1) ok
2) po co Ci ja mam wyłączony
3) wyłączony
4) przy krajobrazie wielosegmentowy (to właśnie ten MATRYCOWY)
5) "sRGB - Zdjęcia powinny być skonwertowane do tego profilu, gdyż przeglądarki internetowe nie wyświetlają prawidłowo obrazów o wiekszej przestrzeni kolorystycznej (np. Adobe RGB). Większość aparatów pozwla jednak uzykać fotografie o większym zakresie kolorów.

Adobe RGB - Jest profilem najczęściej wykorzystywanym przez fotografów, którym zależy na wysokiej jaości zdjęć. Ze względu na większą przestrzeń barwną pozwlala uwiecznić sceny, których kolorystyka wykracza poza przestrzeń RGB. Jeżeli robimy zdjęcia w formacie JPG, a nasz aparat pozwla na zapisywanie obrazów w Adobe RGB, wykorzystajmy potencjał tego profilu."
Ja używam sRGB
6) iso używaj 100/200 ewentualnie tylko jak musisz to 400/800 ale lepiej porządny statyw i iso 100
7) z lampą to Ci dużo nie podpowiem, bo sam używam rzadko ;o Na pewno nie błyskaj prosto w twarz lepiej od boku albo odbijaj światło od sufitu, zrób jakiś dyfuzor i ćwicz! Jak lampa ma ettl to będzie Ci sama dobierać moc błysku, jak nie ma to sprawdź jakiś poradnik na necie, jest tego pełno.

8) Możesz sobie podkręcić delikatnie kolorki w STYLACH OBRAZU
ostrość na + 5/6
kontrast +1/2
nasycenie +1/2
Popróbuj sam co Ci się spodoba
9) Pomyśl nad filtrami, jakiś polar na pewno się przyda a oprócz tego jakieś szare połówki