Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Gdzieś na forum, najprawdopodobniej w wątku o 7D był film z YT, że aparat ten radzi sobie z szumami lepiej na ISO 160 niż 100, lepiej na ISO 320 niż 200 itd. Próbowałem sprawdzać kiedy jeszcze miałem tę puchę. Albo byłem zasugerowany wnioskami z filmu, albo rzeczywiście coś w tym było...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Pojawiają się pierwsze porównania filmowe. Wstępne wnioski są takie że w porównaniu z 70D jest dużo lepiej jeśli chodzi o morę i aliasing, bliżej zdecydowanie do 5D pod tym względem. Także jeśli chodzi o szumy i szczegóły jest lepiej. Za wcześnie na fanfary ale jest nadzieja że coś poprawili.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ISO 160 to cyfrowo "przyciemnione" ISO 200, szum może jest i mniejszy ale dynamika też maleje. Efekt taki można zaobserwować w każdej puszce która ma pośrednie wartości ISO.
Zysk jest żaden, to samo możesz uzyskać w ACR/LR.
Pobrałem rawy z 7D2, punkt czerni taki sam jak 70D i pozostałe nowe puszki (2048).
Rozjaśnianie cieni na ISO 100 wygląda bardzo podobnie (papka w cieniu). Nie ma co liczyć na jakiś większy postęp pod tym względem.
ISO 25600, raw z 7D2 jest lepiej naświetlony więc sprawia wrażenie mniej szumiącego.
Gdyby ktoś tak samo naświetlił rawy, myślę, że nie odróżniłbym, który jest z 7D2 a który 70D.
Oto postęp![]()
Ostatnio edytowane przez Fotopstryczek ; 19-09-2014 o 14:12
Jeżeli tak to ma wyglądać na 3200 to całkiem cacy!
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Nie wiem czy już było
Imaging Resource "Comparometer" ⢠Digital Camera Image Comparison Page
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it