Jest to właśnie to o czym wspomniałem, przesiadka ze słabej jakości szkiełka na coś solidnego i w pewnym sensie sprawdzonego. Oczywiście, każdy producent posiada w swojej ofercie produkty gorsze i lepsze, mniej lub bardziej warte ceny jaką należy za nie zapłacić.
Trochę czytałem o soczewkach Essilor Crizal z technologią Transitions w wersji XTRACTIVE (nowszą i jeszcze bardziej efektywną).
Soczewki Transitions Xtractive | Wyjątkowo ciemne soczewki fotochromatyczne
Cały czas zastanawiam się jak tego typu fotochrom sprawdza się w codziennych okularach, takich z przeznaczeniem do pracy (głównie praca przy monitorze graficznym oraz fotografia) jak i np. aktywnego wypoczynku (rower, narty, rolki itp.). Moje oczy są bardzo wrażliwe na intensywne światło słoneczne, czasami oświetlony chodnik powoduje u mnie łzawienie i konieczność silnego mrużenia oczu. Pomyślałem, że ta technologia miałaby w moim przypadku sens. Z tego co czytałem, Transitions XTRACTIVE niezwykle dynamicznie dostosowuje się do otoczenia. Pozostaje też aspekt wizualny takich ciemniejszych szkieł i codzienny komfort, tutaj nie mam doświadczenia w tej kwestii.