Strona 5 z 34 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 331

Wątek: Pentax FF

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez HurricanE Zobacz posta
    Ale dlaczego zmieniać. Są ludzie którzy dopiero wybierają system bądz mają sentyment. Fotografia się rozwija - matryce są tańsze - naturalną drogą jest przejscie na FF. IMO crop to jest sztuczny twór który będzie najbardzi j tracił na znaczeniu w najbliższych latach.
    Jak Bechemot słusznie zauważył, zostanie m4/3 i FF. Crop ani nie jest mały ani nie ma jakości FF (tak wiem zaraz pojawią się wykresy i tabelki które udowodnią mi każdą możliwą wersję przewagi 1.6 nad ff ) wiec gdzie tu zalety poza ceną. A ta właśnie cena decydowała o sukcesie cropa.

zeby P FF mial sens to winen oferowac cos , czego nie oferuja N i C.
    Raczej nie ma oczekiwan ze strony fotografujacych lamania rekordow rozdzielczosci - 20 - 30 mpx spokojnie wystarczaja.
    ale gdyby tak sie udalo zmienic nieco charakterystyke pracy matrycy - glownie w swiatlach - tutaj rozszerzyc nieco rozdzielczosc i rozpietosc tonalna - to sadze ze chetnych by sie znalazlo od liku.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Myślę że gdyby poszli w stronę A7 ale zapakowali to do korpusu z lustrem. Czyli mało upakowana matryca z bardzo szerokim DR i znakomitym wysokim iso - to mogłoby niektórych skusić, a jakby korpus był jeszcze mały i uszczelniony to byłaby pełnia szczęścia. Problemem tylko nadal pozostają szkła, a właściwie ich brak ,a to jest podstawa jakiegokolwiek systemu. Szczególnie dla świadomych fotografów.

Co do rychłej śmierci cropa - wątpię. Tu są jeszcze zalety w postaci mniejszych i lżejszych szkieł - na rynku amatorskim nie do przecenienia. Po za tym to znakomity rozmiar matrycy do bezlusterkowców.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez HurricanE Zobacz posta
    Jak Bechemot słusznie zauważył, zostanie m4/3 i FF. Crop ani nie jest mały ani nie ma jakości FF (tak wiem zaraz pojawią się wykresy i tabelki które udowodnią mi każdą możliwą wersję przewagi 1.6 nad ff )
    doraznie to udzial m4/3 w rynku jest taki, ze raczej obawialbym sie czy to m4/3 zostanie na rynku, bo nawet Nikon sprzedaje wiecej korpusow cropowych niz Olympus i Panasonic do kupy
    o Canonie nie wspominajac. a nie zakladalbym sie, ze Sony juz nie wyglada tu lepiej niz Olympus...

natomiast ogolniej: IMHO bezlusterkowce z mniejszymi matrycami (1", m4/3, APS-C) powinny w najblizszych latach zajmowac coraz wiekszy procent rynku - chocby tytulem utrzymania jednakowej sprzedazy przy rownoczesnym spadku woluminu lustrzanek.

natomiast co do rozmiarow... jak najbardziej crop pozwala na duzo mniejsze gabaryty:
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 09-02-2015 o 16:48
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Oczywiście, skrót myślowy - miałem na myśliu właśnie wszystkie te małe bezlusterkowe aparaty. Sam bym się skusił gdyby nie to że są trochę niewygodne w uzytkowaniu. Jak ktoś ma troche większe łapy to cieżko tym sie posługiwać.
    A Co do pentaxa z FF. Tak nienapakowana matryca z przyzwoitym ISO i rozsądnej cenie to byłaby dobra oferta. Pentax nie powalczy o zawodowców i chyba nie takie są jego zmiary.
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    doraznie to udzial m4/3 w rynku jest taki, ze raczej obawialbym sie czy to m4/3 zostanie na rynku, bo nawet Nikon sprzedaje wiecej korpusow cropowych niz Olympus i Panasonic do kupy
    o Canonie nie wspominajac. a nie zakladalbym sie, ze Sony juz nie wyglada tu lepiej niz Olympus...

natomiast ogolniej: IMHO bezlusterkowce z mniejszymi matrycami (1", m4/3, APS-C) powinny w najblizszych latach zajmowac coraz wiekszy procent rynku - chocby tytulem utrzymania jednakowej sprzedazy przy rownoczesnym spadku woluminu lustrzanek.

natomiast co do rozmiarow... jak najbardziej crop pozwala na duzo mniejsze gabaryty:
    http://andrewvanbeek.com/wp-content/...12/compare.jpg

akustyk, kij ma dwa końce, czasem z jednej strony jest grubszy i ty ten zwykle lubisz pokazywać

Poniżej wielkość Fuji X-T1 z 23/1.4 vs Nikon D750 z 35/1.8, para Nikon 1040g, para Fuji 740g

Compact Camera Meter

ale Fuji naprawdę potrzebuje do większych obiektywów choćby małego gripa, ten dodaje 100g, więc z tą parą mamy 840g, różnica wagi robi się niemal żadna. Dodając ten grip i różnica w wielkości jeszcze się zmniejsza, można sobie wyobrazić wstawiając ten grip do tego zdjęcia:

Compact Camera Meter

Moim zdaniem APS-C będą tracić tym bardziej im body FF będą się gabarytowo zmniejszały (i taniały matryce), a taki kierunek przyjmują producenci FF dla przynajmniej 1 swojej puszki, widać to na powyższym przykładzie (podobnie jest z 6D) i będzie z przyszłymi bezlusterkowcami FF. Niedługo w segmencie małych matryc standardem będzie 1", w zapomnienie pójdą wszystkie mniejsze, taki jest trend i nic go nie zatrzyma.

A cena? APS-C Fuji X-T1 + grip + 23/1.4 = 9000zł, FF Nikon D750 + G35/1.8 = 9600zł

--- Kolejny post ---
    Ostatnio edytowane przez renes ; 10-02-2015 o 00:50

Pełne uzależnienie Awatar zysk

"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

No Future!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    akustyk, kij ma dwa końce, czasem z jednej strony jest grubszy i ty ten zwykle lubisz pokazywać

Poniżej wielkość Fuji X-T1 z 23/1.4 vs Nikon D750 z 35/1.8, para Nikon 1040g, para Fuji 740g
    czy probujesz mi udowodnic, ze odpowiednio dobierajac jakies tam warunki brzegowe, da sie udowodnic kazda teze?
    bo jesli tak, to nie musisz. ja juz w to wierze. nie takie rzeczy widzialem nawet zanim urodzil sie internet...

ale Fuji naprawdę potrzebuje do większych obiektywów choćby małego gripa, ten dodaje 100g, więc z tą parą mamy 840g, różnica wagi robi się niemal żadna. Dodając ten grip i różnica w wielkości jeszcze się zmniejsza, można sobie wyobrazić wstawiając ten grip do tego zdjęcia:
    wyobrazac sobie mozna wiele rzeczy. ale czy miales konkretnie oba te aparaty w rece? ja uzywam na codzien 6D i X-E1 i miedzy nimi jest bardzo wyrazna roznica gabarytowa. wyczuwalna w rece, nie w tabelkach w internecie, bo to sa dwie bardzo odmienne sprawy.

co wcale jeszcze nie znaczy, ze ten czy inny aparat jest lepszy badz gorszy, bo osobiscie do klepania widoczkow ze statywu z okladem wole 6D z ciezkim szklem. ale do spaceru po miescie tego malucha z jego znakomitym optycznie i mechanicznie 18-55.

natomiast niewatpliwie z tym przykladem chodzilo mi o pokazanie, ze da sie zrobic APS-C i zdecydowanie mniejsze od pelnej klatki i wcale tak jakosciowo nie odbiegajace, czyli o zaprzeczenie tezy HurricanE, ze "Crop ani nie jest mały ani nie ma jakości FF". bo o ile w przypadku APS-C Canona to jest swieta prawda (taki 60D czy nawet 600D jest minimalnie mniejszy od 6D, podczas gdy jakosc ich matrycy to wstyd przy 6D) o tyle w Fuji czy Sony juz bardzo niekoniecznie...

Moim zdaniem APS-C będą tracić tym bardziej im body FF będą się gabarytowo zmniejszały (i taniały matryce), a taki kierunek przyjmują producenci FF dla przynajmniej 1 swojej puszki, widać to na powyższym przykładzie (podobnie jest z 6D) i będzie z przyszłymi bezlusterkowcami FF. Niedługo w segmencie małych matryc standardem będzie 1", w zapomnienie pójdą wszystkie mniejsze, taki jest trend i nic go nie zatrzyma.
    byc moze. osobiscie nie potrafie odgadnac jak bedzie wygladala przyszlosc. wiem, ze juz dobre pare lat temu koryfeusze Olympusa oglaszali wszem i wobec padaczke APS-C. a poki to to blizej padaczki jest m4/3 a crop Canona czy Nikona trzyma sie duzo lepiej finansowo. abstrahuje chwilowo od ich mocnej beznadziejnosci (cropa w Nikonie a zwlaszcza Canonie), ale taki jest rynek...

A cena? APS-C Fuji X-T1 + grip + 23/1.4 = 9000zł, FF Nikon D750 + G35/1.8 = 9600zł
    tja.... a w porownaniach standardow zycia przygotowywanych za Zelazna Kurtyna bezsprzecznie Zwiazek Radziecki wyprzedzal cala reszte swiata, zwlaszcza zgnily kapitalizm...

bo tez porownania maja to do siebie, ze trzeba je w odpowiednim konktekscie osadzic...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 10-02-2015 o 01:19
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Crop ma sporo zalet w makro, sporcie czy fotografii przyrody. W krajobrazie i architekturze raczej nie ustępuje FF.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Największym looserem jest obecnie format 4/3, który zaczał z cała ideologia, że niby jest zaprojektowany od poczatku do cyfry i jest totalnie do przodu zamiast być odgrzewanym kotletem ze sklerotycznymi złogami z analoga . Miał wkrótce wyprzeć wszystko inne zarówno dla zawodowców jak i amatorów.

Niestety z prawami fizyki i geometrii nie da się chyba wygrać i obecnie 4/3 doznaje ataku znienacka i od tyłu przez format wymyślony przed Wojna Światowa i to ta pierwsza ......czyli Niezwyciężone Wieczne Imperium FuFu kontratakuje.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 5 z 34 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów