Na Canon US zakładce Specification jest to ujęte tak:
Metering Modes
Approx. 150,000-pixel RGB+IR
metering sensor
EOS iSA System with 252-zone metering
- Evaluative metering (linked to all AF points)
- Partial metering (center, approx. 6% of viewfinder)
- Spot metering (center, approx. 1.8% of viewfinder)
*AF point-linked
spot metering not provided.- Center-weighted average metering
* The selectable metering modes can
be restricted with a Custom Function.
Wygląda na to, że krótko po premierze mieliśmy do czynienia z dezinformacją, a teraz to wyprostowano. Jeśli tak to wygląda, to spory minus. Brak tej możliwości to dla mnie chyba najbardziej irytująca cecha Canonów. Już mogli sobie odpuścić inne ekstrasy, z których skorzysta relatywnie niewielu użytkowników (np. AF dla f/8), a zrobić wg mnie tak podstawową funkcję. Pewnie będzie za kilka lat zachęcać do zakupu 7d III![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 28-10-2014 o 16:28
No nie wiem czy AF przy f8 to ekstras z którego mało kto będzie korzystał w typowo spoterskiej puszce, może nie jest to topowa funkcjonalność, ale zdecydowanie przydatna.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 28-10-2014 o 18:17
Lubię to.
Nie widzę tu żadnej manipulacji, ani fałszerstwa. Spodziewam się, że na ISO 400 szum w tej nowej puszcze jest znikomy, czyli podobny do FF, czyli mamy ten sam detal rzucony przez ten sam obiektyw na gęściejsza matrycę, co może dać odrobinę większa rozdzielczość. Czemu się tu dziwować?
Obrazek z całego kadru będzie leoszej jakości na FF i na ISO 3200 też będzie już przewaga FF.
Ale bez wysokich ISO można się obejść.
Nawiasem mówiac, matryce Canona maja mniej szumu na wysokich ISO niż Nikony. Przewaga Nikona jest tylko na niskich-średnich ISO w cieniach, co mnie akurat nie spędza snu z powiek.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Trochę z innej beczki.
Mam bardzo techniczne pytanie związane z szybkością rejestracji zdjęć w 7DmkII.
W instrukcji obsługi strona 514 w sekcji âUkład wyzwalania migawki pisze m.in:
"Szybkość rejestracji serii zdjęć:
Szybka seria zdjęć.
Maks. około 10 zdjęć /s (możliwość ustawienia od 10 do 2 zdjęć/s)
*Maks. około 9,5 zdjęcia /s w trybie AF EOS iTR.
Wolna seria zdjęć:
Około 3 zdjęcia /s (możliwość ustawienia od 9 do 1 zdjęcia/s).
Cicha seria zdjęć:
Około 4 zdjęcia/s (możliwość ustawienia od 4 do 1zdjęcia/s)"
Pytanie: Czym się różni w takim razie szybka seria ustawiona np. 5zdj/s od Serii wolnej ustawionej na 5 zdj/s.
Ten system AF występuje w tej chwili w trzech korpusach: 1D X; 5DmkIII oraz w 7DmkII jednak taka możliwość
regulacji prędkości serii nie widnieje w instrukcji 5DmkIII. W takiej sytuacji chyba tylko posiadacze 1D X mogą
odpowiedzieć na to pytanie.![]()
Ostatnio edytowane przez 1glider ; 28-10-2014 o 22:05
No właśnie nie chyba nie do końca.
W instrukcji 1D X przy ustawianiu funkcji Fn3 (strona 333) istnieje także możliwość ustawienia w ilości klatek w serii.
Różne są tylko wartości. No i po co stosować dwie opcje prędkości jeżeli możliwość dowolnej ich zmiany praktycznie tworzy jedną w pełni edytowalną funkcję pokrywającą obydwa zakresy?![]()
Ostatnio edytowane przez 1glider ; 28-10-2014 o 23:01
Funkcja tak ale nie af :-)