Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Elinchrom Speed Skyport - alternatywa

Początki nałogu
    Miasto
    022

Domyślnie Elinchrom Speed Skyport - alternatywa

Mam mały problem. Szukam wyzwalacza z funkcjonalnością tego ELINCHROM SPEED SKYPORT zestaw - Wyzwalanie i sterowanie ELINCHROM - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl
    Już mówię do czego ma to służyć:
    Potrzebuję odpalać kontrę w trybie M jednocześnie mając na sankach podpiętą lampę w ETTLu. Gdy próbuję używać YN-622 to albo obydwie lampy są w M albo obydwie w ETTL.
    Czy istnieje jakaś tańsza alternatywa? Opcja na podczerwień odpada.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Elinchrom Speed Skyport - alternatywa

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    Potrzebuję odpalać kontrę w trybie M jednocześnie mając na sankach podpiętą lampę w ETTLu. Gdy próbuję używać YN-622 to albo obydwie lampy są w M albo obydwie w ETTL.
    Czy istnieje jakaś tańsza alternatywa? Opcja na podczerwień odpada.
    Nie bardzo rozumiem: na sankach wyzwalacz, na wyzwalaczu/nadajniku lampa w ETTL, zdalna na odbiorniku ma być w M, czy na sankach lampa w ETTL i do gniazdka synchro podpięty wyzwalacz/nadajnik?
    Sprawdź papierek lub taśmę klejącą - jak lampa zdalna nie dostanie ze stopki (z wyzwalacza/odbiornika) informacji na dodatkowych pinach zostanie w takim trybie, w jakim ją ustawisz, do wyzwolenia błysku jest potrzebny tylko środkowy pin (ten duży) i kontakt z sankami.

Pełne uzależnienie

Na aparacie nadajnik YN622 na nim lampa w ETTL, druga lampa jako kontra w manualu z odbiornikiem YN622.

Jest cos takiego jak mix control w YN622 (strona 21 w manualu). Wtedy wazne sa ustawienia na lampie.
    Niestety wyglada na to ze wtedy odpada zdalne sterowanie moca lampy na kontrze .
    W srode bede mial troche czasu to moge sprawdzic jak dziala to z YN622-TX

--- Kolejny post ---

Uzywajac YN622-TX da sie ustawic rozne mody dla grup i zdalnie zmieniac ich parametry.
    Niestety nadajnik nie ma sanek na ktorych moglbys zapiac lampe, wiec potrzebny dodatkowy odbiornik YN622 i jakis bracket do trzymania lampy

Początki nałogu
    Miasto
    022

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem: na sankach wyzwalacz, na wyzwalaczu/nadajniku lampa w ETTL, zdalna na odbiorniku ma być w M, czy na sankach lampa w ETTL i do gniazdka synchro podpięty wyzwalacz/nadajnik?
    Sprawdź papierek lub taśmę klejącą - jak lampa zdalna nie dostanie ze stopki (z wyzwalacza/odbiornika) informacji na dodatkowych pinach zostanie w takim trybie, w jakim ją ustawisz, do wyzwolenia błysku jest potrzebny tylko środkowy pin (ten duży) i kontakt z sankami.
    Na sankach wyzwalacz YN622, w nim 580exII. Zdalnie wyzwalana lampa w trybie M [YN-560 III] jako kontra. Próbowałem też z 460exII jako kontra i nadal to samo - albo obydwie lampy w M albo w ETTL. Nie podpinałem kabla synchro bo go nie posiadam. Jeżeli to miałoby rozwiązać mój problem to oczywiście go kupię.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Na aparacie nadajnik YN622 na nim lampa w ETTL, druga lampa jako kontra w manualu z odbiornikiem YN622.

Jest cos takiego jak mix control w YN622 (strona 21 w manualu). Wtedy wazne sa ustawienia na lampie.
    Niestety wyglada na to ze wtedy odpada zdalne sterowanie moca lampy na kontrze .
    W srode bede mial troche czasu to moge sprawdzic jak dziala to z YN622-TX

--- Kolejny post ---

Uzywajac YN622-TX da sie ustawic rozne mody dla grup i zdalnie zmieniac ich parametry.
    Niestety nadajnik nie ma sanek na ktorych moglbys zapiac lampe, wiec potrzebny dodatkowy odbiornik YN622 i jakis bracket do trzymania lampy
    Mix Mode - to jest chyba to, czego nie doczytałem.
    Na YN560III działa tylko z czasami 1/250 lub dłuższymi.
    Na ok 15 strzałów lampa w ETTL potrafi przełączyć się w tryb M i to jest coś co muszę potestować w terenie. M pojawia się w szczególności wtedy gdy aparat ma problem z potwierdzeniem złapania ostrości.

Zastanawiam się czy kabel synchro mógłby w jakikolwiek sposób poprawić działanie tego zestawu?

Pełne uzależnienie

Kabel PC miedzy odbiornikiem YN622, a kontra zalatwi Ci to samo co mix control, wyzwoli lampe, ale nie pozwoli zmienic nastaw.
    YN560III chyba nie ma hss, wiec sie ustawia na x-synch? 5Dc chyba ma dluzszy x-synch?
    Zainwestuj w Y622-TX, a ergonomia i mozliwosci Ci sie poprawia (tylko ta lampa na sankach jest problemem)

Początki nałogu
    Miasto
    022

Usjwo - mam TXa. Nie ma możliwości żebym jeszcze do takiego klocka [5d, 580EXII, S35 1.4A, Y622] dorzucił jeszcze bracketa To już wolałbym przeboleć i kupić tego malutkiego Elinchroma. YN560III nie ma HSS a jego synchro to 1/320. X-sync 5d1 to 1/250.
    Ostatnio edytowane przez p0lish ; 29-09-2014 o 10:10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Na sankach wyzwalacz YN622, w nim 580exII.
    Ok, to rozumiem, zostało jeszcze
    Zdalnie wyzwalana lampa w trybie M [YN-560 III] jako kontra. Próbowałem też z 460exII jako kontra i nadal to samo - albo obydwie lampy w M albo w ETTL.
    Czy jak ustawisz "obydwie w ETTL" to zdalna się nie wyzwala?

Nie masz TX, tx nie ma sanek do założenia lampy: http://flashhavoc.com/wp/wp-content/...YN-622N-TX.jpg (tx to ten z ekranikiem)
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 29-09-2014 o 11:01

Początki nałogu
    Miasto
    022

Mam obydwa ustrojstwa - 622 jak i TXa
    Problemem jest częste przestawia nie 580exii z ETTLa w M w trybie mix mode. Bez trybu mix mode lampa ta automatycznie wchodziła w tryb M jeżeli kontra była też na M.

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    Mam obydwa ustrojstwa - 622 jak i TXa
    Problemem jest częste przestawia nie 580exii z ETTLa w M w trybie mix mode. Bez trybu mix mode lampa ta automatycznie wchodziła w tryb M jeżeli kontra była też na M.
    kupiłem TX-a do swoich 4szt 622-jek wczoraj. A ponieważ Kobieta w delegacji, a dziś jestem w pracy na popo - miałem trochę nocki na testy. Napiszę Ci Polish tak w skrócie:
    -takie same objawy jak Ty miałem wyłącznie w konfiguracji TX na aparacie, a pod lampkami 622. Jeżeli na aparacie miałem 622 - problem nie występował. Nie włączałem trybu MIX, na żadnym wyzwalaczu ani nie wprowadzałem korekt na 622!

PROBLEM ROZWIĄZAŁ RESET TX-a(przytrzymujesz dłużej 2 środkowe przyciski z górnego rzędu i rozdział lamp na 2 lub 3 grupy. Wychodzi na to, że TX nie "pobiera" sygnałów od odbiorników pracujących w różnych trybach(ttl i mix) - ustawia na wszystkich to samo.

Od tego momentu nie było już z dowolytm ustawianiem parametrów pracy speedlightów najmniejszych problemów. Ustawienia M w TX powodowało przestawienia lampy lub lamp w tryb manualny, korekty od 1/1 do 1/128 też. Przy trybie TTL wprowadzanie parametrów +/- EV, także zmianiało paramatry pracy lamp. Nie zmieniałem jedynie ZOOMA. Nie wiem czemu taka operacja trwa trochę czasu(TX-lampa).

Przy zamontowaniu lampy na 622 na aparacie i dowolnych ustawieniach lamp:
    -lampa na wyzwalaczu, na aparacie w M, kontra w ttl
    -lampa na wyzwalaczu, na aparacie w ttlu, kontra w M
    -kontra pracuje w grupie A,B
    praca była tak jak zaplanowałem. Bez jakichkolwiek samoczynnych przełączeń.

Przy pracy z samymi wyzwalaczami 622 - zmiana parametrów pracy lamp z poziomu menu aparatu - także działało w każdą stronę.

Zaznaczam, że speedlighta nie mam manualnego. Testowałem na 600rt, 568ex2 i chińskiej lampce studyjnej 100Ws z podziałem mocy 1:1 i 1:2(wtedy połączenie z 622 było kablem PC) - body to 6d i 5dmk3. Nie mam już zwykłej piątki i nie mam jak sprawdzić z tym body.

Po półrocznych testach samych 622 - moja opinia nie może być inna jak tylko - to dość kapryśne urządzonka.... Naprawdę ułatwiają pracę, ale trzeba ich pilnować. Potrafią nie wybudzić lampy, nie zadziałać, błysnąć na jednym odbiorniku pełną mocą(błyskam tylko w ttlu).

Życzę miłych testów

Początki nałogu
    Miasto
    022

Wielkie dzięki za tak rzeczową pomoc. Resetowałem kilkukrotnie obydwa wyzwalacze i nadal problem występował. Postaram się pokombinować z grupami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Uprawnienia umieszczania postów