Bechamot
Poruszasz kilka różnych problemów ale.... żaden nie dotyczy tego o czym teraz piszemy.
Szukam ogniskowej obiektywu która na dwuwymiarowej matrycy daje takie same wrażenie głębi (3 wymiar) jak moje oczy.
I nie ma tu nic do rzeczy kąt widzenia, oczami widzę prawie "półsferę" a siatkówka jest nie jest 3-wymiarowa a widzę określoną głębię, widzę relację pomiędzy odległościami na drodze.
Przed nami doszli do wniosku że jest to na FF ogniskowa 50mm, tak samo przedstawia głębię na dwuwymiawowej płaszczyźnie jak ludzki "oczy"
Mnie wychodzi że pomiędzy 50mm a 70mm, taki obiektyw byłby naturalny, tak ja widzę relacje przestrzenne.
I takim obiektywem, idąc za radą dawnych malarzy, w moim body ja powinienem robić portrety.
jp
PS
Ostrożnie z wnioskami o GO, przenosisz je wprost z filmu/powiększalnika do matryc pikselowych/drukarek i monitorów.
Jeśli już mamy "zapisaną" na filmie GO to jej dalsze "psucie"/powiększanie następowało dlatego, że podnoszenie powiększalnika psuje zawsze ostrość a więc też zwiększa GO.
Przy matrycach, drukarkach i monitorach jest to jednak inaczej