Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 156

Wątek: [HakunaMatata] - w wolych chwilach.

Bywalec
    Miasto
    Marki

Domyślnie Odp: [HakunaMatata] - w wolych chwilach.

Chcieliście zobaczyć zdjęcie w kolorze, to proszę :
    105.

Wykadrowany pajączek- tak lepiej?
    106.

107. Już któryś raz spotykam je w takiej pozie, czy one robią to co myślę że robią ale nie mogę sobie tego wyobrazić???

108. Czasami lubię tak czerni i bieli nawet bardziej niż w kolorze

109.

110.

Uzależniony Awatar italy

Jednak wg mnie 105 jest lepsza w kolorze.Widać piękno przyrody w kolorach.
    106 - , Już lepiej, tylko może wyostrz ciut, choć to krop , więc może być trudno zadowalający efekt uzyskać.Tak już skadrowany pajączek jest głównym tematem zdjęcia a nie trawki w kolo

Cytat Zamieszczone przez HakunaMatata Zobacz posta
    107. Już któryś raz spotykam je w takiej pozie, czy one robią to co myślę że robią ale nie mogę sobie tego wyobrazić???
    Jak nic, jeden drugiego nosi na barana

108. Czasami lubię tak czerni i bieli nawet bardziej niż w kolorze
    To ujęcie i czarno-białe pokazanie w sumie sprawiło całkiem dobry efekt.To mi się podoba
    110 - - Ależ masz brudna matrycę Skakun z tą kropelka wody fajny.W oku błysk lampy czy coś innego ?
    Ostatnio edytowane przez italy ; 09-06-2015 o 21:17

Bywalec
    Miasto
    Marki

W końcu jakieś miłe słowa od Ciebie... a tak poza tym, pamiętasz jak mówiłem że zapisałem się na kurs fotografii produktowej?

Byłem, odbębniłem No i... Dowiedziałem się tyle że, nie warto ustawiać wszystkiego tak żeby uzyskać bardzo dobre zdjęcie bo na to szkoda czasu i pieniędzy.
    Pan powiedział że lepiej zrobić 3-4 zdjęcia na każdym oświetlając porządnie inną część produktu (zależy od skomplikowania produktu), tłem się nie przejmować bo i tak trzeba je dorobić w ps. A wszędzie gdzie czytałem w internecie o fotografii produktowej było napisane żeby dążyć do zdjęcia które jak najmniej będzie trzeba obrabiać.

To jak to jest w praktyce? Lepiej się męczyć żeby zdjęcie wyszło praktycznie prosto z aparatu czy bawić się w ps???

106 - , Już lepiej, tylko może wyostrz ciut, choć to krop , więc może być trudno zadowalający efekt uzyskać.Tak już skadrowany pajączek jest głównym tematem zdjęcia a nie trawki w kolo
    Co do wyostrzenia zdjęcia z pajączkiem to zrobiłem jak umiałem, inaczej nie umiem. Jak masz chęć to mogę podesłać raw i pokażesz mi jak robią to zawodowcy Chętnie bym zobaczył.

Jak nic, jeden drugiego nosi na barana
    Tak myślałem że skakuny tylko tak się bawią

110 - - Ależ masz brudna matrycę Skakun z tą kropelka wody fajny.W oku błysk lampy czy coś innego ?
    Wiem wiem, męczę się z tą matrycą już jakiś czas, mam specjalny płyn do matryc, jakieś patyczki itp. Nasączam... myje i myje i myje... niby czysta ale jak przymknę przysłonę to znowu brudy... Jestem chyba skazany na brudy bo wrosły z w matrycę

Oświetlone, lampą ze stofen-em a na to mini softbox.

Dodam jeszcze 2 zdjęcia dzisiejsze.

111.

112.

Pełne uzależnienie

W końcu jakieś miłe słowa od Ciebie... a tak poza tym, pamiętasz jak mówiłem że zapisałem się na kurs fotografii produktowej?

Byłem, odbębniłem No i... Dowiedziałem się tyle że, nie warto ustawiać wszystkiego tak żeby uzyskać bardzo dobre zdjęcie bo na to szkoda czasu i pieniędzy.
    Pan powiedział że lepiej zrobić 3-4 zdjęcia na każdym oświetlając porządnie inną część produktu (zależy od skomplikowania produktu), tłem się nie przejmować bo i tak trzeba je dorobić w ps. A wszędzie gdzie czytałem w internecie o fotografii produktowej było napisane żeby dążyć do zdjęcia które jak najmniej będzie trzeba obrabiać.

To jak to jest w praktyce? Lepiej się męczyć żeby zdjęcie wyszło praktycznie prosto z aparatu czy bawić się w ps???
    [/url]
    mysle , ze pan na kursie uproscil.
    nie ma jednej najlepszej drogi dla kazdego przypadku.

jesil zamierzony efekt uzyskasz latwiej w ps , to trzeba to robic w ps , jesli przez odpowiednie fotografowanie - to trzeba tak fotografowac.
    trzeba sie po prostu chwile zastanowic - jak najlepiej , najlatwiej bedzie nam dojsc do zamierzonego celu.
    w internecie wiele porad jest po prostu bezmyslnie kopiowanych a czesto nie sa wlasciwe.
    Jesli sie wielokrotnie napotyka na zbiezne porady to mozna dac sie zrobic w przylowiowego konia , ze tak nalezy , nawet jesli nie sa sluszne.
    Nalezy zawsze indywidualnie podchodzic do kazdego przypadku i zawsze przemyslec sprawe , zanim sie nacisnie spust.

fotografia cyfrowa daje wrecz niewyobrazalne mozliwosci obrobki i interpretacji - wszystko jest kwestia programow.

makro masz dobre , ale jakby pewnie niedostatek w obrobce wystepuje , z tym ze to jest najmniejsze piwo.
    zdjecia sa ciekawe i dobrze skomponowane , to najwazniejsze . ale pewne rezerwy obrobcze sa jeszcze.

jakby optyka/( matryca?) byla niskiego lotu , ale to moze byc tez obrobka.

Uzależniony Awatar italy

Dodam jeszcze 2 zdjęcia dzisiejsze.
    No chylę czoła.Ale 111- czyż ten motylek nie był oryginalnie głową w dół ? w tym wypadku zgodnie z natura pionowy kadr .
    112 - bajeczne ujęcie.Tylko mi nie mów że ten deszczyk to za Twą sprawą
    Co do Twej wiedzy zdobytej na kursie kolega Bechamot ma racje.Każdą droga dojdziesz do celu.Czy to dodając tło , światło,czy nawet eliminując jakiś element, czy spędzając czas w swoim studio na technicznym podejściu do zdjęcia.Ma rację Bechamot, że dzisiejsza fotografia cyfrowa daje bardzo duże możliwości w zastosowaniu obróbki.To od Ciebie zależy co Tobie odpowiada, co chcesz osiągnąć robiąc jakieś zdjęcie.Ja osobiście może z racji na niereformowalność poświęcam zdecydowanie więcej czasu od strony technicznej by potem jak najmniej poświecić czasu przy komputerze .Choć czasami muszę się przesilić i popracować więcej nad danym zadaniem na komputerze.Zależy czego wymagam lub ktoś wymaga od danego produktu . Choć w moim wieku to już nie pęd za $ a przyjemność z wykonanej pracy jest podstawą - choć nie ukrywam , że każdy napływ gotówki jest przeze mnie bardzo mile widziany

Bywalec
    Miasto
    Marki

Dzięki za opinie rady.

Wstawię jeszcze kilka zdjęć makro:
    113.

114.

115.

116.

zachęcam do wypowiadania się, chętnie usłyszę jakie błędy popełniłem żeby starać się ich już więcej nie popełnić

Uzależniony Awatar italy

113 - szkoda ze taka mała GO, ale pewnie sprzęt Cię ogranicza.I lepszy byłby kadr pionowy.
    114 - kadr ciekawy tylko jedno małe ale...... więcej estetyki .Te 2 dziurki w liściu psuja cały kadr.
    115 - zostaw spryskiwacz, jakoś to zdjęcie mi nie pasuje.
    116 - najlepsze.Pięknie pokazałeś jętkę majową , z jej charakterystycznie wygiętym odwłokiem ,dobrze wkomponowała się w krzywiznę trawy lub liścia.Szkoda tylko że ostrość poszła w las
    Widzę ze pomalutku zaczynasz myśleć nad kadrami.to dobry znak.A że nie zawsze zdjęcie będzie miało odpowiednią GO, czy ostrość to już tylko wprawa.A to się zdobywa przez robienie zdjęć.
    pozdrawiam .

Bywalec
    Miasto
    Marki

Jak zwykle cenne spostrzeżenia

mam jeszcze kilka:
    117.
    118.
    119.
    120.

121.

Bywalec
    Miasto
    Marki

No to dodam następne
    122.

123.

124.

125.

126.

Uzależniony Awatar italy

Widzę że wgryzasz się powoli w ten rodzaj fotografii.
    Poczytaj i zdobądź wiedzę o kadrowaniu w macro.
    Jeszcze z 10 lat i nabierzesz wprawy , żartuje - po prostu rób teraz zdjęcia,nie wszystkie nam tu pokazuj . Po powrocie z pleneru, spokojnie przeglądnij zdjęcia, wywal te które już na początku Ci w jakiś sposób nie odpowiadają.Po kilku dniach znów zrób selekcję.Z tych pozostałych wybierz kilka dobrych, poddaj obróbce, wykadruj odpowiednio i pokaż nam te najlepsze

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów