Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 20d - manualne obiektywy, backfocus ;)

Mieszany widok

Domyślnie 20d - manualne obiektywy, backfocus ;)

No wiec tak.....
    W 300d bylo ok, ladnie i raczej bez problemu uzywalo mi sie manulnych obiektywow, spodziewalem sie ze w 20d bedzie jeszcze lepiej bo podobno ciutke wieksza i jasniejsza matowka, a tu zonk... Za nic nie moge osiagnac tej trafnosci "manual focusowania" praktycznie za kazdym razem nie trafiam, a wrecz mam wrazenie ze obraz ostry na matowce nie jest ostry na zdjeciu Sam nie wiem moze chodzi tu o ta ziarnistosc matowki 20d...??

Ma ktos podobne/inne doswiadczenia z 20d z manualnymi obiektywami?

aa, no i narzekne sobie jeszcze
    Przycisk do usuwania zdjec jest dziwnie gleboko umieszczony, chyba musze sobie pazura na kciuku zapuscic
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 30-03-2006 o 03:05

Uzależniony

Domyślnie

Generalnie Canon przyjal filozofie ze skoro masz lustrzanke AF to ostrzenie manualne jest Tobie niepotrzebne wiec z powodu wiekszych lub mniejszych bledow montazowych mamy na matowce wieksze lub mniejsze bledy FF/BF.

Matowka w modelach 300D, 10D, 350D i 20D sluzy do podgladu sceny a nie do ostrzenia, moj 350D mial fabryczny FF rzedu 10cm na matowce.

W Twoim przypadku moze pomoc podklejenie shima spod matowki paskami papieru samoprzylepnego (jezeli masz BF), nie ma innej rady. Dopiero po usunieciu shima i zrobieniu testu na FF/BF bedzie mozna powiedzec czy juz jest OK, czy tez trzeba kombinowac dalej...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 30-03-2006 o 07:29
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Domyślnie

Ladne dziadostwo, place 4000 za aparat i papierki trzeba podklejac, ehh...
    Troche sie boje dlubac tam, odstrzeli mi ta blaszko-zawleczka w lustro i sie kuku zrobi.

Ale bardzo dziekuje za rade, bo juz myslalem ze cos ze mna jest nie tak i zle patrze

Domyślnie

Mi się zawsze wydawało że problem BF/FF dotyczy tylko i wyłącznie układu autofocus. W manualnym ostrzeniu AF zapewnia oko i reka, na body jest takie pokrętło które reguluje rozstrojenie takiego układu, a nazywa się korekcja dipotryczna.

Domyślnie

to co innego, korekcja dioptryczna da mi tyle ze przy wadzie wzroku bede widzial ostrzej obraz na matowce + np punkty AF-u. A tu jest inny problem widac ze jest ostro na matowce, a po zrobieniu zdjecia widac ze ostrosc jest wyraznie przed celem, wydaje mi sie ze Andee ma racje.

Domyślnie

jeśli masz źle ustawione lustro, to według mnie po ustawieniu AF też powinieneś widzieć nieostro. Zrób taki eksperyment: pokręć korekcją dioptryczna, tak żeby ostro widzeć informacje widoczne w wizjerze a potem spróbuj ustawić ostrość manualnie zrób zdjecie i porównaj.

Domyślnie

ale lustro jest ok, tylko matowka jest za nisko/za wysoko, a eksperyment robilem, patrzylem zeby widziec ostro kwadraciki symbolizujace punkty AF.

Domyślnie

ehh, no i jednak, wydrukowalem sobie karte do testowania... dla odleglosci od kartki okolo 35cm ostrosc jest przed celem wzgledem tego co widac przez wizjer o jakies 14mm Znaczy to ze trzeba podniesc czy moze obnizyc matowke?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl
    ehh, no i jednak, wydrukowalem sobie karte do testowania... dla odleglosci od kartki okolo 35cm ostrosc jest przed celem wzgledem tego co widac przez wizjer o jakies 14mm Znaczy to ze trzeba podniesc czy moze obnizyc matowke?
    Trzeba podniesc matowke ale przy tak malym FF mozliwe ze trzeba bedzie pozniej podklejac matowke zeby skorygowac BF, albo wstawic wlasnorecznie wykonanego shima o cienszej grubosci
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 31-03-2006 o 07:24
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl
    O ile pamiętam manipulacje z zenkową matówką, to jeśli ostrzenie na matówkę wychodzi przed obiektem, w stronę aparatu, to matówkę trzeba zagłębić dalej, przesunąć w stronę pryzmatu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów