Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii

abi85 napisałeś kilka niestosownych uwag nt. sprzętu, którego nigdy nie miałeś w ręku. Toż to czysta profanacja tematu, bo opierasz się na tym co słyszałeś i co przeczytałeś.
    Skąd możesz wiedzieć czy 6D jest fajny czy nie skoro go nawet nie widziałeś ? Szanowne grono Kolegów swego czasu wymieniło swoje 5D2 na 6D , bo jest zwyczajnie lepszy.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 15-09-2014 o 20:20
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Jasienica/Tarnowskie Gory

miałem okazję fotografować 1ds mII (osobiscie robie zdjęcia 5d M2) i wybralbym raczej 5d M2 w tym wypdku a przymierzam sie do 6d...

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Ja też stałem przed tym dylematem. Ostatecznie wybrałem 1DS2, ze względu na niższą cenę, lepszy AF i gwarancję migawki. Jedynka jest co prawda ciężka, ale świetnie leży w dłoni, a jakość obrazka jest satysfakcjonująca (ktoś kiedyś porównał stylistycznie do filmów z lat 70/80tych i coś w tym jest). Choć 5D2 ma ładny obrazek, to myślę że teraz ma mocną konkurencję w postaci 6D. Ja jedynkę będę za jakiś czas wymieniał na coś nowszego, ale 5D2 nawet nie wchodzi w rachubę, bo nie lubię co chwilę zmieniać aparatów, wolę inwestować w obiektywy.

Coś już napisał

tez kiedyś wybierałem miedzy jedynka a piatka. wystarczy wziąć jedynke do reki i zrobić kilka zdjęć, a decyzja podejmuje się sama. poza tym jedynka może robic backup na drugiej karcie, a kto przezyl zgon karty z ważnymi zdjęciami, ten się nie będzie zastanawiać.
    Ostatnio edytowane przez komisarz ryba ; 24-09-2014 o 10:29

Uzależniony Awatar trothlik

Ja mogę kolegę poprzeć w oparciu o własne doświadczenia.
    Mam 5DII a 6D jak na moje to lipa.
    Miałem w ręku i nie spodobał mi się w ogóle. Może gdybym porobił 1298437918247 zdjęć to by było inaczej.
    Ale moje wrażenie 6D jest mocno na minus dla tej puszki.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Ja też napisze że AF w 1Ds to rewelacja, ale napewno będziesz potrzebował wyższego używalnego iso
    Wybierając tutaj jako jedno body też skłaniałbym sie ku 5D II, a w sytuacjach kiedy potrzebowałem mieć pewny AF w słabych warunkach oświetleniowych poprostu używałem lampy jak asysty AF (wył. błysk) i było wyśmienicie, przynajmniej dla mnie
    Teraz mając już dostepną 6D wybrałbym na twoim miejscu tę puszkę, naprawde polecam
    przy tej cenie 6-tki 5D II wydaję sie być troche za wysoka
    Za posiadaną gotówkę weź 6D+ lampe 430 II a różnice rozłóż sobie na raty

Mam wrażenie, że cena 5d mk. II jest strasznie zawyżona w porównaniu do możliwości.
    Ale nie ma się co dziwić, bo to przecież ulubiona puszka "ślubniaków" - teraz trzeba ją dobrze sprzedać, żeby kupić kolejną.

Jeżeli komuś nie zależy na dużym iso to 1Ds 2 będzie lepszym rozwiązaniem - pancerny, niesamowicie ergonomiczny, szybki AF (z 70-200 4L to zdjęcie jest robione w chwili naciśnięcia spustu - nie ma nawet ułamka sekundy opóźnienia) i ciężar (mi się lepiej robi cięższym aparatem). Nie wspominam o 2 kartach, bo to niesamowicie przydatny "gadżet".

Co wybrać zależy od osobistych preferencji - ale jedynka ma inną klawiszologię (brak pokrętła trybów), żeby coś zmienić trzeba 2 rąk - do tego wszystkiego trzeba się przyzwyczajać ze 2 tygodnie - później to inne aparaty są jak małe zabawki! :-) Naprawdę jak zabaweczki!

Dopiero zaczyna

Jestem od grudnia posiadaczem 1D mark 2.

Tak wyszło ze mogłem zakupić powyższy aparat za całkiem przyzwoite pieniądze i to w bardzo dobrym stanie.
    I nie żałuję, mimo tego że to nie jest FF, daje piękny obrazek.

No ale jeśli kiedyś będę wymieniał go lub dokopywał FF, to tylko z linii Ds.
    I nie chodzi o sam obrazek. Decyduje AF, wykonanie, jasny obraz w wizjerze, ciężar i wygoda użytkowania.
    Guzikologia, guzikologią... da się do niej przyzwyczaić i po jakimś czasie robi się to już całkiem intuicyjnie.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Mam 5D i 1d2 .Jedynie co w 5-tce brakuje to AF. Mam okazje kupić 1ds za 2,5k z przebiegiem 6 K Tak 6K na pierwszej migawce Nie będe sie zastanawiał

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Nie ma znaczenia czy 6tys czy 200 tys. Te aparaty są nie do zajechania. 500tys z palcem w xxx.
    W tej cenie uważam, że dobry zakup. Sam swojego za tyle sprzedałem z przebiegiem 180tys.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów