Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Beroflex (Danubia, Exakta) 500 mm f/8 i mocowanie do Canon EOS

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Beroflex (Danubia, Exakta) 500 mm f/8 i mocowanie do Canon EOS

Jeżeli się nie mylę to to jest adapter dla Ciebie Canon EOS T2 Mount | T2 Mounts | SRB-Photographic.co.uk Ta ciemniejsza wewnętrzna część to jest to co masz zamocowane przy obiektywie, ta trochę jaśniejsza to odpowiednik tego co odkręciłeś.
    Gwint który zaznaczyłeś na obiektywie na czerwono to właśnie będzie gwint M42×0.75. Część z żółtym gwintem jest już częścią obiektywu i musi mieć też gwint zewnętrzny.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Aha! Chyba rozjaśniłeś mi umysł! Teraz rozumiem. Czyli prawdopodobnie oglądałem dobre przejściówki, tylko że mam już jej połowę na obiektywie. Właśnie próbowałem ją odkręcić. Ale bezskutecznie. Albo nie mam sił, albo jest mocno "zapieczona", bo odkręca się wszystko, tylko nie to co chcę. Teraz jak to opisałeś zauważam lekkie różnice w odcieniu czerni. No więc muszę kupić przejściówkę któraż z tych:
    http://allegro.pl/akcesoria-fotograf...atch=s0-e-0904
    i liczyć, że jej obie części będą z sobą podobnie połączone jak w mojej. Ewentualnie podjechać do sklepu i na miejscu rozkręcić taki pierścień. No albo dalej mocować się z obiektywem.

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Jako że mam przejściówkę "M42 - Canon EOS", więc zdecydowałem się kupić przejściówkę na "T-mount - M42", a nie od razu na bagnet Canon Eos, ponieważ w planach mam zakup dodatkowej przejściówki "M42 - Canon EOS" z chipem potwierdzenia ostrości. Tym sposobem zapewnię potwierdzenie ostrości dla wszystkich szkieł manualnych.

Przejściówka "T-mount - M42" właśnie przyszła i jest dokładnie jak mówiłeś. Składa się z 2 części pierścienia nakręcanego na obiektyw i nakrętki z gwintem M42 (lub bagnetem EOS). Obie części są do siebie przymocowane 3 śrubami wkręconymi w obudowę. Moim zdaniem mało eleganckie rozwiązanie, ale chyba skuteczne. Tej pierwszej części, mimo usilnych starań, nie udało mi się odkręcić z obiektywu. W sumie dobrze, bo identyczna przyszła w zestawie, wiec wystarczyło zmienić tą drugą cześć.
    Załączam zdjęcia jak to wygląda dla tych co będą mieli podobny problem. Mocowanie T-mount w całości i po rozłożeniu na 2 części:
    http://c.wrzuta.pl/wi13886/6497f2dc0...eadd/t-mount_2
    http://c.wrzuta.pl/wi19823/095cae930...32eaae/t-mount

Wszystko działa. Wielkie dzięki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Yablon ; 06-10-2014 o 22:06

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Cieszę się i udanych fot życzę
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów