Strona 33 z 34 PierwszyPierwszy ... 2331323334 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 331

Wątek: Pentax FF

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez jaad75 Zobacz posta
    Dlaczegóż to jedno, skoro są trzy nowe zoomy f/2.8 z takim przeznaczeniem?
    chodzi mi ze nie ma za duzego wyboru
    kupujsz body +jedno szkielko do konkretnej roboty
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Ma ten nowy K1 tryb cichej migawki?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto

Specifications | PENTAX K-1 | RICOH IMAGING

^ Z oficjalnej specyfikacji wynika iż nie ma.

Drive Modes -> Mode Selection

Still Image: Single Frame, Continuous (H, M, L), Self-timer (12s, 2s, Continuous), Remote Control (0s., 3s., Continuous), Bracketing (2, 3 or 5 frames), Mirror-up (Possible to use with Remote Control), Multi-Exposure (Possible to use with Continuous, Self-timer or Remote Control), Interval Shooting, Interval Composite, Interval Movie Record, Star Stream

Nie ma tu nigdzie słowa-hasła "silent".

Na pewno najciszej będzie migawka pracowała przy użyciu opcji? Pixel Shift Resolution bo będzie wtedy migawką elektroniczną.

Shutter -> Type

Electronically controlled vertical-run focal plane shutter
    * Electronic shutter when using Pixel Shift Resolution

Udało mi się znaleźć na YouTube ciekawy filmik gdzie facet nagrał dźwięk migawki K-1 także będziesz mógł go sobie porównać z posiadanymi przez siebie modelami aparatów marki Canon. Przerzuć sobie filmik na 4:53 jak nie masz czasu ani ochoty oglądać całości:

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Dzięki za info i link do review.
    Wychodzi na to, że K1 nie ma trybu cichej migawki.
    Szkoda.. wielka szkoda.
    Dla mnie osobiście, jako dla fotografa trzepiącego kotlety ślubne - tryb cichej migawki jest na szczycie listy ważnych ficzersów.
    Tryb cichej migawki w 5DIII bądź 6D sprawia, że w zasadzie nie słychać czy robisz zdjęcie w kościele już z odległości 12-15m.
    Rozpatrywałem sobie wczoraj tak na luzie ewentualne profity przejścia na system Pentax'a, ale po namyśle na pewno tego nie zrobię.
    Przynajmniej nie przy obecnym stanie rzeczy.
    Za mały wybór szkieł systemowych, tylko jedna puszka FF w której jest sporo fajnych bajerów ale brakuje tego jednego, bardzo ważnego dla mnie.
    Pomijając już że systemowe lampy błyskowe Pentax'a nie mają opcji radiowego sterowania innej lampy bądź grupy lamp.
    No po prostu, Pentax jeżeli chodzi o wachlarz oferty jest jeszcze sporo w tyle w stosunku co do Canon/Nikon.
    Wypuszczenie pełnoklatkowego body z segmentu półprofesjonalnego nie załatwi tematu załatania sporych dziur w brakach osprzętu systemowego.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Pomijając już że systemowe lampy błyskowe Pentax'a nie mają opcji radiowego sterowania innej lampy bądź grupy lamp.
    Systemowe sterowanie radiowe, to nawet w Nikonie dopiero co się pojawiło. Natomiast niezależne radiowe sterowniki do lamp P-TTL są dostępne, choć wybór jest znacząco mniejszy niż do C i N.

--- Kolejny post ---

A jeszcze a propos dźwięku migawki, w porównaniu do K-3 (który jak wiadomo jest wyjątkowo cichy):
    https://www.youtube.com/watch?v=9NYJW5Nv0u0
    Ostatnio edytowane przez jaad75 ; 25-02-2016 o 21:47

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Ok, widzialem to cudo. Pierwsze wrazenie - z jakims tam malym obiektywem ciezszy od d810 z 85 1.8...

Mocowanie ekranu tez nie jest takie mocne, na koncu wisi i tak na jednym zawiasie.

Wniosek z nowym 70-200 bedzie ciezszy niz moja sztangla do matrwego ciagu .

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Na optycznych jest test aparatu:
    Test Pentax K-1 - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl

Zdaje się, że w kwestii AF to producentowi coś nie wyszło:
    "wyniki skuteczności AF wymagają jednak dodatkowego komentarza. Ich uzyskanie bowiem było możliwe dopiero na drugim egzemplarzu K-1, który wypożyczony został nam przez polski oddział firmy Ricoh. Z pierwszym egzemplarzem mieliśmy bowiem sporo problemów przy testowaniu skuteczności AF. Po pierwsze aparat pokazywał wyraźny back focus na obu użytych obiektywach. Co więcej dostępna w menu skala kalibracji okazała się niewystarczająca, by dokładnie skompensować początkowe przesunięcie. Nawet przy maksymalnej korekcie rezultaty celności AF były bardzo słabe.

Problem wyglądał na tyle poważnie, że zdecydowaliśmy się na sprawdzenie aparatu w autoryzowanym serwisie Pentaksa. Na wypożyczenie drugiego egzemplarza zdecydowaliśmy się po tym, jak serwis potwierdził problem i okazało się dodatkowo, że programowa korekta jego działania jest niemożliwa.

Co ciekawe w przypadku drugiego korpusu również zanotowaliśmy tendencję do ustawiania ostrości za właściwym punktem. Tym razem jednak maksymalna korekcja na dostępnej skali pozwoliła na wystarczającą kompensację tego efektu oraz otrzymanie rezultatów, które zaprezentowaliśmy na powyższych wykresach.

Choć owe wyniki prezentują całkiem dobry poziom, opisane przed chwilą problemy, których doświadczyliśmy podczas testu, pozostawiają jednak pewien niesmak. Uświadamiają również fakt, że potencjalny nabywca może trafić na egzemplarz K-1, w którym praca AF pozostawia jednak sporo do życzenia
    ".

Zdebik
    D810 -> 980g
    K-1 ->1010g
    roznica ogromna
    Nikkor 85/1.8 -> 350g
    Pentax 70/2.4 -> 130g
    mi wychodzi mniejszy i lzejszy zestaw w tym przypadku
    jedyna roznica w zestawach z 70-200:
    D810 + 70-200 = 2520g
    K-1 + 70-200 = 2760g
    mocowanie nie jest mocne? no patzrac na filmy mozna inaczej do odczuc chetnie zobaczylby podobne testy innych ekranow uchylnych u konkurencji
    Chodzisz na silownie do jakigos żłobka?

aptur a kto jeszcze bierze na powaznie testy na optycznych? kazdy kto czytal na bierzaca ich testy - pamieta jak zawsze mieli problemy z testami AF w Pentaxie - a o dziwo uzytkownikom wszystko dobrze dzialalo - ba nawet w testach w zachodnich gazetach wychodzily testy AF bardzo dobrze - tylko opaczni.pEEel mieli zawsze z tym problem

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    kiedy uciekalem od pentaxa canon mial duzo lepsze puszki wiec przeskok byl duzy
    Zrobiłem tak samo .Ale sentyment pozostał
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

@ Lucas1981r czesto dodatkowa bateria w gripie poteguje uczucie ciezkosci, ale co tam niech Ci bedzie. Ja w kazdym razie tego kloca nie kupie. Ostatni obiektyw ktorego mi brakowalo kupilem przed wzrostem cen i jedynie czego moge sobie teraz zazyczyc to twin kit z profoto b1.

Strona 33 z 34 PierwszyPierwszy ... 2331323334 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów