Nie obraz sie, ale sam zacząłeś. To forum lubi grzecznych i kulturalnych użytkowników. Jesli faktycznie polkniesz bakcyla i zdobędziesz większą wiedzę, to za rok czytając ten wątek oblejesz się rumiencem![]()
Co do 50 - ja ją lubię, ale jestem tylko amatorem, robię zdjęcia rodzinie i znajomym (jakos makro czy landszafty nie wyzwalaja we mnie takich emocji) Dlatego 50-tka do tego całkiem dobra, a jak się człowiek chwilę zastanowi przed naciśnięciem spustu, to nawet fajnie to wychodzi (jak na amatora
). Wg mnie 50-tka jest dobra dla każdego początkującego - bo tania, a w razie zmiany dużo nie stracisz.
Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem![]()
c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
mój FB
mój Flickr
Myślę, że bardzo wiele zdjęć do zrobienia przede mną i jeszcze więcej do nauczenieco zaś do rad co po niektórych, to wybaczcie proszę, ale pisanie, że 35 mm mam w 18-55 i uzyskam ten sam efekt, to nie uznaję za radę tylko za prostacką zgryźliwość.
Wybacz również Zowa, ale to właśnie nie ja zacząłem.
Co zaś do mojego pytanie o ilość światła, to z arytmetycznego punktu widzenia jest różnica między 2.8 a 1.8, ale chciałem się dowiedzieć ile w praktyce na tym się zyskuje i czy jest o co kopię kruszyć, lecz niestety większość użytkowników tego forum lubi "zjechać" nowicjusza niż mu pomóc.
Bardzo byłoby fajnie gdyby tacy mądralińscy pochwalili się swoim portfolio w stopce![]()
Widzisz sam, że wiele się musisz nauczyć, przy tym nabrać spokoju ducha i wypowiedzi.
Co z tego, że szkło ma nominalnie dużą dziurę np. 1,7, gdy zdjęcia z niej są nieostre.
Trzeba przymykać. Inny obiektyw jest ostry od pełnej dziury np. 2,8.
Zobacz jak wyglądają charakterystyki rozdzielczości i MTF-y.
Zdziwiłbyś się - niektórym stopka byłaby zbyt krótka
Ale tak właśnie sprawdza się przydatność ogniskowych - wybacz, ale piszesz bez zastanowienia.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 08-10-2014 o 21:21
może trzeba by już zamknąć ten wątek, bo założyciel coraz bardziej się rozkręca, a dyskusja z nim prowadzi donikąd
to właśnie dlatego drążę temat i chce się jak najwięcej dowiedzieć od Was, moi DrodzyWydaje mi się to normalne, że coś przy dziurze 1.8 nie będzie ostre
Przynajmniej nie wszystko w kadrze. Chyba taka jest specyfika jasnych obiektywów, aby dzięki temu wyodrębnić temat kadru...