Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Wątek: Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Jan Pawlak. Pełna zgoda. Jasno, czysto bez matematyki, że tak powiem organoleptycznie.
    ok, organoleptycznie (co miałeś/masz z matematyki ? )
    Sam nie byłem/jestem pewien relacji pomiędzy obrazem powstającym na matówce a parametrami wizjera.
    Więc sprawdzamy.

Poszedłem na "moje" stanowisko pomiarowe #45, statyw + 2 obiektywy : 24-70 oraz 70-200

1.
    Sprawdziłem kilka (10) razy przez wizjer.
    "Kręciłem tak" aby patrząc przez wizjer mieć takie same odczucie odległości jak bez wizjera.
    Zawsze było pomiędzy 50mm a 70mm, łatwo było mi decydować że to teraz jest tak samo.. Drugiego obiektywu nie podpinałem.

2.
    Przeszedłem na LV (x1) (wizjer pozostał "w domu", dzięki Usjwo za inspirację)
    Wykonywałem pomiary zmieniając ogniskową. Znacznie trudniej było zdecydować patrząc na ekranik czy to teraz czy jeszcze nie jest takie samo wrażenie głębi jak "w rzeczywistości"

Przy obiektywie 24-70 były to pomiędzy 50 a 70 ale kilka było przy samym 70mm.
    Dlatego przeszedłem na 70-200 i powtórzyłem 10 razy. Zawsze było 70 i "polepszało się" przy schodzeniu z ogniskową w dół.

No cóż, najlepiej by było abyś powtórzył ten eksperyment.

Dla mnie obiektyw o ogniskowej pomiędzy 50mm a 70mm daje takie wrażenie głębi jak moje oczy.
    Ustalam (przepraszam, matematyka, średnią) 60mm.
    I wizjer nie ma w tym aspekcie/odczuciu/wrażeniu udziału.

.... i to by było na tyle ....

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-11-2014 o 10:03
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów