nie wiem czy ktoś już to napisał, ale - "jasna, szybka stałka za 700 zł" brzmi niczym oksymoron. a w zasadzie czegoś takiego nie ma, nie znajdziesz taniej stałki, a do tego szybkiej i jasnej. jeśli chcesz portretować, bierz 50 1.8, tylko obchodź się z nim jak z jajkiem. nie jest za szybki, ale na początek wystarcza. ja sam wybrałem 50 1.4, ale miałem większy budżet do dyspozycji.
ebe ebe
mnie skłania m42, ale nie orientuję się w tych oznaczeniach. ktoś pomoże?
ale w czym? moze najpierw poczytaj o obiektywach manualnych,zebys sie pozniej nie zdziwil ze nie bangla
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
ja ci napisze cos od siebie:
wyrwij uzywki 50mm i 40mm i zmiescisz sie w 800zl, moze mniej. jak nie, to bralbym 50mm. uzywane kupilem jakies 6 lat temu, za 220zl. potem przerabialem takumara 50mm 1.4 i canona 50 1.4 i je sprzedalem, bo moje 1.8 kladlo oba ostroscia. prawda jest, ze AF nie nalezy do najlepszych, ale litosci, ten obiektyw nadrabia wszystkim innym. przez caly ten czas eksploatowalem go dosc mocno i kompletnie nic sie z nim nie stalo. jest plastkiowy i coz z tego? dla mnie to zaleta, bo jest lzejszy niz 1.4.
moja rada jest taka - kup uzywke 50mm 1.8, jak stwierdzisz, ze g****, to sprzedasz, wyjdziesz na zero, albo 20zl w plecy. ale gwarantuje ci, ze nie sprzedasz![]()
Ostatnio edytowane przez Rosicky ; 06-10-2014 o 13:23