Dlaczego uważasz, że moje komentarze są zaczepne? Ostrzę ręcznie od dwudziestu lat i serio wiem, że można. To wszystko zależy. Od wielu czynników. Nigdzie nie napisałam, że AF jest be i tylko lamy go używają, to nie ja tu powinnam wyluzować, haha. AF w wielu sytuacjach jest wygodniejszy po prostu i usprawnia pracę i tyle, ale to nie znaczy, że w tych samych sytuacjach się nie da zrobić ostrej foty manualem. Powtórzę: kwestia wprawy. Wprawa to nie tylko kręcenie pierścieniem i patrzenie w wizjer, to także umiejętność przewidzenia ruchu, pójścia za nim i tak dalej, no nie udawaj, że nie wiesz co mam na myśli pisząc o wprawie Jasne, jeśli ktoś nigdy nie ostrzył ręcznie to będzie mu to na początku sprawiało trudność, pewnie nawet ogromną. Ja nikogo nie namawiam, żeby wywalił Elki z AF i poszedł w manuale Wspomniałam tylko, że szkieł do nowego Pentaxa jest od groma - nowe AF, stare AF i stare manuale plus cała gama nowych manuali.

No i to zależy z tym trafianiem, bo szkłem AF mi nawet do głowy nie przychodzi, żeby ostrzyć ręcznie, a szkłem manualnym się ostrzy po prostu inaczej, to inny styl pracy, inny flow. Zresztą nigdy nie robiłam takiego porównania, bo mi to nie jest potrzebne do niczego, żeby wiedzieć ile trafi AF a ile ja Ja Ci nie umiem tego wyjasnić słowami Z mojej strony EOT, to nie jest wątek o tym jak ostrzyć ręcznie, żeby było ostro na f1.4 w dynamicznych ujeciach.