Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Soczewki okularowe - ZEISS, Hoya, Essilor, JZO? Wasze doświadczenia, sugestie, rady?

Widok wątkowy

Zablokowany

Domyślnie Odp: Soczewki okularowe - ZEISS, Hoya, Essilor, JZO? Wasze doświadczenia, sugestie, r

Cytat Zamieszczone przez PMP Zobacz posta
    Ja okularów nie używam, ale moja TŻ kilka lat używała soczewek ZEISSa, a ostatnio skusiła się na coś tańszego (nie pamiętam co) i po kilku miesiącach postanowiła, że wraca do ZEISSa. To ja tyle w tym temacie mogę powiedzieć
    Jest to właśnie to o czym wspomniałem, przesiadka ze słabej jakości szkiełka na coś solidnego i w pewnym sensie sprawdzonego. Oczywiście, każdy producent posiada w swojej ofercie produkty gorsze i lepsze, mniej lub bardziej warte ceny jaką należy za nie zapłacić.

Cytat Zamieszczone przez nrene Zobacz posta
    Od 3 lat używam Essilor Crizal Transitions VII. Abstrahując od tego, że to fotochromy to są to najlepsze szkła jakie miałem, a noszę okulary od ponad 20 lat. Antyrefleks świetny, czyszczą się łatwo i po 3 latach nie mają żadnej rysy, a nie traktuję ich jakoś wyjątkowo.
    Trochę czytałem o soczewkach Essilor Crizal z technologią Transitions w wersji XTRACTIVE (nowszą i jeszcze bardziej efektywną).

Soczewki Transitions Xtractive | Wyjątkowo ciemne soczewki fotochromatyczne

Cały czas zastanawiam się jak tego typu fotochrom sprawdza się w codziennych okularach, takich z przeznaczeniem do pracy (głównie praca przy monitorze graficznym oraz fotografia) jak i np. aktywnego wypoczynku (rower, narty, rolki itp.). Moje oczy są bardzo wrażliwe na intensywne światło słoneczne, czasami oświetlony chodnik powoduje u mnie łzawienie i konieczność silnego mrużenia oczu. Pomyślałem, że ta technologia miałaby w moim przypadku sens. Z tego co czytałem, Transitions XTRACTIVE niezwykle dynamicznie dostosowuje się do otoczenia. Pozostaje też aspekt wizualny takich ciemniejszych szkieł i codzienny komfort, tutaj nie mam doświadczenia w tej kwestii.
    Ostatnio edytowane przez kiprak ; 28-09-2014 o 21:10

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów