Strona 6 z 34 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 331

Wątek: Pentax FF

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez HurricanE Zobacz posta
    A Co do pentaxa z FF. Tak nienapakowana matryca z przyzwoitym ISO i rozsądnej cenie to byłaby dobra oferta. Pentax nie powalczy o zawodowców i chyba nie takie są jego zmiary.
    Wlasnie w tym sek ze podobno ta puszka celuja w D810 - dopiero pozniej ma wyjsc cos ala 6D/D750....do tego co do zawodowcow - moj post #18 apropo Kenneth Sporsheim - zostal on ambasadorem Pentaxa/Ricoha na Norwegie - ponoc w kazdym Panstwie chca takie osoby miec - ciekawy ruch.

Co do szkiel - sa dwa nowe - ponoc 70-200 ma lepsza rozdzielczosc nic u konkurencji - ciekaw jestem pierwszych testow. Wiele starszych szkiel kryje FF, dodajmy do tego Sigme, Tamrona to juz na starcie maja lepiej niz kiedys C i N,a takze ostatnio Sony.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Cień Zobacz posta
    Crop ma sporo zalet w makro, sporcie czy fotografii przyrody. W krajobrazie i architekturze raczej nie ustępuje FF.
    o jakich zaletach cropa w przypadku krajobrazy piszesz? bo moje osobiste doświadczenie podpowiada mi coś innego.
    miałem cropa, mam FF - robię sporo krajobrazu - crop (a w szczególności obrazek z niego) niestety nie wytrzymuje porównania z FF.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    Co do szkiel - sa dwa nowe - ponoc 70-200 ma lepsza rozdzielczosc nic u konkurencji - ciekaw jestem pierwszych testow. Wiele starszych szkiel kryje FF, dodajmy do tego Sigme, Tamrona to juz na starcie maja lepiej niz kiedys C i N,a takze ostatnio Sony.
    ja bym od innej strony zaczal: "dlaczego ktos wybralby FF Pentaksa zamiast Canona, Nikona czy chocby Playstation?".
    jedna odpowiedz dla mnie to: bo mam szafke dobrych szkiel PK.
    druga: bo podobaja mi sie stalki Limited.

innych nie bardzo widze. poza limitedami szklarnia PK pokrywajaca pelna klatke generalnie lezy i raptem dwa nowe obiektywy tego nie zimenia. trzeba wiecej. a wlasciwie duzo wiecej, zeby przekonac kogos, ze ma sens wlozenie kilku tysiecy Euro w firme, ktora ostatnimi latami skupiala sie niemal wylacznie na wariantach kolorystycznych. przesadzam, ale to jest ten kierunek rozumowania: jak Pentax zamierza sprzedac swoj system FF? bo to nie o sam jeden jedyny korpus chodzi.

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    miałem cropa, mam FF - robię sporo krajobrazu - crop (a w szczególności obrazek z niego) niestety nie wytrzymuje porównania z FF.
    zgadzam sie. nie ma zadnego porownania miedzy jakoscia obrazka FF a cropa do krajobrazu.

jest jedna zaleta: jesli ktos nie foci ze statywu a ze szlaku w przyzwoitych warunkach oswietleniowych to crop daje mniejszy i lzejszy zestaw i ma przewage trzymania w lape - do uzyskania tej samej GO wystarczy mniej przymknac obiektyw, wiec latwiej utzymac niskie ISO. w praktyce, jesli foci sie w srodku wiosennego czy jesiennego dnia, to to jest mniej wiecej tyle roznicy co miedzy zalozeniem polara a nie. to nie jest tak trywialna roznica
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 10-02-2015 o 12:03
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Akustyk strasznie mędrkujesz. Nie każdy fotograf to onanista sprzętowy, nie dla każdego milion szkieł jest zaletą. To nie jest nowy gracz na rynku, tylko stara marka z tradycjami, fajnie że coś robią.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta

Pytanie jak te starsze szkła będą zachowywać się na FF, bo praktyka pokazuje że z tym bywa różnie.
    "Kiedyś C i N" - to chyba mowa o początkach fotografii .

Problem jest w tym, że w C /i w Nikonie pewnie też/ jest z grubsza rzecz biorąc ze 60 szkieł systemowych do wyboru + kundle i to czasem z rodowodem (jak choćby Cajsy ). Z tym się będą musieli marketyjerowcy Pentaxa zmierzyć.
    Wytłumaczyć te ochy i achy garstce fanów systemu nie będzie trudno ale z całym szacunkiem to nie na nich się zarabia.

@namoamo - dla Ciebie może mędrkuje dla innych pisze jak się rzeczy realnie mają.
    Nie rozumiem też co ma onanizm sprzętowy do możliwości wyboru. Onanistą może być ktoś kto ma jedno szkło - bez sensu to jest takie generalizowanie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-02-2015 o 12:41
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Jak ktoś już wspominał seria L pentaxa kryje ff, do tego sigmy dg, tamront di i wcale nie jest tak źle. Jak do tego dodamy pk, pk-m, pk-a, samyangi, dobre działanie z m42 itp. To wcale nie jest źle. Szczególnie jeśli puszka zaoferowała by tyle co 5d... za cenę 6d. Może profesjonaliści odrazu się nie rzucą ale amatorom mogło by to pasować. Szczególnie jeśliby zaoferowali matówkę taką jak w pentax super a. A sporo amatorów ze względu na budżet sięga po starą optykę.

A co do lustrzanek cropów. Wydaje się że ich czas powoli mija... FF tanieje, bezlusterkowce depczą im po piętach... A dzwiganie zestawu typu canon xxxd/xxxxd do tego ze dwa czy trzy obiektywy, statyw, lampa, może jakiś pilot czy transmiterki jest już sporym wyzwaniem. Dla porównania podobny zestaw z przytaczanym wcześniej fuij x-pro byłby i mniejszy obiętościowo i wagowo. A jakość porównywalna. Dlatego wielu ludzi robiących zdjęcia przy okazji po drodze wybierze to co mniejsze. W góry biorąc tonę szpeju odrzuca się zbędny balast.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Gdyby tak się rzeczy realnie miały, to by nie było tematu Pentaxa FF.
    Po co, na co i dla kogo to zwykłe bicie piany.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Tomasz. Zobacz posta
    A co do lustrzanek cropów. Wydaje się że ich czas powoli mija... FF tanieje, bezlusterkowce depczą im po piętach... A dzwiganie zestawu typu canon xxxd/xxxxd do tego ze dwa czy trzy obiektywy, statyw, lampa, może jakiś pilot czy transmiterki jest już sporym wyzwaniem.
    Canon xxxD docelowo bedzie tez bedzie bezlusterkowcem. docelowo z znaczniu okolo 5 lat, moze krocej. to akurat jest czysta ekonomia - brak lustra to duze oszczednosci na konstrukcji aparatu (duzo mniej czesci) i obsludze gwarancyjnej (duzo mniej awarii). ale co do xxD to juz nie wiem. byc moze z czasem ale na pewno pozniej niz xxxD. wiele zalezy od rynku.

Canon ma tylko jeden wielki problem - klasyczny bagnet EF ma bardzo duzy flange, co wyklucza konstrukcje naprawde malych aparatow. wiec bezlusterkowosc jako taka nie daje tu wielkich mozliwosci.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz. Zobacz posta
    Dlatego wielu ludzi robiących zdjęcia przy okazji po drodze wybierze to co mniejsze. W góry biorąc tonę szpeju odrzuca się zbędny balast.
    ale tez robiac zdjecia sporadycznie nie kupuje sie sprzetu za bardzo gruba kase. Fuji na pewno nie jest przykladem budzetowki, badzmy realni. rowniez ma problem zwiazany z bardzo krotkim flangem bagnetu X - do tego sie nie da zrobic naprawde malych szkiel szerokokatnych, w szczegolnosci zoomow (zobacz ogora 10-24!). a juz majac wybor miedzy np X-E2 + 10-24 a 760D + 10-18 bedziesz sie solidnie zastanawiac, czy ta roznica w cenie (na korzysc Canona!) nie przewazy jednak odrobine wiekszego gabarytu calosci
    www albo tez flickr

Nie mówiłem o sobie, ja tam dziwigam mojego canona. ;-) Ale moja siostra jest alpinistą... i jej lustrzanka leży prawie nie używana, bo jednak na wyjeździe nastawia się na wspinanie, a jak przy okazji można przywieść dobre jakościowo zdjęcia to tylko plus, szczególnie jak uda się coś z nich sprzedać. A chodząc w stylu alpejskim nie wezmą tony sprzętu.

Wiem że przykład może i skrajnie specyficzny ale jednak... No i nie określiłbym tego ich fotografowania jako bardzo sporadycznego. Dużą część roku siedzą jak nie w skałach to w górach i tak w koło...
    Ostatnio edytowane przez Tomasz. ; 10-02-2015 o 13:46

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Gdyby tak się rzeczy realnie miały, to by nie było tematu Pentaxa FF.
    Po co, na co i dla kogo to zwykłe bicie piany.
    Ale jak Ciebie to nie interesuje to co za problem? Są jednak tacy co mają coś niecoś do powiedzenia w temacie i po to jest ten wątek.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Canon xxxD docelowo bedzie tez bedzie bezlusterkowcem. docelowo z znaczniu okolo 5 lat, moze krocej. to akurat jest czysta ekonomia - brak lustra to duze oszczednosci na konstrukcji aparatu (duzo mniej czesci) i obsludze gwarancyjnej (duzo mniej awarii). ale co do xxD to juz nie wiem. byc moze z czasem ale na pewno pozniej niz xxxD. wiele zalezy od rynku.
    Wiadomo że ciężko być prorokiem ale ja myślę że to nastąpi szybciej. Podejrzewam że prędzej nastąpi to niż wyeliminowanie cropa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 6 z 34 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów