Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: następca 30D co chcielibyscie w nim zobaczyć

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie następca 30D co chcielibyscie w nim zobaczyć

mnie marzył by sie jeszcze jeden program na gałce. By oprócz P Tv i A pojawił sie program "ISO" tzn ja ustawiam czas i przysłonę a aparat do tego dobiera mi czułość (postep w matrycach jest spory wiec nie jest to chyba specjalnym problemem szczegolnie w przypadku Canona)

Kto nie zechce nie musi używać ale ja z przyjemnością na takim programie bym pojeździł

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

- korekta ekspozycji i kompensacja flesza o 3 dzialki nie 2. z drabinka w krokach co 1/2EV (jak 10D) nie 1/3EV (jak 20D)
    - C.fn. do zamiany roli pokretel w trybie manualnym
    - matryca. z pelna 16-bitowa glebia koloru, nie tylko 12-bitami. spokojnie wystarczy 8Mpix.
    - malo punktow AF. 7 w ukladzie EOS 30 albo nawet 3 EOS 50 spokojnie wystarczy mi

to wszystko. reszta juz jest taka jak trzeba
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 29-03-2006 o 17:21
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Wbudowany GPS (no moze przesadziłem ;-) może wystarczy gniazdo do podłaczenia GPS (może być np. na BT) skoro D200 to ma to chyba nie jest to zbyt wygórowane wymaganie.

Coś już napisał Awatar bachoo

Domyślnie

włącznik aparatu przy spuscie migawki. tak jak u nikona. i wiekszy wizjer. A pomysł z trybem ISO całkiem fajny

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bachoo
    włącznik aparatu przy spuscie migawki. tak jak u nikona. i wiekszy wizjer.
    Nie! Ja nie chce! Tak jak jest jest dobrze. Nie chce przesuwanego ustrojstwa przy spuscie.

Moja lista zyczen:
    - Tryb AutoISO mi sie podoba. Glosuje "za".
    - ISO na stale na gornym LCD
    - C.Fn. do zmiany roli pokretel (glosuje na pomysl akustyka)
    - pamiec 3 ustawien (jak w Dynaksie 7D). EOS 5D ma tylko jedna pozycje
    - osobne pokretlo do szybkiej zmiany ISO
    - przycisk bracketingu ekspozycji (wciskasz przycisk, kolkiem wybierasz stopien bracketingu)
    - przycisk MLU
    - brak przycisku DirectPrint (albo chociaz niech bedzie user-defined)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

- auto ISO
    - MLU na guziku
    - ekspozycja co 1/2 lub 1/3EV, +/- 3EV
    - ISO na LCD i w wizjerze
    - pamięć ustawień
    - wizjer z D7D

Licząc po dwie z tych rzeczy na każdy model... jeszcze przez prawie 5 lat Canon będzie miał z czego czerpać $$$ w tym segmencie

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Punkty AF w rogach
    10 baniek pixeli ( a co przyda sie )
    Powtórzony LCD z danymi z tylu ( jak w jedynach )
    Druga rolka pod kciukiem ( jak u żółtych )

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

banda maniaków ledwo co mozna kupić 30D a tu taka rozmowa ...hehehe

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

10mpix, uszczelki, mlu, iso na wyswietlaczu, odkurzacze... Nuda...

A ja chce to:

Przy pracy z lampa ograniczenie czasu w AV "od dolu" do 1/60 (jakis c.fn.). A z drugiej strony automatycznie do x-sync'a albo "do oporu" z hss.

AutoISO tez bym raczej widzial podobnie. Polautomatycznie. Jesli czas/przyslona spadnie ponizej i grozi niedoswietlenie to podnies iso i normalnie utrzymywanie go minimalnie (zapewne) jak sie da.

W Tv granica jest pelna dziura i tu nie ma problemu, choc przymykanie do f22 mozna by ograniczyc, w Av troche wiecej mozna sie rozpedzic (czasy powyzej 1/60 to juz dluuugo) i trzeba by wprowadzic jakis c.fn ograniczajacy do np. 1/60. Moze byc nawet ten sam co do lampy.

Wtedy nie trzeba kolejnego trybu na kolku (po co komu kolko?) i mozna by wykorzystac istniejace Av i Tv ustawiajac sobie iso na auto i zakres (typu 100-400, 100-1600, 100-3200) w jakims c.fn.

Tak, wiem... Duzo c.fn. W sumie ja bym widzial te funkcje w normalnym menu a nie gdzies zakopane. A zeby menu nie przewijac za dlugo zakopac mozna by bzdury typu data i czas, beep, focenie bez karty, numerowanie plikow, reset licznika, jezyk, auto obracanie, jasnosc wyswietlacza, resetowanie ustawien, clear sensor, pal/ntsc i co tam jeszcze ustawia sie raz na ruski rok i zostaje tak na dluuuugo. Za to wyciagnac z c.fn. takie uzytki jak mlu czy blysk lampy (wiem, mozna wylaczyc lampe guziczkiem, ale tracimy wspomaganie).

Wlasnie... Po co komu kolko? Wywalamy kolko i robimy jak w jedynkach/d200.

Wtedy dostajemy mozliwosc zapisania ustawien aparatu w menu. Do sportu (tv, 1/200, autoiso), na slub (av, ograniczenie czasu od dolu, autoiso), do studia (M, 1/200, iso 100 f8 ) i tak po kolei razem z WB i cala reszta co kto lubi sobie ustawic w dowolnych kombinacjach z wlasna nazwa. Plus pare presetow z ikonkami dla niekumatych

A nawet jak zostawic to kolko to wrzucic na wyswietlacz maly segmencik z av/tv/m jak w jedynych i presecik na kolko "C/S" pozwlajacy tam totalnie dostosowac wszystko(!) i zapisywac te ustawienia z szybkim dostepem w menu. Zostanie tradycja aby nie robic rewolucji i rewolucja obok tradycji.

Jedno jest pewne... To zmiany nie wymagajace nakladu finansowego w produkcji. Poza bonusem na kolku z nowa pozycja (C/S za pare centow) wszystko kwestia paru linijek kodu (!). Dla marketingowcow raj do wypisywania na ulotkach

Ech... Miec tak aparat open source

Do tego oczywiscie iso na lcd i w wizjerze caly czas (!), st-e2 wbudowany w body, lampa w body z M, odkurzacz, kustomizowalne guziczki ze dwa (po wywaleniu kolka i zostawieniu reszty po prawej bylo by miejsce po lewej na dwa jak w jedynkach) i takie tam rozne...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A ja nie chce wiele - dla mnie bomba puszka, tylko zeby chcieli za niego max. 2000pln bo tyle kosztuje w USA (na tamtejsze realia zarobkowe).

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów