Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii

Witam.

Jestem na forum, ze względu na to, pozwolę sobie założyć nowy temat w głównym panelu.
    Jeśli wymaga przeniesienia, prośba do administratora o przeniesienie.

Fotografuję od 3 lat, do tej pory używałem Olympusa e10 oraz canona 20D. Tak w kwestii formalnej, gdyby komuś przyszło do głowy wytykać mi niewiedzę i temat postu. :P

Zacząłem fotografować śluby, po za tym zajmuje się fotografią mody (portret, fashion, glamour), bardzo rzadko krajobraz i natura.

Ze względu na powyższe nadszedł czas na zmianę body.

Dysponuję kwotą 5 tyś. złotych na powyższy cel, i ze względu na te ograniczenia biorę pod uwagę jedynie dwa modele aparatu (jak w tytule).

Znam zalety obydwu modeli (lektura forów i dane techniczne), nie miałem jednak przyjemności używać żadnego.
    Tak więc ze względu na mętlik w głowie postanowiłem zgłosić się do Was drodzy forumowicze z prośbą o radę.

Który model aparatu wybrać do ww. zdjęć? Canona 5D mark II czy Canona 1DS mark II? Który wy byście wybrali?

Obydwa modele pełno klatkowe.

Canon 5D, nowszy z większą ilością mpx, wyświetlaczem i wyższa wartość używalnego ISO. Za to mniej szczelna konstrukcja, brak gripu (można dokupić), słabszy AF zwłaszcza na bokach.

Canon 1DS, starszy jednak z lepszą plastyką zdjęcia (moim zdaniem), pancerna konstrukcja, bardzo dobry AF. Niskie używalne ISO (jednak ziarno przyjemne - no ale państwo młodzi chcą zdjęcia cacy, a podczas ślubu no trzeba wjechać na wyższe ISO), możliwość zapisu zdjęć na dwóch kartach, personalizacja itd.

Pomóżcie proszę.

Domyślnie Odp: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii

Cytat Zamieszczone przez abi85 Zobacz posta
    portret, fashion, glamour
    5D2, dobra jakość na wysokim ISO, najlepsze odwzorowanie detali (na niskich ISO) w systemie Canona.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Witam.

Jestem na forum, ze względu na to, pozwolę sobie założyć nowy temat w głównym panelu.
    Jeśli wymaga przeniesienia, prośba do administratora o przeniesienie.

Fotografuję od 3 lat, do tej pory używałem Olympusa e10 oraz canona 20D. Tak w kwestii formalnej, gdyby komuś przyszło do głowy wytykać mi niewiedzę i temat postu. :P

Zacząłem fotografować śluby, po za tym zajmuje się fotografią mody (portret, fashion, glamour), bardzo rzadko krajobraz i natura.

Ze względu na powyższe nadszedł czas na zmianę body.

Dysponuję kwotą 5 tyś. złotych na powyższy cel, i ze względu na te ograniczenia biorę pod uwagę jedynie dwa modele aparatu (jak w tytule).

Znam zalety obydwu modeli (lektura forów i dane techniczne), nie miałem jednak przyjemności używać żadnego.
    Tak więc ze względu na mętlik w głowie postanowiłem zgłosić się do Was drodzy forumowicze z prośbą o radę.

Który model aparatu wybrać do ww. zdjęć? Canona 5D mark II czy Canona 1DS mark II? Który wy byście wybrali?

Obydwa modele pełno klatkowe.

Canon 5D, nowszy z większą ilością mpx, wyświetlaczem i wyższa wartość używalnego ISO. Za to mniej szczelna konstrukcja, brak gripu (można dokupić), słabszy AF zwłaszcza na bokach.

Canon 1DS, starszy jednak z lepszą plastyką zdjęcia (moim zdaniem), pancerna konstrukcja, bardzo dobry AF. Niskie używalne ISO (jednak ziarno przyjemne - no ale państwo młodzi chcą zdjęcia cacy, a podczas ślubu no trzeba wjechać na wyższe ISO), możliwość zapisu zdjęć na dwóch kartach, personalizacja itd.

Pomóżcie proszę.
    Miałem oba, przez jakiś czas razem/na zmianę robiłem zdjęcia.

Gdybym teraz miał (na nowo) wybierać będąc w Twojej sytuacji to wybrałbym 5d2.

1Ds2 trzyma się rewelacyjnie w ręku, można robić zdjęcia w terenie/bagnach/piasku, 5D2 nadaje się raczej do miejskich/pokojowych zastosowań. Dużą zaletą jest zapis równoczesny na 2 kartach.

Kościoły, śluby, przyjęcia to domena 5D ze względu na szumy przy ISO. Ale trzeba używać firmowych kart pamięci.
    A najlepiej to 2 aparaty z 2 różnymi obiektywami i jedną lampą.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    1Ds2 trzyma się rewelacyjnie w ręku, można robić zdjęcia w terenie/bagnach/piasku, 5D2 nadaje się raczej do miejskich/pokojowych zastosowań. Dużą zaletą jest zapis równoczesny na 2 kartach.
    jp
    5d2 oczywiście nie ma zapisu na 2 kartach i można go z powodzeniem używać także poza miastem i własnym pokojem. Na przykład w podróży.

W każdym razie bierz mkII ... lub 6d

Uzależniony

w fashion 5d2 przez długi czas było niemal standartową puchą (o ile sesja nie wymagała hassela lub czegoś w podobie)
    sam także używałem bez narzekań oczywiście przy świadomosci ułomności punktów af innych niż centralny
    poszukaj 5d2 z niewielkim przebiegiem lub poczekaj/doskładaj i weź 1Ds3 (ostatnio był na alle za 6,5 tysiaka)
    - tyle że w 1Ds3 gorzej z iso i lcd (akurat mi to by nie przeszkadzało, używam tylko iso100 a na lcd spoglądam sporadycznie)
    ...za to lepiej z af albo raczej znacznie lepiej

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

a czemu nie bierzesz pod uwagę 6d?
    nowy za 5400zł to używany tym bardziej

Dopiero zaczyna

Dziękuje bardzo za odpowiedź na posta, rady na pewno się przydadzą.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    a czemu nie bierzesz pod uwagę 6d?
    Nie rozważam tej opcji ze względu na parametry otrzymanego zdjęcia i samego aparatu.

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    poczekaj/doskładaj i weź 1Ds3
    Rozważałem tą opcję. Jednak wolę kupić tańszy i zacząć robić zdjęcia od razu a nie jeszcze czekać.
    Na 1ds mark iii jeszcze zarobie, a różnicę wydam na szkło.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Nie rozważam tej opcji ze względu na parametry otrzymanego zdjęcia
    Tak z ciekawości - jakie parametry zdjecia z 6D Ci nie odpowiadają w porównaniu do 5D II ?

Pełne uzależnienie

Dziękuje bardzo za odpowiedź na posta, rady na pewno się przydadzą.

Nie rozważam tej opcji ze względu na parametry otrzymanego zdjęcia i samego aparatu
    Co dokładnie masz na myśli pisząc takie dziwne rzeczy. Proszę jaśniej
    Co Twoim zdaniem powoduje, że 6D się nie nadaje ?
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 15-09-2014 o 08:39
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony

słusznie, bierz 5d2, ciesz się zdjęciami ...a w przyszłości wypatruj 1Ds3 ...albo 5d3 którego ceny spadają
    radzę też o ile kupisz puszkę w dobrym stanie wizualnym kupić grip (wystarczy zamiennik), pionowe kadry
    w fashion będzie o wiele wygodniej robić a drugi plus - przy późniejszej odsprzedaży puszka nie będzie
    podrapana/porysowana od spodu

z ciekawości - jakich szkieł planujesz używać ? to pytanie ma związek z ewentualnym gripem

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów