Mam drobny problem. Nabyłem okazyjnie obiektyw Beroflex 500 mm f/8 (ponoć bliźniaczy z Danubia, Exakta). Kupowałem na bazarze, cena była atrakcyjna, szkło jest w doskonałym stanie, ale z mocowaniem lub raczej przejściówką na nieznany mi bagnet (nie pasuje ani do Canona ani Nikona). Z tego co wyczytałem oryginalnie jest tam mocowanie T2 (T-mount). Jest to mocowanie podobne do M42 tylko, że ze skokiem gwintu 0,75 a nie 1 mm, no i damskie! Tzn. w obiektywie mam "dziurę" nagwintowaną w środku, a nie "śrubę" z gwintem, jak to jest w przypadku np. Heliosa. Szukam teraz przejściówki, która pozwoli mi podłączyć Beroflexa do Canona. Jako że mam reduktor pozwalający montować obiektywy M42, więc w sumie może to być zarówno T2 <-> EOS jak i T2 <-> M42. Przejrzałem tonę stron, zdjęć, sklepy i aukcje internetowe no i pierścienie, które tam znalazłem nie wyglądają mi na takie, które będą tu pasować. Tzn mają co prawda mocowanie T2 tyle, że jest też "damskie".
np.:
Adapter T2 / Canon 30D 20D 10D 7D 6D 5D 1D - ŁÓDŹ (4560735490) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jest tam gwintowana "dziura" podobna jaką mam w obiektywie. A ja chyba potrzebuję typu "śruba", by wkręcić reduktor w obiektyw. Albo może powinienem szukać podobnego reduktora do tego w zestawie. Tylko że on trzymał się na 3 śrubeczkach wkręconych w obudowę i latało we wszystkie strony i nie bardzo budziło zaufania. Czy ktoś mógłby mi objaśnić temat i wskazać właściwy reduktor, bo po kilku godzinach w necie mam już lekki mętlik?

ps. Nie wiem czy w dobrym miejscu umieściłem post, w razie czego proszę o przeniesienie go lub wskazanie właściwego miejsca.