Być może, natomiast skąd się mają brać ci "następni"? Rynek dslr topnieje. Dwa systemy zdominowały praktycznie pozostałości zupełnie. Wiadomo że zdarzają się skoczkowie ale jakiejś masowej migracji to ja bym się nie spodziewał. Domyślam się do kogo adresowany jest nowy Pentax ale moim zdaniem ta premiera przejdzie bez większego wstrząsu na rynku.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mnie ciekawi z kolei jak się sprawdzi AF w tej nowej puszce Pentaxa.
Tzn, jak będzie się działo ze współpracą z obiektywami niesystemowymi.
Fajnie, jakby chociaż Pentax się wyłamał i udostępnił pełną dokumentację ich systemu AF, tak żeby Sigma i Tamron nie musieli kombinować z reverse engineering.
Ja co prawda nie narzekam na AF w swoich zabawkach, ale jestem romantycznym orendownikiem zmiany świata na lepsze![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Nie wiem jak Sigma,ale Tamron raczej dostal![]()
Wiem, dlatego realnie rozkminiam opcję że się dogadają - Pentax z Sigmą i Tamronem![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Wsród moich znajomych kilka osób ma Pentaxy, mają gdzieś fora, od zawsze 1 obiektyw a jak następuje wymiana to na inny model Pentaxa. Problemem Pentaxa był mały wybór szkieł, teraz mamy Sigmę, Tamrona. Brakuje puszki dla której zaawansowani userzy zostawia Canona czy Nikona. Niewiele do tego trzeba - dobry AF z Sigmą i Tamronem i pozamiatane. O jakość wykonania puszek nie ma się co bać. Rynek jest zdominowany tak jak kiedyś był przez Nokię, ile czasu zajęło Samsungowi zdominowanie rynku ?
Jeśli AF z sigmami będzie działał dobrze to byłbym w stanie zmienić system.
nie ma co porównywać, na rynku telefonów mieliśmy wtedy rewolucję, tu żadnej rewolucji nie będzie,
Olympus dwa razy miał szanse zdominować rynek foto, i wypuszczając 4/3 i później drugi raz z micro 4/3, jakby oba systemy były od razu przystosowane do FF to większość z nas tu obecnych pewnie rozmawiała by na forum Olka ;-) a tak 4/3 wyginął śmiercią naturalną i to samo kiedyś spotka m4/3
podoba mi się ten Pentax z wyglądu, taka cegła, szkoda że brakuje jakiegoś joya do sterowania,