Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 350d + Sigma 17-70 czy 20d + 18-55

karmac
    Guest

Domyślnie 350d + Sigma 17-70 czy 20d + 18-55

Wiec jest tak, mam do dyspozycji 4000PLN

i musze wybrac miedzy 350d + dobre szkło, czy 20d i słabe szkło.

20d jest juz profesjonalnym korpusem, lecz jak na razie dosc dobrze stoi cenowo.

w przyszlosci moglbym zawsze sprzedac 350d i kupic 20d albo 30d bo wiadomo ze stanieja a 17-70 juz by byla.

Czy 350d az tak bardzo odbiega od 20d?

Prosze o opinie jak mam kombinowac zeby dobrze na tym wyjsc i nie przekombinowac :P

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karmac
    Wiec jest tak, mam do dyspozycji 4000PLN
    i musze wybrac miedzy 350d + dobre szkło, czy 20d i słabe szkło.
    Na aparacie i obiektywie "standardowym" świat się nie kończy.
    Czy masz teleobiektyw? lampę błyskową? statyw? plecak/torbę? karty pamieci?
    Niektóre z tych rzeczy na pewno również będą Ci potrzebne.
    Żeby Ci coś więcej doradzić, to napisz co juz masz?
    Czy to ma być pierwszy aparat ewentualnie czym fotografowałeś do tej pory?
    Jakie masz doświadczenie?

20d jest juz profesjonalnym korpusem,
    Mylisz się, to jest korpus półprofesjonalny.
    Linia profesjonalna u Canona to korpusy oznaczone jednocyfrowo.

lecz jak na razie dosc dobrze stoi cenowo.
    mocno subiektywne stwiedzenie.

w przyszlosci moglbym zawsze sprzedac 350d i kupic 20d albo 30d bo wiadomo ze stanieja a 17-70 juz by byla.
    Równie dobrze w przyszłości możesz sprzedać 20D/30D i kupić 5D, a wtedy 17-70 będzie na nic :-)

Czy 350d az tak bardzo odbiega od 20d?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2110
    http://bobatkins.com/photography/dig...xt_vs_20d.html
    http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=12

Prosze o opinie jak mam kombinowac zeby dobrze na tym wyjsc i nie przekombinowac :P
    Kup sprzęt i zacznij kombinować nad zdjęciami.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 30-03-2006 o 13:54
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

karmac
    Guest

Domyślnie

Fotografia zajmuje sie od ponad roku. Do tej pory uzywalem Canona S2, mialem do niego adapter, filtry UV i polar, osłona jestem z niego zadowolony, dlatego tez chce kupic lustrzanke tej firmy. S2 troche wymeczylem - testowany byl w kazdych warunkach. Do tej pory ma 17000 na liczniku, i przycisk zoomowania mu sie juz zacina.

20d powiedzmy ze jest bardziej profesjonalny od 350d > to mialem na mysli.

ta kwota 4000PLN, to kwota tylko na korpus i szkło, nie mowie juz o reszcie.
    wiadomo ze jeszcze filtry te sprawy trzeba dokupic.

Az tak daleko w przyszlosc nie patrze z tym 17-70, jak juz bym kupowal korpus z pełnowymiarową matrycą to wiadomo że Sigma by sie na Allegro znalazla - po roku nie powinna spasc z cena znacznie, bo wiadomo ze obiektywy nie sa narazone na takie skoki cenowe jak sprzet. Wiec jakis grosz za niego dostane.

Jesli chodzi o zakres ogniskowych z ktorymi chcialbym pracowac to zalezy mi na szerokim kacie, wielokrotnosc zblizenia od 3x lub wiecej, tak zeby za duzych dystorsji nie bylo. Zastosowanie: zdjecia plenerowe, architektura, architektura wnetrz.

jesli chodzi o 5d to nie daje mu za bardzo przyszłości, ta maszyna za dużo waży i jestem pewien że za rok Canon zrobi Body o wadze i rozmiarach 350d i lepszych osiagach. A 5d to bedzie kombajn ktory odejdzie do lamusa. takie jest moje zdanie.

Czytajac porownanie na www.bobatkins.com to mysle ze 1500zl za kolko nawiagacyjne i kilka dodatkowych opcji i lepszy designie. (No i parametry sa nieco bardziej podciagniete pod kazdym aspektem) - co i tak nie jest duzo jak na 1500PLN

to 1500PLN wole zainwestować w szkło mimo wszystko.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Fotografia zajmuje sie od ponad roku.
    Ok, zatem coś wiedzy masz :-)

Jesli chodzi o zakres ogniskowych z ktorymi chcialbym pracowac to zalezy mi na szerokim kacie, wielokrotnosc zblizenia od 3x lub wiecej, tak zeby za duzych dystorsji nie bylo. Zastosowanie: zdjecia plenerowe, architektura, architektura wnetrz.
    I nawet dość dobrze wiesz, czego chcesz.
    Odnośnie korpusów podałem Ci juz linki, które powinny rozwiać wątpliwości.

Co do obiektywów, to z zakresie krotnosci oba spełniają Twoje założenia (min.3x), zaś dystorsje i inne parametry - zobacz jak to wygląda w testach:
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...2845/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...3556/index.htm
    http://optyczne.pl/?test=obiektywu&test_ob=14
    http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=7

Wydaje mi się, że w oparciu o podane linki powinieneś rozwiązać swój dylemat, a od siebie chciałbym Ci jeszcze tylko zwrócić uwagę, że po przesiadce z S2 IS (bo chyba o niego chodzi) w przypadku obu obiektywów, o których myślisz (18-55 i 17-70) możesz odczuwać niedogodności związane z brakiem długiej ogniskowej oraz brakiem stabilizacji. Oba te braki są do rozwiązania za pomocą obiektywów ze stabilizacją.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

karmac
    Guest

Domyślnie

Dzieki serdeczne Tomek za zapodanie linkow. Teraz juz wszystko wiem.

18-55 to rzeczywiscie tanie "plastikowe" szklo. Najbardziej boli duze winietowanie i odblaski.

Doszedlem do wniosku ze za te pieniadze lepiej miec 350d + 17-70 niz 20d + 18-55.

Jesli chodzi o stabilizacje, to nie jest mi potrzebna zawsze mam pod reka statyw. Niedawno kupilem swietna kontstrukcje UNOMAT, do kamer i aparatów. Jest dobra bo nie drgnie nawet przy silnym wietrze

Zreszta w takim zakresie ogniskowych spokojnie mozna robic zdjecia od 1/40 bez problemu, wiec stabilizacji nie bedzie mi brakowalo. Zoomu tez za duzo nie uzywalem. Prawde mowiac powyzej ogniskowej odpowiadajacej 300mm pelnorozmiarowej matrycy w S2 jakosc obrazu spadała.

W przyszlosci dokupie 75-300 USM f4 za 700 PLN i bede mial calkiem przyzwoite tele, oczywiscie jak za taka cene

pozdrawiam

No i juz po krzyku. Kupilem 350d teraz tylko obiektyw. Zobaczymy jak sie ten kombajn bedzie sprawowal. Dzieki jeszcze raz Tomek.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Zaraz mnie ugotują ale jak nabędziesz już ta Sigmę 17-70 to wrzuć pare sampli na forum
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

karmac
    Guest

Domyślnie

Zapodam linka do sampli. Ten 18-55 rzeczywiscie nieciekawy. Gubi ostrosc - kupa plastiku. 17-70 bede mial we wtorek. pozdrawiam

leokady
    Guest

Domyślnie

Ja sie własnie zastanawiam nad kupnem tej sigmy ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretych opinii o tym szkle. czekam więc na Twoje doświadczenia
    bo ten kitowy obiektyw to kompletna pomyłka!

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leokady
    [...]bo ten kitowy obiektyw to kompletna pomyłka!
    Wielu sie z Toba nie zgodzi, ale i wielu zgodzi. Znasz jakies lepsze rozwiazanie za te pieniadze?
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

No jeśli kupiłem 350D to zaraz będziesz kupował gripa bo raczej trudno operowac sensownie 350D bez gripa. A jak grip to musisz dokupić drugi akku. Poza tym zobaczysz jak wygodnie trzyma się coś co ma stosowną wielkość i wagę. Dlatego też nie zgodzę się z Twoją opinią o przyszłości 5D. Mnie się to doby bardzo podoba ale jeszcze sporo kosztuję więc na razie mam tylko 30D.
    Zobaczysz sporą różnice w jakości zdjęć i sposobie fotografowania po przejściu z kompakta na dSLR'a ale kluczem są dobre szkła ponieważ lustro podobnie jak Ferrari nie wybacza wielu błędów odwrotnie niż kompakt.
    Powodzenia.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów