Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość. Znalazłem się tutaj, ponieważ szukałem w internecie rozwiązania mojego problemu. Chcąc poznać możliwości nowego sprzętu zacząłem eksperymentować z nowym aparatem. W trakcie tychże eksperymentów pozmieniałem (tak sądzę) ustawienia na tyle, że zdjęcie wykonane z lampą jest bardzo ciemne. Oczywiście dotyczy to lampy wbudowanej jak i zewnętrznej w opcji wykonywania zdjęć w trybie automatycznym. Zdjęcia robione z lampą w innych trybach są ok. ale na "auto" są za ciemne. wcześniej były super naświetlone. Kolejny wieczór ślęczę nad tym problemem i nic. Zaobserwowałem, że podczas ustawiania AF wartość ISO wynosi 3200. To zdecydowanie za dużo. Nie wiem jak ustawić sprzęt żeby było dobrze. Może ktoś wyrozumiały podpowie co mam z tym zrobić. Korzystając z okazji Proszę o podpowiedź jakie zabrać obiektywy do Egiptu. Bardziej mi zależy na zdjęciach z Jerozolimy bo tam również planuję się udać na zwiedzanie. Kupiłem ostatnio Tokinę 11-16mm f/2,8 jako szeroki kąt to myślę, że wystarczy. Nie chciałbym dźwigać zbędnego bagażu. Pozdrawiam i liczę na rady i podpowiedzi.