kupiłem TX-a do swoich 4szt 622-jek wczoraj. A ponieważ Kobieta w delegacji, a dziś jestem w pracy na popo - miałem trochę nocki na testy. Napiszę Ci Polish tak w skrócie:
-takie same objawy jak Ty miałem wyłącznie w konfiguracji TX na aparacie, a pod lampkami 622. Jeżeli na aparacie miałem 622 - problem nie występował. Nie włączałem trybu MIX, na żadnym wyzwalaczu ani nie wprowadzałem korekt na 622!
PROBLEM ROZWIĄZAŁ RESET TX-a(przytrzymujesz dłużej 2 środkowe przyciski z górnego rzędu i rozdział lamp na 2 lub 3 grupy. Wychodzi na to, że TX nie "pobiera" sygnałów od odbiorników pracujących w różnych trybach(ttl i mix) - ustawia na wszystkich to samo.
Od tego momentu nie było już z dowolytm ustawianiem parametrów pracy speedlightów najmniejszych problemów. Ustawienia M w TX powodowało przestawienia lampy lub lamp w tryb manualny, korekty od 1/1 do 1/128 też. Przy trybie TTL wprowadzanie parametrów +/- EV, także zmianiało paramatry pracy lamp. Nie zmieniałem jedynie ZOOMA. Nie wiem czemu taka operacja trwa trochę czasu(TX-lampa).
Przy zamontowaniu lampy na 622 na aparacie i dowolnych ustawieniach lamp:
-lampa na wyzwalaczu, na aparacie w M, kontra w ttl
-lampa na wyzwalaczu, na aparacie w ttlu, kontra w M
-kontra pracuje w grupie A,B
praca była tak jak zaplanowałem. Bez jakichkolwiek samoczynnych przełączeń.
Przy pracy z samymi wyzwalaczami 622 - zmiana parametrów pracy lamp z poziomu menu aparatu - także działało w każdą stronę.
Zaznaczam, że speedlighta nie mam manualnego. Testowałem na 600rt, 568ex2 i chińskiej lampce studyjnej 100Ws z podziałem mocy 1:1 i 1:2(wtedy połączenie z 622 było kablem PC) - body to 6d i 5dmk3. Nie mam już zwykłej piątki i nie mam jak sprawdzić z tym body.
Po półrocznych testach samych 622 - moja opinia nie może być inna jak tylko - to dość kapryśne urządzonka.... Naprawdę ułatwiają pracę, ale trzeba ich pilnować. Potrafią nie wybudzić lampy, nie zadziałać, błysnąć na jednym odbiorniku pełną mocą(błyskam tylko w ttlu).
Życzę miłych testów