Strona 67 z 67 PierwszyPierwszy ... 1757656667
Pokaż wyniki od 661 do 669 z 669

Wątek: 7d mk2 zaprezentowany

Domyślnie Odp: 7d mk2 zaprezentowany

cobalt
    Ta, oba body sprzed lat, ale oba z podobnego okresu. Akurat takie miałem pod ręką. AI Servo nie sprawdzałem, nie o to mi chodziło. Wiem, że sprawne 5dmk1 nie powoduje marudzenia przy foceniu

LukasS
    Twoja opinia jest dla mnie przydatna, bo akurat też używałem 24-70/2.8 z f2.8. O wysokie ISO mi nie chodzi (nie interesuje mnie szum), bo 350d w ISO3200 "rozmywa" szumem ostrość tak, że niewiele można się wypowiedzieć nt. łapania ostrości i każdorazowej celności (procent zdj. nieudanych do udanych).
    Z tego co mi wiadomo i zauważyłem, większość body może mieć kłopot przy kiepskim świetle (poza oczywiście body z FF, które jakoś nie powodują marudzenia przy łapaniu ostrości, nawet na ulicy bez światła.
    Gdybyś miał jeszcze coś do dodania w tej kwestii, to chętnie wysłucham. Jeśli inni użytkownicy mogą się też wypowiedzieć w tym temacie (dokładnie jak napisałem post wcześniej), będę wdzięczny.

Cytat Zamieszczone przez sabatar Zobacz posta
    Czy ktoś miał możliwość pracy z AF w 7dmk2 w świetle "żółtym" (np. wieczór w pomieszczeniu, sala "bankietowa", miasto wieczorem oświetlone latarniami) i mogłby wypowiedzieć się nt. celności (ostrości) i powtarzalności celności własnie w takich warunkach?
    Oraz ew. wypowiedzieć się porównująć pracę z 6d lub innym APSC?...
    Czyli interesuje Cię porównanie AF 7D mkII z 6D. Pomimo, że to inna półka sprzętowa. Tu raczej trzeba porównywać AF 7D2 do modelu 1DX (tak przynajmniej twierdzi producent) lub minimum 5D3.
    A z innymi APS-C (pod kątem) AF nie ma sensu, bo żaden dotychczasowy aparacik z małą matryca nie miał 65 krzyżykowych punktów.
    Oczywiście zawsze można bić pianę i udowadniać wyższość FF w porównaniu z APS-C. Tylko może na dzień dzisiejszy więcej z małej matrycy Canon nie jest już w stanie wycisnąć.
    Widzę, że u kolegi @zysk pojawił się pod nickiem Canon 7D2 oprócz 5D3. Może mógłby się z nami podzielić wrażeniami co do pracy AF w tych dwóch aparatach. A może już to zrobi tylko nie zauważyłem .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

cobalt,
    Interesuje mnie czy 7dmk2 pod względem celności w łapaniu ostrości i powtarzalności takiego łapania (chodzi o ostrość na zdjęciu, a nie stricte sam mechanizm ostrzenia i jego szybkość) zachowuje się w świetle wieczornym/żółtym/żarówkowym (czy jak to zwał) tak samo jak stare xxxD i obecne xxD z rzędu <4tyś. PLN, czy też dochowuje celności na równi z xD jak 5d/5dmk2/6d/...
    Bo, jak pisałem wcześniej, 5d i 350d dzieli nieprzekraczalna i ogromna różnica. Nie miałem do tej pory możliwości sprawdzenia innych body w takim świetle. Ale chwilę bawiłem się 450d i miało poziom celności ostrzenia na poziomie xxxD (350d) a nie np. 50d.

Uzależniony Awatar RTSiak

A mnie nadal nurtuje pytanie

- jak wygląda sprawa z celnością przy całej serii, tzn czy np waląc seria w cos ruchomego, najlepiej kierujacego sie w nasza strone (powiedzmy 10 sztuk) czy wszystkie foty są 100% w celu czy np 7 ostre tak jak trzeba a resztą już mniej lub bardziej chybiona ?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Niewłasciwie zadane pytanie. Czy na świecie istnieje aparat o 100% celności w serii? Nasuwa się kolejne, dlaczego tak dobry mialby być w 7d..

ad.1 1d X ? D4?
    ad.2 bo ma af jak 1d X ?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Tak na szybko, z google Nikon D4s – sportowy test(opis i porównanie z D4 i D3s) ‹ Piotr Bławicki fotoblog / photo blog
    Taki stuprocentowy aparat nigdy nie powstanie.
    Nie mam nic ze sportem związanego ale ja chcąc ogarnąć AF szukałem recenzji konkretnych ustawień, poprawiąjących % celności.

Panowie, podzielę się swoim doświadczeniem w kwestii EOSów 50D, 6D i 7D mk2.
    Posiadam 50D. Kupiłem 6D i tak jak szybko go kupiłem, tak szybko go sprzedałem! Może to wina egzemplarza, ale mój niedoświetlał jakieś 1,5-2 EV. Dodam, że nie wynika to z mojej niewiedzy albo ze złych ustawień aparatu - po prostu tak miałem. Co jeszcze zauważyłem? Centralny punkt AF zdecydowanie słabszy jeżeli chodzi o trafiania niż w 50D! Byłem w szoku! Nie potrafił na przykłąd wyostrzyć obrączek w pudełku, leżących na stole, pod kątem ok 30 stopni. Musiałem wziąć 50D i zrobił to od pierwszego strzału. Może ten typ tak miał.
    Boczne punkty dają radę jak jest jasno.
    Naprawdę rzadko się czepiam, ale myślałem, że ten centralny punkt jest zdecydowanie lepszy! Eosa 6D odesłałem i dostałem zwrot pieniędzy.
    Kupiłem 7D mk2 - wcześniej wybierałem między nimi. Pobawiłem się nim trochę i w porównaniu do 6D - nie licząc przejścia z FF na APS-C - to kilka poziomów wyżej jeżeli chodzi o wygodę obsługi, możliwości pracy i wyboru AF, szybkości łapania ostarości AF. W 6D wyglądało to mniej więcej tak, że dokładnie było czuć kiedy AF zmierzył, potwierdził i strzelił. Przyłapałem się na tym, że mocno przyciskałem spust migawki tak jakbym sam chciał to przyspieszyć. EOS 50D jak i 7D mk2 działa tak szybko, że ledwo pomyślisz, a on już złapał fotę!
    Myślałem, że "dam sobie radę" z tym 6D, ale z uwagi na pomiar światłą - a próbowałem różnych ustawień - pracę centralnego AF, oddałem moje 6D.
    PS. Jeżeli 5D mk3 ma taki AF jak 7d mk2 to już dziś zbieram kasę!

A jeszcze jedno. Szumy. Przyznam, że ISO w 7D mk2 jest powiedzmy jeden stopień gorsze niż w 6D, tzn w 6D przy 6400 porónywalnie jak w 7D przy 3200. Wiadomo, im ciemniej tym gorzej, ale ja nie narzekam.
    Miłego dnia :-)

Strona 67 z 67 PierwszyPierwszy ... 1757656667

Uprawnienia umieszczania postów