"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Przykład Nikona jest tu zupełnie nie na miejscu bo to jest to o czym pisałem - siła marki i pozycja rynkowa. Nie ma porównania z Pentaxem - przy całym szacunku dla tego ostatniego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja wrecz przeciwnie - watpilem lekko jak nalezal do Hoya ( ktora sama podobno mowila ze nie ma zamiaru wypuszczac FF - czyli jak dla mnie dawala jednak znac ze nie ma zamiaru inwestowac w dzial apartow Pentax),ale od kiedy jest pod Ricoh duzo rzeczy zaczelo sie zmieniac na plus - wiec poczekajmy ten rok i zobaczymy - na razie sie sporo zapowiada na plus. Przy okazji kolejna puszka APS-C sie pokazala KS2
Owszem, mam kilkuletnie osobiste doświadczenie z K5. Fajna puszka, którą zrobiłem na różnych szkłach mnóstwo niezłych fotek. Ale AF-u jak z 7d to tam na pewno nie ma.
Swoją drogą trzymam kciuki za FF Pentaxa, zawsze większa i silniejsza konkurencja jest dobrą wiadomością dla końcowego użytkownika, bo daje nadzieję na jakiś tam spadek cen.
Ostatnio edytowane przez radiki ; 07-02-2015 o 10:17
Oo to dobrze ze K-5 - jakis soft miales? jaki ostatni? bo w zeszlym roku(jezeli dobrze pamieta) nowy firmware sporo poprawil w dzialanu AF K-5 - za to w K-5II AF jeszcze lepszy i w kolejnej K-3 ponoc jeszcze lepiej.
Tez mialem przyjemnosc ze znajomymi porownywac AF wlasnie miedzy innymi z tymi puszkami co wymienilem - nocna jazda rowerami po Warszawie przy wisle - sam nie mam ani K-5 ani K-5II - ale koledzy maja - uwierz mi jakie bylo zdziwienie chlopakow jak przy salabych warunkach w swoich Canonach mieli problemy juz z AF, z Nikonami tez juz zaczynali miec,a Pentaxy dalej bez problemy focily - miny bezcenne- to jest moje doswiadczenie - dlatego pytalem sie o Twoje i o firmware
Dokladnie - tez tak uwazam ze im wiecej konkurencji to tylko lepiej dla nas klientow - dlatego smiesza mnie Ci hejterzy - oni raczej tego nie ograniaja![]()
Ostatnio edytowane przez Lucas1981r ; 07-02-2015 o 17:50
Trochę przesadzasz.Miałem K-5 juz 1 miesiac po premierze przez 4 lata.
Bywało tak ,ze AF bładzil bez sensu lub łapał błyskawicznie.zależało to najbardziej od obiektywu.
Mój kolega z 5DII był zdziwiony szybkościa AF K-5 ,natomiast ja na pokazach lotniczych lub sportowych byłem umiarkowanie zadowolony.
Co nie znaczy ,ze fajnej fotki nie dało się zrobić.Następnych ,upgreadowanych modeli Pentaxa nie używałem,
bo zmieniłem system na C.I mogę tylko porównać K-5 z 5DIII.To taka mala przepaść.
Gdybym miał wystarczająco dużo "walorów" ,trzymałbym Pentaxa rownolegle.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Zysk - nie przesadzam - juz nawet kiedys rozmawialismy o tym - i sam powiedziales ze nie miales nowego firmware- dwa - porownujemy AF pomiedzy puszkami APS-C
Wiec nie ma sensu porownywac 3 generacje Pentaxa w tyl do 5DIII
jak tak to porownajmy AF K-5 raczej do 60D
![]()
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
La BOMBAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Ale dlaczego zmieniać. Są ludzie którzy dopiero wybierają system bądz mają sentyment. Fotografia się rozwija - matryce są tańsze - naturalną drogą jest przejscie na FF. IMO crop to jest sztuczny twór który będzie najbardzi j tracił na znaczeniu w najbliższych latach.
Jak Bechemot słusznie zauważył, zostanie m4/3 i FF. Crop ani nie jest mały ani nie ma jakości FF (tak wiem zaraz pojawią się wykresy i tabelki które udowodnią mi każdą możliwą wersję przewagi 1.6 nad ff) wiec gdzie tu zalety poza ceną. A ta właśnie cena decydowała o sukcesie cropa.
http://moj-aparat.blogspot.com/
C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;