Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
Czy obycie ze światłomierzem daje Ci gwarancję poprawnego naświetlenia wszystkich zdjęć?
tak

Czy naprawdę uważasz, że możliwość wyciągania szczegółów z cieni na takim poziomie za zupełnie nieprzydatną?
o 3 EV? mnie jest zbedne. dla mnie ciagniecie za uszy to max jakies 1,5 EV w glebokich cieniach i to jest bardzo ekstremalny przypadek.

Zalety obrazów generowanych przez matryce Canona są tutaj chyba wszystkim znane i nikt ich raczej nie neguje. IMO chodzi o to, że wielu z nas chętnie dodało by do nich jeszcze te większe możliwości wyciągania szczegółów z cieni.
nie mam nic przeciwko temu, jesli mozliwosc wyciagania z cieni odbywa sie bez poswiecania innych cech matrycy. mam tylko watpliwosci, ze to tak wlasnie dziala technologicznie.

1.przyzwyczajenie
2.sentymentalne przywiązanie do marki
3.brak wprawy w obróbce zdjęć z matryc innych producentów
czyli opcji, ze komus po prostu bardziej odpowiada obrazek Canona nie przewidziales?

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
Jeśli DR liczymy ze wzoru :
DR = LOG(whitelevel - blacklevel) - LOG(stdev)
nie wiem co liczysz, ale nie o to mi chodzilo.
mialem na mysli to, ze te efektownie wygladajace w testach cyferki przy DR wcale nie musza oznaczac wysokiej jakosci obrazu. a przynajmniej dla kazdego uzytkownika.
jesli wysoki DR uzyskuje sie kosztem dokladnosci probkowania sygnalu, czyli w przypadku obrazu cyfrowego plynnosci tonalnej kolorow, to to np. dla mnie jest mierny kompromis.
i byc moze to jednak jest swiadoma decyzja projektantow Canona, ze matryce nie probuja wyciagac nie wiadomo jakiego DR-u, jesli w zamian za to pozwalaja uzyskac dokladne
przejscia tonalne i w konsekwencji ladne kolory skory czy przyjemne kolory "pocztowek"...