Witam,
czy ktoś z Was może się wypowiedzieć co do obu szkieł ?
Miałem dwa na testach 85 tka ciut wolna, ale jaka głębia. 135 tka szybka i równie ostra jeno głębia ciut mniejsza.
Co polecacie.
A może pop prostu 70-200 USM II ?
Witam,
czy ktoś z Was może się wypowiedzieć co do obu szkieł ?
Miałem dwa na testach 85 tka ciut wolna, ale jaka głębia. 135 tka szybka i równie ostra jeno głębia ciut mniejsza.
Co polecacie.
A może pop prostu 70-200 USM II ?
Ja polecam 135L
Najlepszy stosunek jakość/cena
85L ma lepszy bokeh, ale kosztuje to 4000 pln więcej i żaden laik nie dostrzeże różnicy
Najlepiej mieć 135L + C85/1.8
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Nie laik, tylko ślepy różnic nie zobaczy.
Jak pisałeś 85L idealne optycznie nie jest, mi przeszkadza na pewno aberracja na pełnej dziurze i praca pod słońce, ale poza tym jest genialne. Nijak nie da się porównać tego obrazka do 85/1.8.
Miałem 85/1.8, mam aktualnie zarówno 135L jak i 85L i dzieli je wiele. 135L bardzo szybkie i pewne, świetna jakość od F2, ale 85L jest genialną portretowką z bokehem nie do podrobienia. AF na pewno dużo wolniejszy, ale precyzyjny.
To dwa całkiem rożne szkła. Jak chcesz fotografować sport, to zdecydowanie 135L, jak portrety, to polecam 85L.
A najlepiej mieć obydwa. Cena może i duża, ale ani chwili nie żałowalem kasy wydanej na 85L.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
To była ironia
A różnica jest i to spora ale wiem że są ludzie którzy 400D z kitem od FF z Lką nie odróżniają.
Tak na marginesie, kiedyś tu na forum ktoś rzucił w którymś tam galeryjnym wątku tekst mniej więcej taki: "nikonowe kolorki".
Za nic w świecie nie mogłem zmiarkować na czym te nikonowe kolorki polegają. A że pracuję nikoniarzem to już wiem. Wprawne oko jednak chwyci tą różnicę.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nic tylo kasa i kasa. Przecież Kumo nie pyta o cenę. Co wątek to kasa i kasa. Najlepiej proponować jakieś wynalazki rodem z ZSRR na forum canona, bo tanie. Kolego 85 jest jaśniejsze i nie daj sobie wmówić , że "przetestowali i najczęściej używają 5,6". Nie mieli, nie mają i mieć nie będą a głos zabierają.