Strona 30 z 34 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 331

Wątek: Pentax FF

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: Pentax FF

Rozwój profesjonalnych systemów to Pentax ma w średnim formacie i tam się całkiem nieźle trzyma. Zauważ, że luster ma raptem kilka, każde dla konkretnej grupy odbiorców i w dobrych cenach. Szkieł ma tyle ile trzeba. To nie jest wcale zła metoda imho. Jasne, że te nowe puchy nie sprzedadzą się w milionach, ale na bank znajdą odbiorców. Ja się zastanawiam, czy nie zamówić mężowi na urodziny Toż to idealnie stworzona pucha dla niego

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

@jaad75, przyznam, że takim Pentax FA 80-320 mm wiele fajnych fot popełniłem. Bzyczy, ale optycznie ok
    Ostatnio edytowane przez radiki ; 20-02-2016 o 00:43

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Rozwój profesjonalnych systemów to Pentax ma w średnim formacie i tam się całkiem nieźle trzyma. Zauważ, że luster ma raptem kilka, każde dla konkretnej grupy odbiorców i w dobrych cenach. Szkieł ma tyle ile trzeba. To nie jest wcale zła metoda imho. Jasne, że te nowe puchy nie sprzedadzą się w milionach, ale na bank znajdą odbiorców. Ja się zastanawiam, czy nie zamówić mężowi na urodziny Toż to idealnie stworzona pucha dla niego
    Tu nie chodzi o to że nie znajdą odbiorców, bo to oczywiste. Chodzi tylko o trochę naiwną wiarę niektórych w kontekście wytaczanych dział, jak to P zawojuje rynek. Prawda wygląda prozaicznie. Fajna pucha, szczególnie dla sysetmowcow ale nic ciekawego dla użytkowników innych systemów. Zresztą sądzę że stosunkowo wysoka cena jest tak właśnie skalkulowana.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Zreszta chyba Pentax tradycyjnie działał w ten sposób, metoda "hit and run" czyli liczył na sukces pojedynczych dobrych a niedrogich puszek a nie systematyczny rozwój kompletnych profesjonalnych systemów.
    A kto powiedział, że system APS-C Pentaksa nie jest kompletny? Albo że nie był taki w czasach analogowych korpusów i szkieł FA*? Oferta może być mniejsza od oferty C, czy N, składać się z innych obiektywów, czy akcesoriów, ale to nie znaczy jeszcze, że nie stanowi przemyślanego systemu.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Mimo, że to jest dobra cena, na tym poziomie chyba trudno liczyć na masowa sprzedaż.
    Zależy jak kto definiuje masowość. 645Z przekroczył dwukrotnie założony pułap sprzedaży, wygląda na to, że z FF chcą pójść podobną drogą, a do tego przecież chodzi wciąż o sciągnięcie nowych klientów na APS-C, bo tam są największe obroty. FF jest przede wszystkim narzędziem do poprawy wizerunku marki. Wprawdzie koncepcja wypuszczenia jeszcze bardziej wypasionego korpusu w wyższej cenie, o której pisałem wcześniej najwyraźniej póki co upadła, to wciąż prawdziwe jest to, że obecność FF w ofercie i profesjonalistów, u których będzie on widoczny jest częścią większej strategii, mającej zwiększyć udział w rynku w ogóle. I moim zdaniem na te kilkanaście procent mogliby liczyć przy odpowiedniej polityce.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zresztą sądzę że stosunkowo wysoka cena jest tak właśnie skalkulowana.
    Stosunkowo wysoka? W stosunku do czego?

Pentax rynku nie zwojuje, znaczy nie wiem, ja się na wojowaniu rynku niewiele znam, więc nie będę zabierać głosu w tej kwestii. Tak sobie tylko obserwuję co się dzieje. W segmencie średniaków trzymają się dobrze, w segmencie małoobrazkowych luster nie są liderami, ale system kropowy jest bardzo fajny, moim zdaniem dobrze zbudowany. Nia ma pierdyliarda takich samych obiektywów i akcesoriów, ale to niekoniecznie musi być wada. Kropy dla poczatkujących nie potrzebują szkieł, wystarczą trzy zoomy i jedna fajna stałka tak naprawdę. Kropy dla zaawansowanych też nie potrzebują wiele więcej, bo zaawansowany fotograf się już specjalizuje z reguły i ma swoich kilka ulubionych szkieł, którymi działa. Zresztą oferta kropowa Pentaxa jest dość szeroka. To nowe lustro FF nie jest wcale drogie, popatrz na jego specyfikację. No stosunkowo drogo w stosunku do k-50 to jest bez watpienia, ale w stosunku do luster innych firm o zbliżonych osiągach to jest wręcz tanioszka. Dla mnie to bardzo ciekawa pucha, ciesze się, że weszła na rynek. Nie wiem czy go zrewolucjonizuje, raczej nie, ale czy Pentaxowi chodzi o rewolucję? Namieszać jednak może sporo na rynku swoją ceną i parametrami, zwłaszcza wśród osób idących dopiero w kierunku FF. Mysle, że to będzie dobra dość pojemna nisza.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jaad75 Zobacz posta
    Stosunkowo wysoka? W stosunku do czego?
    W stosunku do tego co jest dostępne na rynku.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W stosunku do tego co jest dostępne na rynku.
    Czyli? Drogo w stosunku do D8x0?

No tak, ale 6d to zacofany technologicznie stary plastikowy klamot w porównaniu do K-1 Mówię oczywiście o papierku, bo kwestie ergonomii i takie tam inne to są kwestie bardzo indywidualne i zależą od upodobań użytkowników.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Chociażby do 6D ;P
    Aaa, tak myślałem...

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jaad75 Zobacz posta
    Aaa, tak myślałem...
    Bo wiesz, z L-ką 35 1.4 będę trafiał środkowym AF-em, a Ty niestety Pentaxem w połączniu z Sigmą Art dużo rzadziej. I żadne specyfikacje na papierze nie pomogą

Strona 30 z 34 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów