Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Każdy może zrobić prosty eksperyment: sfotografować ten sam motyw różnymi ogniskowymi i wyświetlić na ekranie obok siebie 1:1 oraz zmniejszone. Trzeba tylko zastosować przeglądarkę z dobrym algorytmem zmniejszania/interpolacji. Obraz powie więcej niż 1000 słów - ten przeskalowany będzie lepszy, niezależnie od jakości użytej optyki. Szczególnie we wspomnianych wyżej ptakach to widać.

Nie propaguję ogniskowej 50 mm, podałem tylko klasyczne wytyczne. Sam wolę nieco dłuższe ogniskowe - między 100 a 200 na FuFu. W ogóle niespecjalnie lubię szeroki kąt.
    Pewnie to grzech że powtórzyłem ten tekst w innym wątku, kajam się więc !

Skoro mowa o prostych, ale pouczających testach, to warto również wiedzieć/sprawdzić jak my widzimy, jaka ogniskowa tworzy taką perspektywę jak nasze oczy.
    Będziemy wiedzieć dlaczego "nam leży" jakaś ogniskowa.
    Do tego celu wystarczy "dobre miejsce" oraz zoom wokół 50mm, np. 24-70 albo 24-105

Dobre miejsce to np. takie gdzie jest wyraźnie zaznaczony plan końca oraz "miarka głębokości" tutaj w postaci płotów

Teraz wystarczy stojąc w danym miejscu zgrać to co widzę gołym okiem z tym co widać przez wizjer przy różnych ustawieniach zooma, znaleźć ogniskową taką aby widzieć tak samo przez wizjer i gołym okiem
    Najlepiej nie patrząc na działkę na obiektywie ..... i zrobić to kilka razy.

Mnie wychodzi, że widzę "tak samo' jak ogniskowa około 60mm

jp

PS
    Def : Perspektywa (malarstwo, fotografia) sposób wywoływania na widzach wrażenia głębi (3 wymiaru) na dwuwymiarowym płótnie
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-11-2014 o 09:48
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów