Osobiscie, chetnie przytulilbym 7D2 z 400mm.
Z tego co podali, jak dla mnie - sprzet bez wad.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mówią, że nowy 7D ma korekcję dystorsji w aparacie dla JPEGów.
Wszystko jest w najlepszym porządku. Spot jest najmniejszy fizycznie. Pole spota w 1Dx to 21,6mm2 (2,5% kadru FF), w 6D 30,24mm2 (3,5% kadru FF) a w 7DII tylko 6,04mm2 (1.8% powierzchni z cropa). 5DIII ma spot 1,5% kadru FF dający pole 12,96mm2.
W przeliczeniu i zaokrągleniu wychodzi jak w poście.
7D Mark II raw samples: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review
Na ten czas chyba jako jedyny łyka je bezproblemowo RawTherapee w najnowszej wersji dla danego systemu operacyjnego. Zainstalowałem u siebie 64 bitową wersję RT 4.1.63 pod OS X 10.8.5 i RAWy wczytywały się bez problemu. Próbowałem je wcześniej ugryźć metodą konwersji Re: 7D Mark II raw samples: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review ale pod DPP RAWy wyświetlały się jako czarno-białe, a pod LR dało się je podejrzeć w kolorze tylko w trybie podglądu przed importem. Po zaimportowaniu LR nakładał na RAWy jakiś jednokolorowy filtr (czy coś w tym stylu).
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 19-09-2014 o 00:05