Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: O cenach w Polsce i innych krajach Europy

Domyślnie Odp: Zeiss Otus 85mm f/1.4

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    A choćby stąd:
    W Lidlu Polak zapłaci nawet ponad 2 razy więcej niż Niemiec - Hotmoney - Strona 3
    Na zakupy do Lidla, ale niemieckiego - Finanse - WP.PL

i jeszcze to:
    Gdzie lepiej na zakupy? W Szczecinie tańsza żywność, w Niemczech chemia - Wieści - MM Moje Miasto
    część rzeczy jest tańsza, część droższa.
    średnio koszty utrzymania wyjdą podobne. Tylko zarobki nam się rozjeżdżają
    Z tych linkow wynika to co napisalem wczesniej, ze towary, ktore kupuje sie na codzien (np. Zywnosc) jest znacznie tansza w Pl. Chyba, ze kupujesz codziennie gumowe pontony albo kremy do opalania... Sprawdz sobie jeszcze ceny wynajmu mieszkan np. W Monachium, ceny pradu i gazu (ja place ok 150 euro miesiecznie) i jak chcesz, to mozemy wrocic do tej dyskusji.
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

z innej beczki - jako ze ta dyskusja ma malo wspolnego z Otusem, to bedzie z czasem wyczyszczona. nie dzisiaj, ale jeszcze w tym tygodniu na pewno.
    No skoro tak, to można pohulać.... Niech mi ktoś powie czy w Polsce można kupić pomidory po 20 PLN za kg i kompletnie "taste-free"? Bo w USA bez problemu.

A w ogóle to trzeba mieć świadomość klasowa. Z perspektywy człowieka-studenta, jak ktoś napisał, czy osoby z dochodami 2000 pLN w Polsce czy $2000 /miesiac w USA, obiektywy otus, mieszkania w centrum wielkich miast, tak jak i jachty 50 metrowe powinny w o góle nie istnieć. W głowach się ludziom przewraca od tych rewolucji....
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Nie czytałem naukowych analiz i porównań, ale mam kolegę, który mieszka niedaleko granicy z Niemcami. I on jeździ na zakupy spożywczo-higieniczne do Schwedt, bo - jak mówi - "tam jest taniej i lepsze".

A co do Britney, to już dawno ujął mnie i ciągle trzyma, wspaniały przebój "Hit Me Baby One More Time".

Mieszkam przy granicy z Francja, czesto robie tam zakupy. Jest wiele tanszych i ciekawszych produktow. Nie oznacza to, ze na calym terenie Francji jest taniej niz w Niemczech. Wystarczy wybrac sie do spozywczego np. W Alpach....
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Pełne uzależnienie

No wlasnie, jakby zarabial w Szwajcarii, mieszkanie placil w Warszawie, a zakupy robil w Niemczech przy naszej granicy to i dwa Zaissy by sobie czlowiek kupil.

U mnie 0.5kg najtanszego chleba - 5PLN, razowego 12PLN, ale za to bilet na autobus miejski 1PLN, metro 2-3PLN

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    U mnie 0.5kg najtanszego chleba - 5PLN, razowego 12PLN, ale za to bilet na autobus miejski 1PLN, metro 2-3PLN
    u mnie w NL:
    bochenek chlebopodobny bialy - jakies 1,5 EUR. rzecz nadajaca sie wylacznie do stostowania, bo do jedzenia zywcem absolutnie nie.
    bochenek dobrego ciemnego chleba (Waldkorna - Free Range Cooking For Dummies: Waldkorn Bread ) - ze 3~3,5 EUR
    przejazd tramwajem - w zaleznosci od odleglosci ale na krotkiej miejskiej trasie miedzy 1 a 1,5 EUR (to dziala na zasadzie karty chipowej - OV-chipkaart - Wikipedia, the free encyclopedia). cena dla turysty za jednorazowy przejazd to 3 EUR
    pod ta sama karte chipowa podlegaja wszystkie srodki komunikacji publicznej, wiec rowniez metro amsterdamskie czy roterdamskie, pociagi (poza objetymi rezerwacja), autobusy itd. itp. i tu dla przykladu jest juz mniej wesolo, bo bilet powrotny Haga-Amsterdam, czyli odcinek raptem 50 kilometrow, to 22 EUR. a! no i litr benzyny 95 to obecnie okolo 1,75 EUR, przy autostradzie nawet do 10 centow drozej.
    aa... no i parkowanie w miescie... w Hadze na ulicy 1,70 EUR za godzine, na parkingu w centrum sredni 3 EUR/h. a to nie jest drogie miasto, bo w Utrechcie, Rotterdamie czy Amsterdamie jest wiecej. w centrum tego ostatniego przez caly tydzien od 6 do 22 jest 4-5 EUR/h podobno nie jest to szczyt szczytow, bo Londyn jeszcze drozszy

w NL ceny komunikacji to konsekwencja refundowanych przez panstwo kosztow dojazdu do pracy (nie tylko przejazdow sluzbowych!) do bodajze 100 km od miejsca zamieszkania wlacznie. w weekendy kolej ma ostre promocje, zeby zapelnic wagony, bo rzadko kto chce sie dobrowolnie wykrwawiac z wlasnych dochodow na pociag...
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    No wlasnie, jakby zarabial w Szwajcarii, mieszkanie placil w Warszawie, a zakupy robil w Niemczech przy naszej granicy to i dwa Zaissy by sobie czlowiek kupil.

Dokladnie.

PS. U mnie chleb nawet troche drozszy, a bilet jednorazowy 2.30 Euro Jak zyc Frau Kanzlerin?
    PS. Otusa nie kupie chocby kosztowal 1/10, bo slepawy sie robie, wiec problem z glowy.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Wystarczy wybrac sie do spozywczego np. W Alpach....
    Pół litra Żubrówki widziałem za ~21 EUR (w Alpach francuskich).

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    pociagi (poza objetymi rezerwacja), autobusy itd. itp. i tu dla przykladu jest juz mniej wesolo, bo bilet powrotny Haga-Amsterdam, czyli odcinek raptem 50 kilometrow, to 22 EUR
    Za 12 km (Taesch->Zermatt->Taesch) niedawno płaciłem 40 CHF (2x16+8), więc taniocha :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Żubrówka to akurat ruska wódka od jakichś dwóch lat (nalezy do niejakiego Rusłana Tariko, czyli Russkij Standard), o czym niestety niewielu z nas wie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

nie czuje sie zszokowany. w Holandii flaszka kosztuje 17 EUR.
    tak ze przy kazdej wizycie w ojczyznnie z radoscia kupuje trzy za ten pieniadz

ale... kopnij sie do Skandynawii i zobacz tam ceny wody... to Cie 20 EUR nawet juz nie zszokuje...

Za 12 km (Taesch->Zermatt->Taesch) niedawno płaciłem 40 CHF (2x16+8), więc taniocha :-)
    Helweci to sa zdziercy, a ich kolejki (gorskie) to kwintesencja wyzysku. ja ten kraj omijam kiedy tylko moge. tylko nedzna pogoda i dojenie z forsy jeleni

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Żubrówka to akurat ruska wódka od jakichś dwóch lat (nalezy do niejakiego Rusłana Tariko, czyli Russkij Standard), o czym niestety niewielu z nas wie.
    no i skonczylo sie rumakowanie...
    www albo tez flickr

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów