Cytat Zamieszczone przez sabatar Zobacz posta
Czy ktoś miał możliwość pracy z AF w 7dmk2 w świetle "żółtym" (np. wieczór w pomieszczeniu, sala "bankietowa", miasto wieczorem oświetlone latarniami) i mogłby wypowiedzieć się nt. celności (ostrości) i powtarzalności celności własnie w takich warunkach?
Oraz ew. wypowiedzieć się porównująć pracę z 6d lub innym APSC?
Ostatnio miałem możliwość porównania wiekowego ale wciąż celnego 350d oraz 5dmk1 (tak wiem: APSC i FF) i zdecydowanie celniejszy w takich warunkach okazał się wiekowy 5d.
350d trafiał ale wyraźnie przeszkadzało mu takie światło. 5d nie miał żadnych problemów.
Robiłem zdjęcia podczas wigilii firmowej, świetlówki w dużym pomieszczeniu. Robiłem też przy okazji 5D mk I, obiektywy jakie były w użyciu (naprzemiennie) 24-70/2.8 i 50/1.2 z minimalnymi przysłonami. ISO na 7D dochodziło momentami do 3200 i przy tak niewielkiej GO efekty były zadowalające jednak AF siódemki był zdecydowanie szybszy, nie mówiąc o bocznych pktach. To był tak naprawdę pierwszy tydzień od kiedy miałem body więc jeszcze nie grzebałem w ustawieniach i robiłem na defaultowych. Od tego momentu pozmieniałem trochę w AFie. Robiłem jeszcze wigilię rodzinną przy ciepłych żarówkach ale już tylko 7D mk II - bez problemu.

Czekam na mecze siatkówki dziecka, wtedy potestuję go z 70-200/2.8 mkI na sali i będę miał prawidziwe rozeznanie. Takie warunki typu lampy w pokoju czy świetlówki to są masakryczne warunki (zwłaszcza przy próbie odzyskania kolorów) ale nie jestem zawiedziony zakupem.