KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com
mniej dystorsji, znacznie lepsza ostrosc rogow, mniejszy rozmiar i waga....
28-300L wazy ponad 1,5kg. a nie-L jest plastikowa optyczna cienizna. podobnie analogiczne modele Tamrona czy Sigmy
a o cropie nie mowimy
w inych gorach bywamy, albo inne zdjecia robimy...
inna kwestia, ze standardowy zoom to nie tylko gory. to rowniez miasto, gdzie srodek ogniskowych jest, przynajmniej dla mnie, najwazniejszy.
moje doświadczenie (nie zajmuję się kotletem dla jasności sprawy) mówi że okolice standardowych ogniskowych są używane najrzadziej ze względu na mało ciekawą "perspektywę" (ująłem w cudzysłów bo perspektywa zależy od odległości a nie ogniskowej) najczęściej używam szkieł UWA lub tele w moim przypadku dziura ogniskowych to 40-70 dziurę taką z łatwością można zakitować stałką 50mm - używki po 250zł chodzą na alledrogo i po zawodach. Do focenia "ludzi" używam stałek. Kompletnie nie czuję potrzeby posiadania, standardowego ciemnego i drogiego zooma, tylko raz zakupiłem takiego (i to funkiel nówkę) i była to największa moja wtopa - nigdy więcej. Oczywiście (żeby było jasne) posiadam standardowy, ciemny zoom tak na wszelki wypadek, ale po pierwsze primo kosztował grosze i po drugie primo nie użyłem go jeszcze ani razumoże jak dam komuś z rodziny aparat do ręki to użyję.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
W porównaniu do ? 24-105/4?
Są już testy i opinie użytkowników?
Faktycznie waga i rozmiar mniejsze czyli 24-105 jest lepszy od 24-70/2,8 bo mniejszy i lżejszy? Mówienie, że ciemniejsze szkło jest lepsze bo lżejsze i mniejsze od jasnego to przynajmniej nadużycie ;-) Można znaleźć wiele opinii w temacie 24-70/2,8 vs 24-105/4 mówiących, że ten pierwszy jest lepszy bo jaśniejszy. Teraz słyszę, że ten nowy jest lepszy bo ciemniejszy (waga, rozmiar są bezpośrednio z tym związane). Trochę to dziwne ;-)
Nie mam nic przeciwko standardowym zoomom ze światłem 5,6 jeśli ktoś potrzebuje to kupi. Dla mnie taki zakres ogniskowych i taka jasność powinna kosztować poniżej 1 tysia nie więcej i to ma wtedy sens.
Co do przewagi bądź nie w warunkach gósko-turystyczno-podróżniczych nieco może lepszego optycznie 24-105 w stosunku do może nieco gorszego 28-300 (mam na myśli Tamrona) za podobną kasę to już zależy od tematyki zdjęć. Dla mnie zawsze będzie lepsze 300 niż 24. Jeśli chciałbym mieć szerzej to zawsze lżej dorzucić UWA niż dorzucić tele gdybym chciał mieć dłużej ;-)
nie, do zoomow pokroju 28-200 itp.
co do 24-105 - pozyjemy, zobaczymy. mysle, ze to nowe szklo bedzie ogolnie troche ostrzejsze od 24-105/4, choc co do rogow i dystorsji to bym sie nie zakladal. 24-105/4 pod tym wzgledem jest podly, ale nie wiem czy Canon tak po prostu w budzetowym szkle to istotnie poprawi. dam sie zaskoczyc, ale nie robie sobie nadmiernych nadziei
ale skad ci sie 24-70 przypaletalo? zaczales dyskusje od super-zoomow, teraz nagle sa drozsze L-ki? gdzie ja sie zgubilem
aczkolwiek, owszem, w swoich zastosowaniach 24-105/3.5-5.6 tylko tytulem stabilizacji i nizszej wagi bedzie lepszy od odbu 24-70/2.8 L.
podkreslilem to co najwazniejsze
dla mnie na wycieczki familijne lepszy jest X-E1 z jego 18-55. szklo optycznie wymiata a calosciowo gabaryty Fuji skutecznie wybijaja z glowy pomysly o nawet 6D + 24-105/3.5-5.6 (albo nawet 600D + 15-85, bo tez mialem)...
nie upieram sie, ze to jest ogolna prawda. natomiast mysle, ze 24-105/3.5-5.6 stanowi znakomite polaczenie z 6D i moze byc bardzo atrakcyjna propozycja dla podrozujacych amatorow...
@akustyk
a tak mi ten 24-70 wskoczył jak przeczytałem, że lepsze jest lżejsze i mniejsze ;-)
i tu się z Tobą zgadzam, że podróżniczo waga i rozmiar mają znaczenie i dlatego po najbliższym urlopie powiem co jest warte 7d+16-300 ;-)
dostalem wlasnie zajawke z pobliskiego sklepu:
Canon EF 24-105mm F3.5-5.6 IS STM
450 EUR cena na starcie. niezle, jesli to optycznie bedzie na poziomie nie gorszym 24-105/4