Pokaż wyniki od 21 do 30 z 77

Wątek: Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

Widok wątkowy

Domyślnie Portret i nie tylko - Canon 85mm vs 100mm vs 100mm L

Cześć,

Zmieniłem niedawno puszkę na 70d. Przyszła pora na obiektyw(y).
    Założenia:
    • lubię głównie portret i reportaż
    • im mniej kasy do wydania tym lepiej
    • nie zarabiam, raczej bartery robię, czasem kilka groszy wpadnie
    • zastanawiam się nad przerzuceniem się na zarabianie częściej niż dotychczas

No i w związku z powyższym szukam jakiegoś szkła/szkieł. Na celowniku na dzień dzisiejszy mam te trzy:
    • Canon EF 85mm f/1.8 USM
    • Canon EF 100mm f/2 USM
    • Canon EF 100mm F2.8 L IS USM Macro

Poza tym zostaję przy 50/1.8 do portretów też.

Jestem ciekaw Waszych opinii. Tylko nie "oczywiście, bierz Lkę!" ale z jakimś uzasadnieniem itp bo jednak kasa się liczy.
    Jeśli coś innego niż Canon (ale ma w pełni działać z 70d, nie sam manual) to też jestem ciekaw opinii.

Mały edit:
    Dlaczego długie ogniskowe i jeszcze crop 1,6... Jeśli umawiam się z kimś na sesję, to nie na pozowaną zwykle. Np. portrety firmowe - pozwalam ludziom robić to, co robią codziennie, a sam kręcę się po biurze/imprezie firmowej i sobie pstrykam. Czasem, gdy zauważę coś ciekawego - proszę kogoś o zapozowanie, przesunięcie się, powtórzenie z innym oświetleniem, ale ogólnie portret to dla mnie dwie sprawy: z jednej strony intymne połączenie z portretowanym, z drugiej - trochę jak fotografowanie zwierząt w ich naturalnym środowisku. Te ogniskowe wydają mi się odpowiednie, ale jak wspomniałem - wszystkie sugestie mile widziane.
    Ostatnio edytowane przez yaqq ; 03-10-2014 o 19:40

Uprawnienia umieszczania postów