Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

Domyślnie Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

Cześć,

Zmieniłem niedawno puszkę na 70d. Przyszła pora na obiektyw(y).
    Założenia:
    • lubię głównie portret i reportaż
    • im mniej kasy do wydania tym lepiej
    • nie zarabiam, raczej bartery robię, czasem kilka groszy wpadnie
    • zastanawiam się nad przerzuceniem się na zarabianie częściej niż dotychczas

No i w związku z powyższym szukam jakiegoś szkła/szkieł. Na celowniku na dzień dzisiejszy mam te trzy:
    • Canon EF 85mm f/1.8 USM
    • Canon EF 100mm f/2 USM
    • Canon EF 100mm F2.8 L IS USM Macro

Poza tym zostaję przy 50/1.8 do portretów też.

Jestem ciekaw Waszych opinii. Tylko nie "oczywiście, bierz Lkę!" ale z jakimś uzasadnieniem itp bo jednak kasa się liczy.
    Jeśli coś innego niż Canon (ale ma w pełni działać z 70d, nie sam manual) to też jestem ciekaw opinii.

Mały edit:
    Dlaczego długie ogniskowe i jeszcze crop 1,6... Jeśli umawiam się z kimś na sesję, to nie na pozowaną zwykle. Np. portrety firmowe - pozwalam ludziom robić to, co robią codziennie, a sam kręcę się po biurze/imprezie firmowej i sobie pstrykam. Czasem, gdy zauważę coś ciekawego - proszę kogoś o zapozowanie, przesunięcie się, powtórzenie z innym oświetleniem, ale ogólnie portret to dla mnie dwie sprawy: z jednej strony intymne połączenie z portretowanym, z drugiej - trochę jak fotografowanie zwierząt w ich naturalnym środowisku. Te ogniskowe wydają mi się odpowiednie, ale jak wspomniałem - wszystkie sugestie mile widziane.
    Ostatnio edytowane przez yaqq ; 03-10-2014 o 19:40

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

No i w związku z powyższym szukam jakiegoś szkła/szkieł. Na celowniku na dzień dzisiejszy mam te trzy:

Canon EF 85mm f/1.8 USM
    Canon EF 100mm f/2 USM
    Canon EF 100mm F2.8 L IS USM Macro
    Part 3: Best performing wide angle and telephoto lenses - DxOMark

The Canon Lens Wars Ultimate Bokeh Showdown!

Canon EF 100 mm f/2.0 USM - Optyczne.pl

Dzięki. optyczne.pl mi podsunęło inne pytanie:
    135/2 jest fajny, ale czy przy cropie to już nie będzie za dużo? Budżet by się spiął jakoś... Ta 100 wygląda ok, opinii się naczytałem już sporo, teraz tylko kwestia wyboru... Ech.
    Ostatnio edytowane przez yaqq ; 04-10-2014 o 16:37

Pełne uzależnienie
    Miasto

ale czy przy cropie to już nie będzie za dużo?
    Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Jakiej ogniskowej najbardziej Tobie brakuje podczas "Np. portrety firmowe - pozwalam ludziom robić to, co robią codziennie, a sam kręcę się po biurze/imprezie firmowej i sobie pstrykam."? Na zewnątrz zawsze możesz odsunąć się dalej od fotografowanego obiektu i zrobić mu dobre zdjęcie, w małym pomieszczeniu może to być niemożliwe. Może Twój problem załatwiłby jakiś zoom np. od Tamrona? Jakiś czyli np. TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD "od Cichego" (pod taką ksywą funkcjonuje również tutaj na forum), szukaj na Allegro użytkownika o nazwie "foto-negatyw". Jak potrzeba coś dłuższego to u niego też coś znajdziesz.

Part 2: Best performing Primes and Zooms - DxOMark

Canon DLC: Field of View Comparator
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 04-10-2014 o 19:26

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez yaqq Zobacz posta
    Dzięki. optyczne.pl mi podsunęło inne pytanie:
    135/2 jest fajny, ale czy przy cropie to już nie będzie za dużo?
    A nie masz jakiegoś zooma który pokrywa ten zakres żeby sprawdzić? Na pytanie czy to będzie dobra ogniskowa możesz odpowiedzieć tylko Ty sam.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Posiadam 135 2.0 i 85 1.8, które nie rzadko podpinam także do cropa. Kilka razy robiłem podobne tematy jak te, które opisałeś, i 135-tka była często za wąska. Dlatego celuj w 85 lub 100 2.0. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sam kiesys miałem podobny problem i wybrałem 100 2.8L.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sochaczew

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Posiadam 135 2.0 i 85 1.8, które nie rzadko podpinam także do cropa. Kilka razy robiłem podobne tematy jak te, które opisałeś, i 135-tka była często za wąska. Dlatego celuj w 85 lub 100 2.0. Pozdrawiam.
    Mam podobne zdanie. Nie miałem 135L, ale używając zooma 70-300 i kręcąc się wśród ludzi bardzo rzadko wychodziłem poza 100mm. Najczęściej podpinałem 85mm, który jest bardzo szybki i do tego jest bardzo ekonomicznym obiektywem pod kątem zakupu.

Dziękuję za wszystkie opinie i uwagi, bardzo pomocne spojrzeć z innej perspektywy
    Oczywiście jak komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy - wątek zawsze otwarty.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

a co myślicie o tamronie 90 2.8 vc ? mieści się w ogniskowych, a i cenowo nie odbiega. bardzo mało info o nim. jedynie test cichego i cisza. miał to być zamiennik 100L? od tamiego. czy coś poszło nie tak z tym szkłem? nikt go nie poleca.
    Ostatnio edytowane przez adam1004a ; 26-10-2014 o 21:22
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów