Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Aparat i obiektyw do krajobrazów (do 15k)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Aparat i obiektyw do krajobrazów (do 15k)

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Powiem z własnego doświadczenia....kup raz a porządnie.To tak jak z filtrami polaryzacyjnymi.jedne udają a inne daja obraz spolaryzowany.I tak też jest z filtrami do holderów.
    Popieram Kolegę w 100% - kup raz a porządnie. Lee generalnie - "będzie Pan zadowolony"
    Używam i polecam.
    Pozdrawiam. Marek
    Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
    Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
    Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Coś już napisał

Cześć,

Zdecydowałem jednak w pierwszej kolejności kupić filtry Hitech. Niby różnica między filtrami jakaś jest, ale Hitech powinny wystarczyć na początek do moich amatorskich zabaw Pojawiły się jednak dwa pytania:

1. Wystarczy mi pierścień (adapter) standardowy 77mm Hitech 100 czy lepiej brać szerokokątny? Do foto na C16-35 F4
    2. Mógłby ktoś w prosty sposób wyjaśnić jaka jest różnica między Hitech ND 0.6 Grad Soft, a Hitech ND 0.6 Reverse Grad? Chciałbym na start kupić tylko jeden filtr połówkowy, z czasem pomyślę o drugim.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez kilas88 Zobacz posta
    2. Mógłby ktoś w prosty sposób wyjaśnić jaka jest różnica między Hitech ND 0.6 Grad Soft, a Hitech ND 0.6 Reverse Grad? Chciałbym na start kupić tylko jeden filtr połówkowy, z czasem pomyślę o drugim.
    Soft grad płynnie zwiększa zaciemnienie (stąd w nazwie grad, od gradientu ) od połowy filtra aż do maxa na jego końcu.
    Reverse grad maximum ma w połowie filtra i płynnie zmniejsza zaciemnienie aż do minimum na jego końcu Druga połówka jest bezbarwna.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał

Czyli jeśli dobrze rozumiem, reverse grad to taki hard grad z tą różnicą, że rozjaśnia się ku górze? I takie szkiełko może być wykorzystane do przyciemnienia słońca na wysokości linii horyzontu (np. nad wodą) i stopniowego rozjaśniania na niebie, by nie było za ciemno? Jeśli tak to na start wezmę Grad Soft

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Weź na start bezkosztowe filtry gradientowe w LR 5 (soft do 6D dołączany gratis swego czasu)
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał

Pracuję 8+ godzin dziennie przy komputerze. Po pracy chcę pobawić się aparatem w plenerze, więc wolę szkiełka

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Weź na start bezkosztowe filtry gradientowe w LR 5 (soft do 6D dołączany gratis swego czasu)
    To nie jest zła opcja. Ale zapominasz o jednym: filtr w LR nie zastąpi prawdziwych filtrów połówkowych, gdyż tylko te prawdziwe są w stanie uratować zdjęcie przed przepaleniem nieba! Te elektroniczne filtry pomogą nam tylko wygłaskać zdjęcie, ale prawdziwe mogą nam czasem umożliwić zrobienie prawidłowo naświetlonego zdjęcia. Dlatego ja nie wyobrażam sobie nie mieć w torbie zestawu filtrów połówkowych, co wcale nie znaczy, że dodatkowo nie używam też tych z LR/ACR

Na początek proponowałbym taki zestaw: ND 0,9 soft, ND 0,6 soft, ND 0,9 hard i jednolicie szary ND 0,9. Resztę kupisz w miarę potrzeb
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Ja nie napisałem, że soft w 100% zastąpi prawdziwe filtry. Ale w wielu przypadkach można się bez nich obejść. kilas88 - od postprodukcji i tak nie uciekniesz
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał

Wiem, że nie ucieknę. Chcę tylko ograniczyć do granic możliwości

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Popieram Kolegę w 100% - kup raz a porządnie. Lee generalnie - "będzie Pan zadowolony"
    Używam i polecam.
    Pozdrawiam. Marek
    Ja poszedłem w filtry Hitecha. Jak narazie 1.2ND pełny, 0.9 reverse i 0.9 soft, ale te czasami potrafią zrobić śliwkowe niebo. Teraz chyba też bym szedł w LEE, zresztą prawdopodobnie następne filtry już będą tej firmy.
    Seria Firecrest lub ProStop IRND podobno jest dużo lepsza, ale i cena zaporowa. Dziś np. chciałem zamówić najcieńszy ze wszystkich polarów 105mm Firecrest Ultraslim Non-Stackable Circular Polariser ale całkowita cena wyszła 306 euro.

Cytat Zamieszczone przez kilas88 Zobacz posta
    Cześć,

Zdecydowałem jednak w pierwszej kolejności kupić filtry Hitech. Niby różnica między filtrami jakaś jest, ale Hitech powinny wystarczyć na początek do moich amatorskich zabaw Pojawiły się jednak dwa pytania:

1. Wystarczy mi pierścień (adapter) standardowy 77mm Hitech 100 czy lepiej brać szerokokątny? Do foto na C16-35 F4
    ad1. Nie lepiej szerokokątny, a koniecznie do 16mm szerokokątny.
    Zobacz co jest na 28mm z 3 ramkami i polarem na zwykłym adapterze
    https://photographylife.com/reviews/...-filter-holder

ad2. reverse to typowo morski filter dla mnie na wschody i zachody kiedy nic nie wystaje poza line horyzontu, bo właśnie tam jest najciemniejszy.

Co do samego holdera Hitech to jest on trochę dziwny.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów