Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Błyskanie w plenerze

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Błyskanie w plenerze

Nie chcąc zakładać nowego tamatu mam pytanie do Was..

Jedzie do mnie lampa V760 , do tego wyzwalacze yn 622 i jakaś parasolka transparentna. Zastanawiam się jak poprawnie dobrać ekspozycje. Jest jakiś "sprawdzony" przepis jakiś workflow błyskania w plenerze? Czy wszytko po omacku..?

yn622 z tego co wiem to Ci synchronizuje pow 1/250s więc raczej tak jak ekspozycja Ci pokazuje się w wizjerze tak jej się trzymać?(jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi)
    Ostatnio edytowane przez KuzynPit ; 20-01-2015 o 16:20

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Upewniłeś się, że lampa działa bez problemu z tymi wyzwalaczami?
    Ekspozycję dobierasz jak chcesz, jeśli w TTL to aparat sam coś wymyśli (z Twoimi ewentualnymi poprawkami), w manualu tak jak Tobie pasuje. Nie da się przecież z góry powiedzieć, co chcesz zrobić, czy przykryć światło zastane, czy tylko lekko doświetlić. Generalnie najpierw myślisz o świetle zastanym (jak ma wpływać na zdjęcie) a potem o błysku (zastanego nie zmienisz, dlatego musisz do niego dopasować parametry zdjęcia, a potem do tych parametrów dopasować błysk).

Coś już napisał

Jeszcze nie sprawdzałem bo dopiero jutro kurier ma byc.
    No ok, skoro najpierw myślę o zastanym, czyli ustawiam sobie żeby ekspozycja była poprawna, ale jeśli wtedy będę chciał doświetlić błyskiem to będzie zdjęcie prześwietlone. Czyli początkowo muszę ustawić ekospozycję tak żeby zdjęcie było nie doświetlone?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    ustawiam sobie żeby ekspozycja była
    Taka, jaką chcesz mieć.
    Zależy jaki efekt chcesz uzyskać, jeśli "zgaszenie" zastanego to na niedoświetlenie, jeśli na lekkie doświetlenie cieni to "w okolicach" poprawnej itd

Coś już napisał

Przyszła dzisiaj paczka, wszystko ładnie ale za pierona nie mogę zapiąć yn 622 to uchwytu bowensa, szyna jest za krótka..
    jakieś rady?:>

Pełne uzależnienie

Bokiem.

Dopiero zaczyna

Pozwolę sobie również podpiąć się pod wątek.

Używam 1dmkIII i mkII. Lampa to 580ex. Planuje niedługo kupić nexa 6 dlatego fajnie by było jakby również z nim dało się całość używać
    Do rzeczy.Chciałbym na bazie tej jednej lampki skompletować sobie minimalistyczny zestaw do strobingu z ewentualną perspektywą rozbudowy.
    Problem tkwi w tym że w studiu byłem 2x w życiu a w plenerze wystarczało mi światło zastane. Dlatego mimo prób zapoznania się z tematem mam "drobne" wątpliwości.

Z tego co wyczytałem to potrzebuje:
    - statyw - teraz kwestia czy kupować najtańsze co jest np. z fripersa czy warto szukać czegoś solidniejszego
    - uchwyt - wszyscy polecają mocowanie bowensowskie tak by mieć większy dobór modyfikatorów
    - softbox - wstępnie myślę o jakimś szybko składanym 60x60cm ale może polecacie inny kształt tudzież rozmiar
    - wyzwalacze - 1x Yongnuo 622C, 1x Yongnuo 622C-TX? To by chyba ułatwiło potem sprawę z nexem bo wystarczyło by wrzucić sterownik na stopkę i sterować bez problemu lampą/lampami z każdego body?

Aha, chciałbym też mieć możliwość zamocowania tego nie na statywie tylko na monopodzie tak by było odrobinę bardziej mobilnie. Jeśli dobrze rozumiem to potrzebuję jakąś przejściówkę.

Czekam na wszelkie uwagi, propozycje odnośnie poszczególnych pozycji z listy itd.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Statyw: solidny = cięższy i większy. Jeśli tylko mały softbox (60x60 "reporterski", nie Bowens), to wystarczy w803 (plus obciążenie), do większych lub cięższych nasadek raczej w806 (oczywiście nie chodzi o dokładny typ ale o rodzaj).
    Uchwyt: softbox reporterski ma uchwyt w zestawie. Jak potrzebujesz większe softboxy, to być może uchwyt Bowens będzie lepszym pomysłem, zwłaszcza, gdy masz /będziesz mieć lampy studyjne z tym mocowaniem. Jeśli nie planujesz lamp studyjnych, to może softboxy takiego rodzaju jak Phottix Easy-up będą dla Ciebie lepsze?
    Przejściówka: to taka "beczka" mająca z jednej strony gwint jak pod aparatem (mały) a z drugiej gwint jak pod głowicą (duży), koszt ok. 10 zł, nakręcasz na statyw, na to zakładasz dowolny uchwyt przeznaczony dla statywów studyjnych.
    Poczytaj https://docs.google.com/file/d/0B77O...ajA/edit?pli=1 - dość szerokie omówienie możliwości wyzwalaczy, może się przyda.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów