Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon EFs 10-22, rozebrałem i mam problem

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Canon EFs 10-22, rozebrałem i mam problem

Panowie, nie znęcajcie się nade mną, mam już nauczkę i nigdy więcej nie rozbiorę obiektywu canona, wiem, zrobiłem źle.

Teraz potrzebuję pomocy, nie nagany, obiektyw to canon 10-22, rok temu pracował w dużej wilgoci, dobrze pracował, potem odłożyłem aparat z obiektywem. Po 2 dniach biorę do reki, nie działa zmiana przesłony, działa na najmniejszej przesłonie, jak zwiększam i robię fotę to wyskakuje błąd. Tak jak by się skleiły listki przesłony. Minął rok, dowiadywałem się jaka mniej więcej cena na żytniej za naprawę, może to być nawet 870 zł, ale może być tylko 150 zł. Ok, postanowiłem otworzyć, przedmuchać powietrzem, przeczyścić. Składam w sposób identyczny (przynajmniej tak mi się wydaje) - działa potwierdzenie ostrości ale ... nie kręci i nie ustawia sam ostrości, muszę ręcznie ustawiać ostrość, oczywiście nadal nie mogę zwiększać też przesłony, nic nie pomogły moje działania z zaszkodziły bo nie działa autofocus :/

Zamieszczam foty moich kroków składania obiektywu, może ktoś wie jak powinien być ułożony pierścień kręcenia ostrości, co źle złożyłem ? Z ta przesłoną najniższą jestem na razie w stanie pracować, trudno, nie mam prawie że tysiaka na naprawę obiektywu. Przesiadam sie na FF niebawem i na to odkładam kasę. Chciałem pracować na tym obiektywie na FF bez tych pleców EFs, tylko teraz nawet nie ostrzy.

Proszę Was bardzo, zerknijcie na filmik z mojego składania, co źle zrobiłem ? Eh, że też się pokusiłem by go rozbierać.

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Canon EFs 10-22, rozebrałem i mam problem

Jest na forum użytkownik "Naprawiacz" , pisz do niego ,może się podejmie naprawy. Na podpowiedzi pozwalające zlikwidować usterkę bym nie liczył.
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez morlight Zobacz posta
    Na podpowiedzi pozwalające zlikwidować usterkę bym nie liczył.
    Oj, a czemu tak sądzisz ? Raczej taką wiedzą się nie dzielą użytkownicy forum ?

Napiszę do Naprawiacz'a jeśli faktycznie będzie tu cisza, dziękuję !

miałem podobny problem z 50 1,4 i okazało się że nie wskoczyła do końca taśma, sprawdź to i spokojnie

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

5 razy już go rozkładałem i ponownie składam, ciągle nie działa AF, nieciekawie :/ Taśmy dopychałem do oporu. Ja chyba jakiś pierścień źle ułożyłem, chyba ten pierścień zębaty, nie wiem na jaką godzinę ma to być ułożone, chyba dobrze go ułożyłem bo taśma do niego przyklejona idealnie przechodzi w wycięciu w plastikowej osłonie obiektywu, ewentualnie moge zmieniać położenie tego pierścienia milimetry w lewo bądź w prawo, może to kwestia tych milimetrów. oprócz zębatek ten pierścień też ma taki wycięty jeden mikro ząbek, może on w coś ma wskoczyć. Ewentualnie ta obręcz pod pierścieniem, ja wsadziłem plastikową częścią odwróconą na rolki, może powinien być metalową, ale też próbowałem i jest to samo. Za taśmy nie szarpałem, nie sądzę by coś się zerwało. Mogłem już odpuścić tą przesłonę :/ Tak czułem że coś będzie nie tak, ale tak przyjemnie się rozbierało że nie sądziłem, że nie złożę tego ponownie.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Sesjusz Zobacz posta
    Ja chyba jakiś pierścień źle ułożyłem, chyba ten pierścień zębaty, nie wiem na jaką godzinę ma to być ułożone, chyba dobrze go ułożyłem bo taśma do niego przyklejona idealnie przechodzi w wycięciu w plastikowej osłonie obiektywu, ewentualnie moge zmieniać położenie tego pierścienia milimetry w lewo bądź w prawo, może to kwestia tych milimetrów. oprócz zębatek ten pierścień też ma taki wycięty jeden mikro ząbek, może on w coś ma wskoczyć. Ewentualnie ta obręcz pod pierścieniem, ja wsadziłem plastikową częścią odwróconą na rolki, może powinien być metalową, ale też próbowałem i jest to samo.
    Wygląda na to że dobrze kombinujesz.

it turned out relatively easy to disassemble the 10-22mm down to it's USM, with only 8 screws, 4 ribbon cable connectors (easy to reassemble) and one pressure plate, all doable with a single small philips screw driver. what i found was that, the distance scale (attached to the ring that rotates the focus elements) is sandwiched between the manual focus ring and the USM motor. there are 3 wheels on the distance scale ring which isolated this ring from the manual focus ring and the USM ring motor. This wheel mechanism allowed both autofocus and manual focus to operate simultaneously.

After much stumpedation and precarious fiddlation, i realised that if i pressed the USM ring motor onto the focus ring a little harder, the focusing would work again! turned out that right above the USM was yet another ring, which when rotated, will vary the pressure holding the USM onto the distance scale ring. i rotated it about 3mm clockwise, and voila both auto and manual focus worked again!
    Cały wątek http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=585442 Żeby zobaczyć zdjęcia to trzeba sobie tam założyć konto. Wątek jest stary (2008) więc nie ma pewności czy jeszcze cały czas tam są ale możesz spróbować.

I jeszcze jedno:

now i had to reassemble this assembly quite a few times... the reason was, ANY contamination of the various surfaces involved in the focusing assembly will cause the mechanism to work unreliably!! i had only a trace of oil on the USM from my fingers, and it would not rotate properly.

WASH EVERY MOVING SURFACE WITH ALCOHOL

USM assemblies work off friction between each piece, rather than the lack there of. make sure there's no oil or little filaments of cotton in there
    Czyli w skrócie wszelkie powierzchnie (elementy?) ruchome powinny zostać odtłuszczone przed ponownym montażem.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 21-09-2014 o 19:01

spokojnie i tak już nie wdział, sprawdź jeszcze dokładnie taśmy

--- Kolejny post ---

https://www.flickr.com/photos/visito...n/photostream/
    może to coś pomoże
    Ostatnio edytowane przez bajker83 ; 19-09-2014 o 13:26

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Dzięki bajker, studiuję foty, sprawdziłem taśmy, podociskałem, wszystko wygląda identycznie, czarna magia, możliwe ze milimetry przesunięcia pierścienia z zębatkami są, nie wiem czy to ma znaczenie, popołudniu znów będę walczył, wczoraj 5 h go składałem i rozkładałem robiąc różne kombinacje. Sposób składania z filmu jest niby ok - a AF nie działa :/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Raz rozebralem tele na m42 i do dzis nie potrafie go zlozyc. Od tamtego czasu nie biore sie za optyke .

Tasmy masz cale, moze gdzies sa popekane?

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Taśmy cale, przyglądałem się im dokładnie. Coś z tym pierścieniem z ząbkami musiałem skopać :/ Ja w 2005 roku dostałem fajny obiektyw M42 -135mm f2.8. Nie pamiętam producenta, rozłożyłem by wyczyścić w środku. Tez go nie złożyłem poprawnie i obiecałem sobie, że więcej za rozbieranie obiektywów się nie borę, aż do teraz :/ No i mam kolejną nauczkę.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów