Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 24-105 L f./4 (używany)

Domyślnie Canon 24-105 L f./4 (używany)

Witam.

Chciałbym sięgnąć opini na temat samego obiektywu Canon 24-105 L f./4 , jak i tematu związanego z używanym sprzętem.
    Jak wygląda sprawa kupna używanej "elki". Jeśli obiektyw jest osty od początku nic nie stanie mu sie po czasie (FF/BF) ?
    Na co zwracac uwagę przy używkach. Duzo ludzi mowi, dlaczego go sprzedaje jeśli jest dobry, jak na to odpowiedzieć , aby kupić dobry sprzęt. ?

Kupowałbym go pod cropa 650D Canona.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie Odp: Canon 24-105 L f./4 (używany)

Co odpowiedziec. Ja pisalem prawde. Bo wole stalki :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Najlepiej samemu obejrzeć i przetestować, lub poprosić o to jakiegoś znajomego. Niestety oceny stanu bywają mocno subiektywne.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Oraz mieć nadzieję, że szybko nie pojawi się Err01.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Miro266 ostatnio kupowałem, więc się mogę wypowiedzieć - generalnie zwróć uwagę na stan zewnętrzny, czy są jakieś rysy na soczewkach i co najważniejsze jak dla mnie - rocznik szkła.
    Każda Ela ma swój numer seryjny i warto brać jak najnowszy rocznik. Mój 24-105L ma numer seryjny rozpoczynający się od UB - czyli rok 2013 - na allegro czasami sprzedający nie pokazują tylnego bagnetu, gdzie akurat znajduje się ten numer. Możliwe jest, że obiektyw będzie stary
    Spytaj ewentualnie właściciela czy działa stabilizacja, niech podeśle sample.

Odnośnik do tematu, o którym mówiłem: http://www.canon-board.info/obiektyw...odukcji-55429/

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Szkiełko bardzo zacne, ale z czasem (wcześniej lub później - kwestia czasu) pojawi się błąd 01 - awaria tzw. flexa (znajdziesz na forum). Koszt naprawy to ok 650-700 pln-ów. Dzisiaj nowe eLki 24-105 można kupić już poniżej 2.500,-. Rachunek wydaje się prosty: używana 1.500-1.700 + ewentualna naprawa = wychodzi na nową. Ja kupiłem używkę (wg kodu rok produkcji 2006) i łącznie po 8 latach (u mnie 4) nastąpiła ww. awaria. Plus z tego mam taki, że po kalibracji optyki (wymiana flexa tego wymaga) jest żyleta. (Zdecydowanie lepiej niż było przed awarią, chociaż przed nie miałem zastrzeżeń. Może jest to poniekąd efekt wyczyszczenia całej optyki w szkiełku).
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 05-10-2014 o 20:32
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Chyba zaczęliśmy trochę demonizować
    Zaraz się okaże, że każdy roczny obiektyw nadaje się wyłącznie do kosza
    Da się upolować fajny sprzęt w rozsądnych pieniądzach. Nie każdy pozbywa się bubli.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

mnie nigdy flex w tym szkle nie polecial
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Cytat Zamieszczone przez dzeej Zobacz posta
    Miro266 ostatnio kupowałem, więc się mogę wypowiedzieć - generalnie zwróć uwagę na stan zewnętrzny, czy są jakieś rysy na soczewkach i co najważniejsze jak dla mnie - rocznik szkła.
    Każda Ela ma swój numer seryjny i warto brać jak najnowszy rocznik. Mój 24-105L ma numer seryjny rozpoczynający się od UB - czyli rok 2013 - na allegro czasami sprzedający nie pokazują tylnego bagnetu, gdzie akurat znajduje się ten numer. Możliwe jest, że obiektyw będzie stary
    Spytaj ewentualnie właściciela czy działa stabilizacja, niech podeśle sample.

Odnośnik do tematu, o którym mówiłem: L-ki: numer seryjny a rok produkcji

Np. model UV... to jest z roku którego ? 2007? . Czego dokładnie dotyczy ten bład?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    mnie nigdy flex w tym szkle nie polecial
    Mnie też nie ale wolę o tym zbyt głośno nie mówić żeby sobie o tym nie przypomniał .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów