Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Błyskanie w plenerze

Mieszany widok

Miasto
    Miasteczko Śląskie

Domyślnie Błyskanie w plenerze

Witam,

Mam wyzwalacze TT1 i TT5 + 2x 430 EXII. Planuję zacząć błyskać w plenerze, dotychczas tego nie robiłem a chciałbym spóbować swoich sił.
    Jakie softboxy do lamp systemowych polecacie? Macie może jakieś sprawdzone? Jakie wymiary powinien mieć do zdjęć plenerowych?

Pozdrawiam
    Michał
    5DmkII, 6D,

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Domyślnie Odp: Błyskanie w plenerze

Ja na swoje lampy (600ex-rt i 430 EXII) montuje na dwóch oktach 80cm. Może i sporawe, ale świetnie rozpraszają światło, dając miękkie światło.
    Chyba, że chcesz poeksperymentować to można zaopatrzyć się w strumienice lub kwadratowy softbox z plastrem miodu. Wszystko zależy, jaki efekt chcesz uzyskać.

Coś już napisał Awatar kalatos
    Miasto
    Żyrardów

Ja mam zwykłe parasoleczki i też dają radę
    kalfilm.pl - Fotografia okolicznościowa

Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył... - Robert Bresson

ja używam białych parasolek odbijających (110cm) + dobre uchwyty na statyw do parasolek...
    jest spoko lecz jak jest wiatr to jest to już problem. ostatnio na sesji nad morzem asystentka miała problem aby to stabilnie utrzymać, ale
    wiało naprawdę mocno...
    mam nawet jeden taki uchwyt na 3 lampy do jednej parasolki.... ;-) ale jeszcze nie musiałem używać 3 lamp na raz....
    pozdrawiam
    Paweł

Dopiero zaczyna

parasolki transparentne statyw i ...... najlepiej osoba do pomocy jak jest wiatr lub dobrze obciążyć / lub nawet przywiązać do czegoś jak jest wietrznie.
    Sam też będę próbował ze softboxem . Nie mniej parasolki najbardziej mobilne.

Bywalec

A ja proponuję coś takiego Firefly II Softbox Reporterski Octa 65cm

Miasto
    Miasteczko Śląskie

Panowie, zaryzykowałem i kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pawko Zobacz posta
    ja używam białych parasolek odbijających (110cm) + dobre uchwyty na statyw do parasolek...
    jest spoko lecz jak jest wiatr to jest to już problem. ostatnio na sesji nad morzem asystentka miała problem aby to stabilnie utrzymać, ale
    wiało naprawdę mocno...
    mam nawet jeden taki uchwyt na 3 lampy do jednej parasolki.... ;-) ale jeszcze nie musiałem używać 3 lamp na raz....
    pozdrawiam
    Paweł
    Pawko, masz jakiegoś linka do zdjęć doświetlanych parasolkami? Próbowałem swoich sił z parasolkami i wyszło to marnie, dużo lepiej wychodzą zdjęcia używając softboxa ( ale to tylko moje zdanie )

Uzależniony

[QUOTE=helios;1241493] kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony

[/COLOR]

podałbyś jakiegoś linka do takiego prduktu? Niedawno miałem sesję plenerową, w pochmurny dzień no i zdjęcia ogólnie wyszły ładne, ale postacie ciut niedoświetlone, dlatego myślę nad doświetleniem.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

[QUOTE=robson999;1241499]
    Cytat Zamieszczone przez helios Zobacz posta
    kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony

[/COLOR]

podałbyś jakiegoś linka do takiego prduktu? Niedawno miałem sesję plenerową, w pochmurny dzień no i zdjęcia ogólnie wyszły ładne, ale postacie ciut niedoświetlone, dlatego myślę nad doświetleniem.
    phottix easy-up
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Miasteczko Śląskie

[QUOTE=robson999;1241499]
    Cytat Zamieszczone przez helios Zobacz posta
    kupiłem w ciemno 60x60, zrobiłem wczoraj kilka pstryków i póki co jestem zachwycony

[/COLOR]

link do softboxa: PowerLux 60x60cm do lamp reporterskich - Softbox PowerLux - Fotozakupy.pl

a tutaj mój wczorajszy test http://psbytom.files.wordpress.com/2...ww1.jpg?w=1050
    5DmkII, 6D,

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów