Moja rada taka:
Fotocyfra myli pojęcie gwarancji z niezgodnością towaru z umową - wiem bo kilka szkieł u nich kupiłem i zawsze jest ta sama głupia gadka z nimi. Gwarancja Canona wynosi 12 miesięcy.
Jak oglądałeś szkło - zajrzałeś pod światło jak wyglądają soczewki, w kontekście kurzu? Proponuję prosty zabieg - poświecić sobie raz z jednej, raz z drugiej strony nawet lampą z komórki i z drugiej strony patrzeć, wtedy ładnie wszystko widaćKiedyś oglądałem tanią używkę i okazało się, że w środku była masakra
Co do TC, to przerabiałem ze 100-400 wersję Canona 2x II - nie polecam, raz że AF nie działa, dwa jakość leci na łeb. Dla mnie to było aużywalne. Obecnie mam 1,4x Kenko i działa AF, a do tego jakość jest całkiem przyzwoita - wymaga pewnych poprawek w postprocesie, ale jest to dla mnie używyalne i akceptowalne.
Jeśli szkło rzeczywiście jest w stanie jak "IGŁA", czyste w środku, itd., itp. to chyba używki nie ma co się bać. Tylko potestuj AF na różnych ogniskowych i odległościach, bo mój 100-400 mimo, że był kupiony nowy w Fotocyfrze właśnie, to i tak był w CSI na kalibracji![]()