Trzeba podniesc matowke ale przy tak malym FF mozliwe ze trzeba bedzie pozniej podklejac matowke zeby skorygowac BF, albo wstawic wlasnorecznie wykonanego shima o cienszej grubosciZamieszczone przez konradl
Trzeba podniesc matowke ale przy tak malym FF mozliwe ze trzeba bedzie pozniej podklejac matowke zeby skorygowac BF, albo wstawic wlasnorecznie wykonanego shima o cienszej grubosciZamieszczone przez konradl
Ostatnio edytowane przez Andee ; 31-03-2006 o 07:24
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
O ile pamiętam manipulacje z zenkową matówką, to jeśli ostrzenie na matówkę wychodzi przed obiektem, w stronę aparatu, to matówkę trzeba zagłębić dalej, przesunąć w stronę pryzmatu.Zamieszczone przez konradl
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
OK, dzieki za informacje, a pamietacie moze linka do poradnika jak sie do tego zabrac, pamietam ze bylo takie cos ze zdjeciami, szukalem ale nie moge tego teraz znalezc? Bo jednak bede musial chyba sam cos zrobic, bylem u sprzedawcy, bo zaproponowal wymiane, przejechalem w dwie strony 300km a na miejscu probowano mi wcisnac jakiegos calkowicie rozkalibrowanego grata z wielkim backfocusem na wszytskich moich obiektywach, dodatkowo prawdopodobnie byl mocno uzywany bo az przelacznik do uruchamiania wytarl sie... Ehh jak to trzeba uwazac jak sie kupuje na allegro, dodatkowo aparat ten jest wystawiony na allegro wiec jezeli ktos jest ciekaw co to za firma niech pisze na priv.
Aha, niby mam gwarancje canona, ale wysylajac tam pewnie musialbym sie pozegnac z aparatem na pare tygodni a i tak nie wiem czy cos by poradzili...