10mpix, uszczelki, mlu, iso na wyswietlaczu, odkurzacze... Nuda...
A ja chce to:
Przy pracy z lampa ograniczenie czasu w AV "od dolu" do 1/60 (jakis c.fn.). A z drugiej strony automatycznie do x-sync'a albo "do oporu" z hss.
AutoISO tez bym raczej widzial podobnie. Polautomatycznie. Jesli czas/przyslona spadnie ponizej i grozi niedoswietlenie to podnies iso i normalnie utrzymywanie go minimalnie (zapewne) jak sie da.
W Tv granica jest pelna dziura i tu nie ma problemu, choc przymykanie do f22 mozna by ograniczyc, w Av troche wiecej mozna sie rozpedzic (czasy powyzej 1/60 to juz dluuugo) i trzeba by wprowadzic jakis c.fn ograniczajacy do np. 1/60. Moze byc nawet ten sam co do lampy.
Wtedy nie trzeba kolejnego trybu na kolku (po co komu kolko?) i mozna by wykorzystac istniejace Av i Tv ustawiajac sobie iso na auto i zakres (typu 100-400, 100-1600, 100-3200) w jakims c.fn.
Tak, wiem... Duzo c.fn. W sumie ja bym widzial te funkcje w normalnym menu a nie gdzies zakopane. A zeby menu nie przewijac za dlugo zakopac mozna by bzdury typu data i czas, beep, focenie bez karty, numerowanie plikow, reset licznika, jezyk, auto obracanie, jasnosc wyswietlacza, resetowanie ustawien, clear sensor, pal/ntsc i co tam jeszcze ustawia sie raz na ruski rok i zostaje tak na dluuuugo. Za to wyciagnac z c.fn. takie uzytki jak mlu czy blysk lampy (wiem, mozna wylaczyc lampe guziczkiem, ale tracimy wspomaganie).
Wlasnie... Po co komu kolko? Wywalamy kolko i robimy jak w jedynkach/d200.
Wtedy dostajemy mozliwosc zapisania ustawien aparatu w menu. Do sportu (tv, 1/200, autoiso), na slub (av, ograniczenie czasu od dolu, autoiso), do studia (M, 1/200, iso 100 f8 ) i tak po kolei razem z WB i cala reszta co kto lubi sobie ustawic w dowolnych kombinacjach z wlasna nazwa. Plus pare presetow z ikonkami dla niekumatych
A nawet jak zostawic to kolko to wrzucic na wyswietlacz maly segmencik z av/tv/m jak w jedynych i presecik na kolko "C/S" pozwlajacy tam totalnie dostosowac wszystko(!) i zapisywac te ustawienia z szybkim dostepem w menu. Zostanie tradycja aby nie robic rewolucji i rewolucja obok tradycji.
Jedno jest pewne... To zmiany nie wymagajace nakladu finansowego w produkcji. Poza bonusem na kolku z nowa pozycja (C/S za pare centow) wszystko kwestia paru linijek kodu (!). Dla marketingowcow raj do wypisywania na ulotkach
Ech... Miec tak aparat open source
Do tego oczywiscie iso na lcd i w wizjerze caly czas (!), st-e2 wbudowany w body, lampa w body z M, odkurzacz, kustomizowalne guziczki ze dwa (po wywaleniu kolka i zostawieniu reszty po prawej bylo by miejsce po lewej na dwa jak w jedynkach) i takie tam rozne...