Chyba niełatwe: chodzi o zidentyfikowanie tej roślinki.
Chyba niełatwe: chodzi o zidentyfikowanie tej roślinki.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
wygląda trochę jak skrzyp polny ale to rośnie z jakiejś gałęzi lol
Nie jest to bliski krewny skrzypu, chociaż faktycznie tak troche wygląda.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
to może chociaż po kraju występowania?
USA? Polska?![]()
a to nie jest ta tocząca się na westernach kulka tylko w formie jeszcze swieżo zielonej?![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Saxaul?
--- Kolejny post ---
Haloxylon to chyba inna nazwa
Może jedna z odmian ephedra czyli po naszemu przęśl,
np ephedra fragilis?
Nie jest to haloxylon ani tumbleweed co toczy się po preriach.
Ten gatunek występuje tylko w USA, ale pokrewne gatunki również w Azji i południowej Europie. W Polsce raczej nie.
--- Kolejny post ---
Tak, nic się nie ukryje przed Mamrotem.Zadajesz nastepną.
Faktycznie jest to roślina z rodziny ephedraceae a dokładnie gatunek E. viridis Coville występujący tylko na zachodzie USA zwany popularnie "Mormon tea."
Zawiera alkaloid efedrynę, czyli chyba można z tego produkowac amphetamine. Indianie, Meksykanie i różni pionierzy pili z tego herbatkę. Podobno skuteczna m. in. przeciwko syfilisowi, więc polecam kolegom I koleżankom, którzy zmagaja sie z tą nieprzyjemna chorobą (ale ostrożnie, nie w nadmiarze)
--- Kolejny post ---
Nie wiedziałem, że po polsku nazywa sie przęśl.
Efedryna jest dobra nie tylko kiłę, jest stosowana obecnie i u nas w "naturalnych" środkach do odchudzania, powoduje spalanie tkanki tłuszczowej.
A termin herbata mormonów słyszałem, ale nie skojarzyłem z tą rośliną.
Teraz już wiem z czego będę robił herbatkę podczas przyszłych wędrówek![]()
To zarnowiec (sorki za brak polskich znakow). Kwitnie na zolto drobnymi kwiatkami. ladny,ale tylko chwast :-)