Strona 26 z 34 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 331

Wątek: Pentax FF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    nie ma co porównywać, na rynku telefonów mieliśmy wtedy rewolucję, tu żadnej rewolucji nie będzie,

Olympus dwa razy miał szanse zdominować rynek foto, i wypuszczając 4/3 i później drugi raz z micro 4/3, jakby oba systemy były od razu przystosowane do FF to większość z nas tu obecnych pewnie rozmawiała by na forum Olka ;-) a tak 4/3 wyginął śmiercią naturalną i to samo kiedyś spotka m4/3

podoba mi się ten Pentax z wyglądu, taka cegła, szkoda że brakuje jakiegoś joya do sterowania,
    Problemem Pentaxa czy Olympusa były braki w szkłach, teraz mają szansę na ponowne wejście na ten rynek o ile im na tym zależy oczywiście. Pentaź od dawna zapowiada FF, mam nadzieję że tak długi czas oczekiwania wynagrodzi świetną puszką.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

oglądałem sample na wysokich iso i muszę przyznać , że wyglądają obiecująco,

wszystko będzie zależeć od działania i skuteczności AF, bo cena też atrakcyjna,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał

oglądałem sample na wysokich iso i muszę przyznać , że wyglądają obiecująco,
    Jak dla mnie, nie różnią się od tych z D8x0.

wszystko będzie zależeć od działania i skuteczności AF
    To jest praktycznie ten sam moduł AF, co w K-3/K-3II, ze zmienioną optyką. Być może poprawili algorytmy AF-C w stosunku do K-3II. Czyli w skrócie - będzie raczej bardzo celnie w AF-S (również w ciemności, bo 25 punktów pracuje od -3EV) i w miarę dobrze w AF-C, choć do najlepszych korpusów sporo tu będzie brakować, zwłaszcza, że całkowity obszar pokrycia punktami AF jest nieco mniejszy, niż w K-trójkach.
    Oczywiście może się zdarzyć, że zdziałają jakieś cuda z tym układem, ale nie spodziewam się. Podobnie jak nie spodziewam się, że będzie gorzej, niż w przypadku K-3.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Wsród moich znajomych kilka osób ma Pentaxy, mają gdzieś fora, od zawsze 1 obiektyw a jak następuje wymiana to na inny model Pentaxa. Problemem Pentaxa był mały wybór szkieł, teraz mamy Sigmę, Tamrona. Brakuje puszki dla której zaawansowani userzy zostawia Canona czy Nikona. Niewiele do tego trzeba - dobry AF z Sigmą i Tamronem i pozamiatane. O jakość wykonania puszek nie ma się co bać. Rynek jest zdominowany tak jak kiedyś był przez Nokię, ile czasu zajęło Samsungowi zdominowanie rynku ?
    Moim zdaniem ten przykład nie pasuje w żadną stronę. Nawet ustawiając Pentaxa w roli Nokii to też nie gra, bo nigdy nie miał dominującej roli na rynku. Może w tę stronę to o tyle dobry przykład, że tak jak Nokia nie doceniła smartfonów tak w Pentaxie nie docenili FF. Ale ogolnie tego typu analogie są dość naciągane.

Natomiast jeśli taki potentat jak Sony poległ na rynku dslr to nie ma się co oszukiwać gadaniem, że nagle Pentax wypuszczając przeciętną puszkę 10lat po konkurencji "zdominuje rynek" - bądźmy poważni .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar eleroo

Puszka nie jest aż taka przeciętna, no bez przesady A jeśli spojrzysz na jej cenę (1700$ w pre-orderze) to już w ogóle robi się bardzo ciekawie. Bardzo bardzo. Szkła z AF są droższe niż Canonkowe, ale w sumie szkła się nie dewaluują tak szybko jak puchy. No i aparat jest kompatybilny ze starymi szkłami od Pentaxów, więc wybór jest duży, przeogromny. Ja systemu nie zmienię, ale na przykład mój mężu ostatnio zwyczajnie mi zabrał jeden z aparatów i oddać nie chce i taki Pentax dla niego to byłaby fajna pucha imho.

A Sony to ja nie wiem czy tak poległo na rynku luster, oni się zwyczajnie wycofali z tego, olali lustra, bo przyszłością są bezlustra raczej niestety i oni na tej przyszłości wolą się skupić imho.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    No i aparat jest kompatybilny ze starymi szkłami od Pentaxów,
    Chyba czas skończyć z tym beznadzejnie bzdurnym argumentem.Kto rozsądny będzie używał z nowym body zapyziałe,zagrzybione stare manualne obiektywy.To najgorszy z arumentów.BTW Pentaxy to świetne aparaty.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Mam trochę manuali do Pentaxa i są w doskonałym stanie. I kiedyś jak cena tej puchy zjedzie do aktualnej 5d to sobie ją kupię, bo zabawa manualami ma coś w sobie i sprawia mi frajdę. Dla mnie jednak Pentax za późno pojawił się z FF, mam za dobrą szklarnię w Canonie, żeby już w ogóle przez chwilę myśleć o Ricohu. No i zanim Pentax dorobi się AF-u jak w Canonie 5d3 to kilka latek jeszcze upłynie.

Początki nałogu Awatar eleroo

Zysk, no nie wiem, mam wrażenie, że masz jakieś mylne wyobrażenie o manualach Moje manuale wszystkie są w nienagannym stanie, żadnej pleśni, zapyzienia, czy śladu parszywości Wierz mi, są dziedziny fotografii, gdzie AF nie jest do niczego potrzebny, serio serio. Wspomniałam o tym po prostu, nie jako o głównym atucie tej puchy, tylko jako jednej z opcji. Nowych szkieł na razie jest kilka, zanim ich sie pojawi więcej spokojnie można do pewnych zastosowań używać manuali, tym bardziej, że pucha ma stabilizację - z tego co czytałam dośc sprawną - więc dla niektórych to może być fajna sprawa. Nie mówię przecież, żeby iść z tym "na ptaki", choć kurde jakoś jeszcze nie tak dawno ludzie chodzili na ptaki z manualami i umieli te ptaki jakoś focić, na filmie, bez podglądu O.o Lubię technologię, ale czasem mam wrażenie, że ona niepotrzebnie nas rozprasza A pucha serio fajna.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Stare szkła są właśnie mocnym argumentem....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Stare szkła są właśnie mocnym argumentem....
    Tak się wydaje tylko wtedy jak nie ma nic innego,

Przecież do Canona czy Nikona też przez przejściówki podłączysz każde szkło manualne, czy to Pentaxa, czy m42 czy inne.
    Zresztą wcale się nie zdziwię jak niedługo pojawi się przejściówka i użytkownicy Pentaxa będą mogli podłączysz obiektywy Canona, i to nawet z obsługą AF.

Manualne szkła to tylko zabawa, podłączysz, zrobisz kilka zdjęć przykładowych i koniec, duża większość nich nie spełnia żadnych wymagań dla cyfry. Zwłaszcza dotyczy do szerszych szkieł.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 26 z 34 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów