Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Co się mówi o Polsce za granicą ?

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Witam,
    Po kilku miesiącach przebywania na Alasce myślałem, że amerykanie to bardzo mili ludzie - bo tacy byli. Wiadomo, na początku byli raczej nieufni i zdystansowani ale już po kilku dniach pracowało/żyło nam się razem bardzo dobrze. Ci z którymi pracowałem przeważnie byli ciekawi Polski.zadawali rużne dziwne pytania itd. - ale wszystko miło i ze śmiechem.
    Jedynym minusem byli ludzie przewijający się tylko na kilka minut, pytali skąd jestem, a potem dopytywali co to takiego ta Polska i gdzie to tak właściwie jest - lekarstwem było odpowiadanie,że z Europy - 99% z nich jakoś mnie sobie wtedy na globusie umiejscawiała i nie zadawała zbędnych pytań

Cały mój raczej pozytywny (raczej, gdyż Amerykanie zawsze musieli robić wszystko po swojemu i to przeważnie w hierarhii: Easy Way, Normal Way, Hard Way, American Way - ale do tego szło się przyzwyczaić) odbiór ameryki popsuł tygodniowy pobyt w Chicago - chamstwo, prostactwo i uprzedzenia na każdym kroku.

Reasumuąc: to co o nas mówią nie wiąże się ściśle z krajem ale zobszarem - po prostu w niektórych częściach świata mniej nas lubią w inych bardziej - byleby tylko z powodu małej części nie nabawić się samemu uprzedzeń do ogólu.
    Szy

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swaligora
    Po kilku miesiącach przebywania na Alasce myślałem, że amerykanie to bardzo mili ludzie
    Hihi Tos sobie probke statystyczna dobral, nie ma co W Ameryce nie bylem, ale podejrzewam, ze to troche tak jakbym pojechal na miesiac gdzies do gorali w Wallis (jeden z kantonow Szwajcarii) i potem dziwil sie, ze ktos w takiej np. Genewie (gdzie co drugi Szwajcar jest nim glownie z paszportu) moze mowic ze ze Szwajcarami cos nie teges...

Zreszta, po co siegac tak daleko... w Polsce na pewno sa tez miejsca gdzie ludzie sa mili, sympatyczni i nie trzeba domu zamykac na 4 spusty wychodzac ze smieciami... no chyba sa, coo?? ;-)

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dlatego chciałbym, żeby "odstających od normy" w dobrym znaczeniu było w Polsce i gdzie indziej jak najwięcej. Nie mam czasu i możliwości żeby pożyć i poobserwować życie nie tylko tu, ale i w wielu krajach. Ale wierzę, że ludzka natura jest ułomna i nigdzie nie brakuje ludzi "złych".

Gówno w sadzawce pod lasem wypływa na wierzch i śmierdzi. Rzuca się więc w zmysły. Piękny kwiat czasem rośnie gdzieś głęboko w lesie na polance i trzeba się natrudzić żeby go zobaczyć. Brzmi to dość banalnie? Ale czemu zazwyczaj boimy się/wstydzimy mówić o pięknie i prawdzie. Ja tam czuję tęsknotę za tymi wartościami, za prawdą zwłaszcza. I myślę, że nie znajdę ich prędzej czy więcej za granicą. Bo piękno to nie tylko piękne czarne Audi (np. takie jakim jechał papież :razz: )

Pieniądze jednak to nie wszysko. I choć życie bez pieniędzy to czasem jest ch**nia straszna, one same nie zmieniają do końca "komfortu" życia. Ale to już sprawa indywidualna. Czasem nostalgia odzywa się dopiero na starość, kiedy już siły na nic nie ma i zostaje jedynie tęsknota.

A stereotypów warto się wystrzegać, bo i skrzywdzić można i być skrzywdzonym. Pal licho jeśli tylko o jakieś drobne przykrości chodzi. Ale czasem można nieźle namieszać, bo wkoło pełno stereoptypów i jedna insynuacja może "zrujnować" życie człowiekowi (teraz modny jest u nas [w Polsce] temat byłych agentów SB). Nie mieć przed nikim nic do ukrycia - to wg mnie podstawa dobrego życia.

Jeśli inni mogą (stereotypizować) to ja też. Możesz, jeżeli tylko na tyle Cię stać (?!)
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 31-05-2006 o 18:12

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ... to troche tak jakbym pojechal na miesiac gdzies do gorali w Wallis (jeden z kantonow Szwajcarii) i potem dziwil sie, ze ktos w takiej np. Genewie (gdzie co drugi Szwajcar jest nim glownie z paszportu) moze mowic ze ze Szwajcarami cos nie teges...
    Ależ ja się nie dziwie wcale, twierdze że są zróżnicowania odbioru cudzoziemców na różnych obszarach danego kraju - tyle
    Ostatnio edytowane przez swaligora ; 31-05-2006 o 14:49 Powód: poprawa ortów :-)
    Szy

ibsen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swaligora
    Ależ ja się nie dziwie wcale, twierdze że są zróżnicowania odbioru cudzoziemców na rużnych obszarach danego kraju - tyle
    No zgadza się... Dajmy na to Polska, powiedz że jestes Niemcem w jakiejś zapadłej podopolskiej wiosce, to ci wszyscy postawią piwo i zapytają jak tam w ojczyźnie się żyje, a powiedz to samo na Mokotowie w rocznicę upadku Powstania Warszawskiego .

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Zreszta, po co siegac tak daleko... w Polsce na pewno sa tez miejsca gdzie ludzie sa mili, sympatyczni i nie trzeba domu zamykac na 4 spusty wychodzac ze smieciami... no chyba sa, coo?? ;-)
    Jeśli takich miejsc, takich ludzi nie spotkałeś, to mogę się nie dziwić, że wolisz "emigrację". Tu jest kupa fajnych ludzi, pięknych miejsc. A co do wypływającego na wierzch kału odsyłam do innego wątku

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Tu jest kupa fajnych ludzi, pięknych miejsc
    Jak jestes z Krakowa to polecam piekne miejsce i super ludzi:
    stadion jak sa derby Wisla vs Cracowia
    ... ale generalnie fakt jest taki, ze polacy to mili i fajni ludzie
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Jak jestes z Krakowa to polecam piekne miejsce i super ludzi:
    stadion jak sa derby Wisla vs Cracowia
    ... ale generalnie fakt jest taki, ze polacy to mili i fajni ludzie
    Nie powinienem, ale powiem - jesteś niemądry!

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Raff: czasami mi sie zdarza ale na IQ nie narzekam 8)
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AGO
    Raff: czasami mi sie zdarza ale na IQ nie narzekam 8)
    Powinienem Cię wywać na battle ale zdjęć mam na codzieć tyle (jeżdzę teraz palcem wskazującym prawej ręki po czole, od lewej do prawej w poziomie, czyli prostopadle do osi Ziemii) że sobie daruję Puszczam w niepamięć A Romka-bliżniaka to na oczy nie widziałem. Chyba, że w telewizorze

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów