no dobra, ściągnłęm raw'y. I tak:
- podtrzymuję, że masz poważny problem z AF lub nieskalibrowane AF z body, bo wszystkie fotki są nieostre. Gdyby mi wychodziły takie rawy nawet przy statycznych zdjęciach to bym płakał (ale nie mam pewności, czy nie użyłeś za długiego czasu i dlatego są nieostre, bo 1/400 przy tym obiektywie to z mojej praktyki zdecydowanie za długi czas - sugeruję robić na 1/1000 lub 1/2000, aby mieć pewność, że foty są ostre)
- kompletnie nie da się na tych raw'ach ocenić szumów, bo są nieostre - mogę zgadywać, że przy 3200 zaczyna być je widać, ale....to takie zgadywanie
- mój DPP pokazuje, że są powłączane jakieś odszumiacze (Reduce Luminance Noise 6.0, Reduce chrominance Noise 5.0) - nie wiem co to oznacza, bo się wcześniej w raw'ach nie spotkałem - może ktoś wie o co chodzi? czy 7DII odszumia jakoś rawy? Jeżeli tak, to porównanie nie będzie skuteczne, bo to by nie były wtedy zrzuty pikseli z matrycy, a jakiś obrobiony raw
Poza tym dzięki za podzielenie się swoimi testami - w końcu w tym wątku przestanie być mowa o suchych faktach, a zaczniemy rozmawiać o praktycznych obrazkach

Pozdrawiam,