Dla mnie, osoby prywatnej, 5-6 stówek różnicy to sporo przy nowym body, Unia Europejska to nie koniec świata, wysyłka UPS i w kolejnym dniu już jest w Polsce. Mnie przeraża z kolei mylne wyobrażenie jak wielki, trudny jest świat i jak ciężko to wszystko ogarnąć. Sprawa ma się inaczej, jest mały i kurierzy świetnie sobie z tym radzą

Ja nie uważam, że w Polsce ktoś mnie oszuka, patrzę indywidualnie - wolę zaoszczędzone 6 stów dołożyć do obiektywu. Gdyby cena za body była u nas jak w UK to oczywiście, że wolałbym wesprzeć rodzimych sprzedawców ! Jeżeli cena body by była tak niska w Japonii, że opłacałoby się polecieć na wycieczkę, zwiedzić, kupić body, wrócić, zapłacić cło i VAT i jeszcze zaoszczędzić ... no to ba - oczywiście ze bym poleciał !

Patrze na to indywidualnie i bardzo geocentrycznie, to moja kasa, wiele nie zarabiam a niełatwą pracą, staram się ciąć koszta tam gdzie mogę. Jednocześnie wolę nowe niż używane. I jeszcze raz - tu nie chodzi o obawę pojawienia oszustwa przy zakupie w Polsce. Jesteśmy w UE i dano nam możliwość zakupu w innych państwach bez cła.