Bardzo wątpię żeby ta strategia wyglądała tak jak piszecie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Z MTF Canona wynika, że STM jest nieco lepszy optycznie. Ogólnie ostrzejszy na obu końcach i mniej astygmatyzmu. Jeżeli jednak nie ma kolorów takich jak L to ja wolę L, bo kolor to jej główna zaleta, a ostra jest dla mnie dosyć.
Natomiast na stałym otworze (który dla wielu jest fetyszem "profesjonalizmu" ) w ogóle mi nie zależy. Gdyby otwór na szerokim był jeszcze troche większy, to wolę zmienny otwór.
Stały otwór w zumie jest optycznie nienaturalny i kosztuje sporo innych kompromisów.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Jestem bardziej niż w 100% pewien, że ten nowy 24-105 będzie żyletą. Tak jak reszta obiektywów z tej nowej serii STM.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
wie ktoś, kiedy to szkło będzie dostępne?
Amazon.com : Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM Lens : Camera & Photo u nas pewnie po nowym rokui rzucą ceną z 2200zł
![]()
SONY
ale trudno tez odmowic mu pewnych zalet.
Przede wszystkim uniwersalnosc.
Jesli potrzebujemy rzeczywiscie swietnosci to trzeba siegnac po stalke , jesli decydujemy sie na wygode , kosztem jakiegos tam spadku jakosci to ten zoom jest czesto wystrczajaco dobry.
Formalnie biorac ma koszmarne wady , ktore na szczescie sa wyprowadzane elektronicznie bez widocznych skutkow negatywnych.
uzywam chetniej niz 24-70/2,8L choc jest troche slabszy - co widac w powiekszeniu 100%
przy redukcji do ok 50 % roznic juz nie widac.
Czas na wersje 2 ale obawiam sie ze bedzie zdecydowanie drozsza.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 21-11-2014 o 13:56
Dostępne jest od ręki np. w valuebasket. Cena ok. 2200.
to nie jest od ręki, a jeśli, to od ręki niepewnej